Hlavní obsah

Jízda na červenou za 6 bodů. Jak se má změnit bodový systém

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poslanci schválili novelu, která přináší změny v sankčním systému pro řidiče. Snižuje počet skupin udělovaných trestných bodů, zároveň ale mají vzrůst pokuty za závažné přestupky.

Článek

Bodový systém pro řidiče by se měl od příštího roku zjednodušit. A sankce zpřísnit.

Počítá s tím novela zákona o pozemních komunikacích, kterou ve středu schválila Sněmovna. Ruku pro ni zvedlo 163 ze 169 přítomných poslanců.

V platnosti zůstává, že pokud motorista nasbírá 12 trestných bodů, přijde na rok o řidičský průkaz. Nic se nemění ani na tom, že se za každý rok bez přestupků 4 body „vrací“.

Počet kategorií trestných bodů se ale sníží z pěti na tři. Řidiči tak budou za přestupky trestáni buď 2, 4, nebo 6 body.

Čtyři body za jízdu bez pásu

Například u řízení pod vlivem alkoholu bude řidič potrestán 6 body namísto nynějších 7, ve správním řízení ale zaplatí až 25 tisíc namísto současných až 20 tisíc. Pokud by zkoušku na alkohol odmítl podstoupit, hrozí mu sankce až 75 tisíc korun.

Šest trestných bodů a pokuta 25 000 Kč nehrozí jen těm, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu, ale i těm, kteří překročí rychlost o 50 km/h mimo obec a o 40 km/h v obci.

Přičtení šesti bodů čeká řidiče i za vjezd na železniční přejezd přes zákaz, jízdu na červenou nebo zakázané předjíždění.

Čtyři body bude možné přičíst těm, kteří budou sedět za volantem bez řidičského oprávnění, překročí povolenou maximální rychlost o 20 kilometrů v obci a o 30 mimo obec, nebo těm, kteří nebudou za jízdy připoutáni bezpečnostními pásy.

Stejná sankce čeká i za telefonování za jízdy nebo ohrožení jiného řidiče při předjíždění.

Dva body pak obdrží řidiči, kteří překročí maximální povolenou rychlost o 10 kilometrů v hodině nebo nezastaví chodci na přechodu.

Vyšší pokuty na místě

Novela zároveň umožní policistům udělit na místě dvojnásobnou výši pokuty než doposud – a to až 5500 korun. Pro konečnou výši pokuty budou platit úzká pásma v rozmezí od 500 do 1000 korun, aby policisté mohli zohlednit okolnosti přestupku.

V případě méně závažných přestupků, jako je například jízda spolujezdce bez zapnutého pásu, bude možné udělit peněžitou sankci v rozmezí od 1500 až 2000 korun. Pro středně vážné přestupky, typu nedání přednosti v jízdě nebo telefonování, je to 2500 až 3500 korun. Ty nejzávažnější prohřešky, jako je jízda na červenou, pak 4500 až 5500 korun.

Tresty se zmírňují u bagatelních prohřešků, jako je porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo špatné parkování. Horní hranice pokuty na místě se snižuje z 2000 Kč maximálně na 1500 Kč, respektive domluvu, a body se nezapisují.

Řidičák od 17 let

Další změnou, kterou má novela přinést, je snížení věkového limitu pro získání řidičského průkazu. Auto bude nyní možné řídit pod dohledem mentora – zkušenějšího bezúhonného řidiče – už od 17 let.

Pokud mentor nahlášený na dopravním úřadě poruší svou povinnost, bude mu hrozit pokuta až 25 000 korun.

Stejně tak budou platit specifická pravidla i pro sedmnáctileté řidiče. Pokud se během prvních dvou let dopustí nějakého ze závažných přestupků, za který dostanou zákaz řízení nebo jim bude přičteno šest bodů, budou muset podstoupit dopravně psychologický pohovor a školení pro začínající řidiče.

Novela nyní poputuje do Senátu a následně ji musí signovat prezident.

Reklama

Doporučované