Hlavní obsah

K začátku vyšetřování nákupu Babišových vil nejspíš pomohla česká policie

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vstup k vile Andreje Babiše na jihu Francie.

Reklama

Letos v únoru předali čeští detektivové svá zjištění v případu nákupu vil Andreje Babiše do zahraničí. Krátce poté začalo ve Francii vyšetřování, zda nedošlo k daňovému úniku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Při prověřování toho, zda se bývalý premiér Andrej Babiš dopustil daňového úniku při nákupu vil v Mougins na jihu Francie, mohla pomoci nejspíše i česká policie.

Na začátku letošního roku detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dospěli k tomu, že se Babišovým případem nemohou dále zabývat. Jenže zároveň s tím předali svá zjištění do zahraničí.

„Na základě provedeného šetření policisté NCOZ zjistili, že jednání bývalého premiéra České republiky nelze posoudit jako podezření ze spáchání trestného činu spáchaného na území České republiky, kdy námi zjištěné informace jsme předali policejnímu orgánu jiné členské země Evropské unie,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda tato svá zjištění předali do Francie, Ibehej doplnil, že se k tomu nebude vyjadřovat. Je ale nejvýš pravděpodobné, že to byla právě Francie.

„Těch zemí, kde by to vyšetřování mohlo probíhat a kam by česká policie mohla předat tento typ informace, není tolik. Vedle Francie by to mohlo být ještě Monako,“ řekla novinářka Pavla Holcová z webu Investigace.cz, který loni na podzim společně s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů na Babišovy převody přes daňové ráje z roku 2009 upozornilo.

Detektivové z NCOZ, jak už loni uvedli někteří poslanci, si pro své zjištění převzali i dokumentaci od Finančního analytického úřadu.

Důležité také je, že zmíněné informace předali do zahraničí nejpozději na počátku února. A právě během února bylo zahájeno také dnes zveřejněné řízení francouzským Ústředním úřadem pro boj s korupcí a finanční a daňovou kriminalitou.

Andrej Babiš v této souvislosti v pátek pro ČTK jen zopakoval slova z loňského roku: „Veškeré nákupy nemovitostí proběhly v souladu se zákony.“

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Zaplaceno v hotovosti

Finanční transakce, kterou Babiš provedl v září 2009, je obzvláště složitá. Dva domy, včetně vily o více než 500 metrech čtverečních na pozemku o rozloze 3 hektarů, koupila monacká společnost, kterou vlastní offshorová firma ve Spojených státech. Cena realitní transakce dosáhla 14 milionů eur.

Listina o prodeji, kterou měl k dispozici Le Monde, uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“.

Dokumenty z Pandora Papers však ukazují, že americká společnost Andreje Babiše využila na financování nákupu domů v Mougins půjčku 15 milionů eur od offshorové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. Jde o půjčku, po které není v oficiálních francouzských dokumentech ani stopa.

+14

Reklama

Doporučované