Hlavní obsah

Kauza Krym končí. Ani žalobcům nestačí posudky, že je Babiš mladší zdráv

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší.

Reklama

aktualizováno •

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie, která před Vánoci odložila kauzu, zda byl Andrej Babiš mladší nedobrovolně zavlečen na Krym.

Článek

Případ, v němž policie podruhé prověřovala, zda byl syn bývalého premiéra Andrej Babiš mladší v roce 2017 nedobrovolně zavlečen na Krym, je nejspíše definitivně u konce.

Pražští policisté loni před koncem roku kauzu odložili. Advokát Vítězslav Dohnal, který Babiše mladšího zastupuje, proti tomu podal stížnost, jenže té nebylo nyní vyhověno.

„Dnes mi přišlo usnesení Obvodního státní zastupitelství pro Prahu 1, podle něhož byla moje stížnost zamítnuta,“ uvedl pro Seznam Zprávy Dohnal.

Informaci následně potvrdil také mluvčí pražských žalobů Aleš Cimbala. „K stížnosti poškozeného bylo předmětné rozhodnutí přezkoumáno státním zástupcem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, který nezjistil v postupu policejního orgánu žádného pochybení a stížnost poškozeného jako nedůvodnou zamítl,“ uvedl Cimbala.

Státní zástupce se podle něho velmi podrobně stížností advokáta Babiše mladšího zabýval.

„V současné době pak spisový materiál obsahoval dostatek podkladů, aby mohlo být ve věci bez důvodných pochybností rozhodnuto. Pro proběhnuvším prověřování, to je prvotní fázi přípravného řízení, byla věc odložena,“ doplnil Cimbala.

Seznam Zprávy před několika dny napsaly, že policie případ odložila, protože se syn bývalého českého premiéra nepodrobil zdravotnímu zkoumání znalcem, jak chtěli vyšetřovatelé.

Babiš mladší se v minulých letech dlouhodobě léčil s duševní poruchou. Když šel vypovídat v této kauze na policii, předal jí dva zdravotní posudky, že je zdravotně v pořádku.

Ambulantní zprávu z oboru psychiatrie, kterou předložil vyšetřovatelům, zpracovala lékařka Džamila Stehlíková. Druhý posudek vypracoval znalec a vedoucí katedry pedagogiky a aplikovaných disciplín na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Slavomil Fischer.

Jenže vyšetřovatelé požadovali, aby byl zdravotní stav korunního svědka ověřen znalcem. Takovému přezkumu se ale Andrej Babiš mladší nepodrobil. Proto policie případ odložila. A rozhodnutí o odložení kauzy nyní potvrdilo také státní zastupitelství.

Proti rozhodnutí žalobců je možné ještě podat podnět k přezkoumání postupu v této kauze. „Zatím ale nevím, jestli ho podáme,“ doplnil Dohnal. Pokud by ho nakonec podali, řešilo by kauzu Městské státní zastupitelství v Praze.

O podezření, že je Babiš mladší na Krymu nedobrovolně, se policie vůbec poprvé dozvěděla v roce 2017, kdy do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu přišel vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším: „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ psal v něm.

První skutečné prověřování však začalo až na podzim 2018, kdy se Babiš junior svěřil v Ženevě reportérům Seznam Zpráv, že byl na Krymu nedobrovolně a že ho tam na pokyn jeho otce odvezl Petr Protopopov. Verzi o nedobrovolném pobytu však Andrej Babiš starší, Protopopov i matka Babiše juniora odmítli, a tak policie případ loni v lednu poprvé odložila.

Znovu – podruhé – ho otevřela poté, co na jaře Babiš mladší začal svůj krymský příběh znovu veřejně popisovat.

Andrej Babiš mladší je svědkem také v kauze, která se týká podezření z dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo a v níž byl obviněn jeho otec. Také v tomto případě loni v září Babiš junior vypovídal na policii. Zda bude v této věci Babiš junior pro policii důvěryhodný a zda se k jeho svědectví přihlédne, však rozhodne dozorující žalobce kauzy Jaroslav Šaroch.

Doplnili jsme vyjádření pražských žalobců.

Reklama

Doporučované