Hlavní obsah

Komise ČT vyslechla první svědky kvůli podnětu na Noru Fridrichovou

Dramaturgyně a moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová.

Reklama

Podnět na dnes už bývalou kolegyni podal Marek Wollner. Komise se předtím zabývala jeho chováním vůči podřízeným. Výsledky šetření televize nezveřejnila.

Článek

Interní komise České televize začala šetřit podnět, podle kterého se dramaturgyně a moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová mohla dopouštět bossingu vůči svým podřízeným. Podle informací Seznam Zpráv v pondělí vypovídali nejméně dva svědci. Další si komise pozvala na následující dny.

Komise ČT šetří chování moderátorky 168 hodin na základě podnětu, který vůči ní podal její tehdejší kolega Marek Wollner, donedávna šéf reportážní publicistiky a dramaturg pořadu Reportéři ČT.

V pátek 13. ledna ČT oznámila, že Wollner z televize po vzájemné dohodě odchází. Jeho konci v ČT předcházelo také šetření komise, která se naopak zabývala Wollnerovým chování na podnět Nory Fridrichové. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nazval Wollner Fridrichovou „bývalou kamarádkou“.

Mluvčí Karolína Blinková už na začátku ledna potvrdila, že se televize bude podnětem vůči Fridrichové zabývat.

„Dostali jsme podnět upozorňující na možné nevhodné chování Nory Fridrichové vůči podřízeným. Standardně, tak jako v každém jiném podobném případě, jej vyhodnocujeme a řešíme postup, jak se mu budeme věnovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy Blinková.

Svědomí mám čisté

Nyní podle informací Seznam Zpráv před komisí stanuli první svědci. Fridrichová pro Seznam Zprávy uvedla, že má svědomí čisté a že je připravená jakkoliv spolupracovat. V dříve publikovaném rozhovoru také popsala, proč upozornila vedení televize na údajná selhání svého kolegy Wollnera a jak s tím podle ní souvisí jeho podnět vůči ní.

„Já jsem pouze v poměrně stručném e-mailu uvedla, že věc, která byla popsána veřejně Markétou Dobiášovou (údajná šikana a sexuální obtěžování, pozn. red.), tak jsem ji od ní slyšela už před mnoha lety. Mě v tu chvíli zamrazilo, když jsem si na to vzpomněla, že to neslyším poprvé. A nelíbilo se mi, jak byla slova té osoby interpretována – typu, že je blázen, že to je účelová lež s politickým motivem a podobně. Protože už jsem ji slyšela před mnoha lety v jiném kontextu, v jiné atmosféře, ale ta slova byla podobná.“

„Abych učinila za dost svému svědomí, tak jsem cítila potřebu napsat čtyřem lidem z vedení ČT včetně Marka, že mám tuto osobní vzpomínku. A že jsem slyšela od kolegyň další věci a že bych chtěla být ujištěna, že to není pravda. A o den později jsem byla Markem Wollnerem nařčena z bossingu,“ řekla Fridrichová.

Wollner naopak popírá, že by se on dopustil nevhodného chování vůči podřízeným, zejména se ostře vyhradil proti obviněním ze sexuálního obtěžování. Česká televize neinformovala o tom, k jakým závěrům v jeho případě komise dospěla. Generální ředitel Petr Dvořák pouze ústy ředitele komunikace a korporátních vztahů Víta Koláře vzkázal, že závěrečná zpráva komise „neobsahuje informace, které by mohly vést k podezření, že mohl být spáchaný jakýkoliv trestný čin“.

Reklama

Doporučované