Hlavní obsah

Komunista Skála u soudu: Obžaloba je absurdní

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála.

Reklama

Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála stanul před soudem, a to za výroky zpochybňující vinu Sovětů za masakr v Katyni. Společně s dalšími dvěma muži mu za popírání genocidy hrozí až 3 roky vězení.

Článek

Josef Skála byl – společně s Jurajem Václavíkem a Vladimírem Kapalem – obžalován kvůli popírání katyňského masakru, ke kterému došlo před 82 lety.

Stalinista Skála před dvěma lety v debatě odvysílané Svobodným rádiem tvrdil, že vyvraždění 22 tisíc polských válečných zajatců v polské Katyni je „nacisty zkonstruovaný příběh“.

Za masakrem, který se odehrál na východě Polska během jara roku 1940, ale podle historiků stojí sovětská tajná policie NKVD. Státní zástupce vše kvalifikoval jako přečin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

„Stojím si za tím, že jsem absolutně nevinen,“ prohlásil ve středu Skála, podle něhož je obžaloba absurdní.

„V Listině základních práv a svobod máte svobodu projevu a neomezenou svobodu užívat informace a ta může být omezována výlučně, pokud byste ohrožovala demokratické základy společnosti, národní bezpečnost, veřejné zdraví a podobně,“ dodal pro Seznam Zprávy po skončení líčení.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 7 ho přišly podpořit desítky sympatizantů, kterým se prý nelíbí omezování svobody slova. „To bude největší demonstrace v historii,“ glosoval jednání na chodbě jeden z podporovatelů. Velká část příchozích se ale do jednací síně nevešla.

Katyňský masakr nazval legendou

Seznam Zprávy na případ upozornily loni v listopadu. „Já jsem v životě žádné genocidě nefandil ani ji nezpochybňoval,“ řekl tehdy Skála.

V diskuzi přitom o historicky doložené genocidě polských obyvatel hovořil jako o legendě a exhumaci tisíců těl z hromadných hrobů označoval za domnělou. Záznam si lze dodnes dohledat a doposud má 13 tisíc přehrání.

Zmíněný Juraj Václavík, který v debatě vystupuje pod pseudonymem Jiří Šifrín, je autorem knihy Bůh synergie o „životě a vládě Josifa Vissarionoviče Stalina, člověka zakydaného hromadou špíny“. V anotaci knihy uvádí, že vyvrací „řadu klišé a vysvětluje pravděpodobné příčiny mnohých a často krvavých událostí Ruska a Sovětského svazu“. Zabývá se mimo jiné právě i tématem Katyně.

Vystudovaný hutní inženýr u soudu líčil vlastní výklad dějin – že vinu na katyňském masakru nesou Němci. Jeho projev soudce po několika desítkách minut přerušil s tím, že vina Sovětského svazu je jasná. „Jestli mi chcete několik hodin vykládat, že Katyň spáchali Němci, tak to můžete, ale já vám neuvěřím,“ dodal.

Třetím obžalovaným je Vladimír Kapal, moderátor a současně i provozovatel Svobodného rádia, které diskuzi odvysílalo. Rádio se označuje jako „spolek skupiny lidí, kteří chtějí informovat pravdivě a nezkresleně o tom, co se děje doma i ve světě“. Podle odborníků monitorujících českou dezinformační scénu se ale ve vysílání dopouští šíření ruské propagandy, dezinformací i podněcování nenávisti.

„Jako historik vystupoval s hypotézou“

Soud zpočátku případ řešil takzvaným trestním příkazem, který může soudce podle zákona uložit i bez toho, aby proběhlo projednání věci v hlavním líčení, a to v případech, kdy je čin na základě opatřených důkazů spolehlivě prokázán.

Mužům uložil trest ve výši osmi měsíců vězení s odkladem na 15 měsíců. Trojice obžalovaných se ale odvolala.

Ke Skálově trestnímu stíhání se v pondělí oficiálně vyjádřila i KSČM. „Naše vážné znepokojení směřuje především ke společenskovědním oborům, kde stát stále častěji uplatňuje různé formy zásahů a regulace, včetně represe, a dokonce kriminalizace nositelů názorů, které nejsou v souladu s oficiální politikou,“ píše se v prohlášení uveřejněném na webu strany.

„Dr. Skála vstoupil do diskuse o zločinu tzv. Katyňského masakru, spáchaném před více než osmdesáti lety. Nepopíral ho, nezpochybňoval, neschvaloval, ani ničím neospravedlňoval. Pouze jako historik vystoupil s hypotézou a tím přispěl do sporu o jeho interpretaci, což je podstatou metodické skepse,“ stojí dále v prohlášení.

Strana v tiskové zprávě zároveň vyjadřuje znepokojení nad tím, že trestní stíhání přečinu, ke kterému mělo dojít už v červenci roku 2020, začala policie vyšetřovat až po oznámení Skálovy kandidatury na hlavu státu, do které vstupoval jako nominant Komunistické strany.

Podpisy voličů potřebné pro vstup do přímé prezidentské volby se Skála mimo jiné pokoušel sbírat i na protivládních demonstracích projektu Česko na prvním místě, jejichž organizátor, dezinformátor Ladislav Vrabel, nyní čelí podezření z šíření poplašné zprávy kvůli výrokům o jaderném útoku české vlády směřovaném proti Rusku.

Skála sesbíral pouze 36 tisíc podpisů, ze zákona jich kandidát potřebuje 50 tisíc. Proto nakonec z volby sám odstoupil.

Reklama

Doporučované