Hlavní obsah

Köppl bude dál radit Havlíčkovi. Po vysílací radě ho budou řešit i poslanci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Köppl na kampani hnutí ANO.

Reklama

Marketér Daniel Köppl zůstává poradcem 1. místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka, byť jako člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nesmí ze zákona vystupovat ve prospěch politických stran. Jeho působení budou řešit poslanci.

Článek

„Nic se na tom nemění a ani nic jiného nepředpokládáme,“ napsal Seznam Zprávám k působení svého poradce exministr Karel Havlíček.

Köppl se do centra pozornosti dostal poté, co po prvním kole prezidentských voleb líčil, jak bude pokračovat kampaň šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Předpokládám, že kampaň bude podobná jako doteď, budeme se snažit držet mírný tón,“ říkal krom jiného ve vysílání České televize.

Od léta 2021 je přitom, coby nominant ANO, jedním z 13 radních, kteří mají pro Českou republiku hlídat práci médií. Dle zákona ale členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nesmějí zastávat funkce v politických stranách či hnutích a vystupovat v jejich prospěch.

Po RRTV se Köpplovou „dvojrolí“ bude zabývat i volební výbor Poslanecké sněmovny. Obě instituce si k tomu nechávají zpracovávat právní analýzy.

Velká vysílací rada zasedne už příští úterý, tedy ještě před druhým kolem prezidentských voleb. Poslanci se pak nad tématem sejdou v únoru.

Köppl: Nevystupuji ve prospěch ANO

Sám Daniel Köppl odmítl, že by si jeho dvě práce navzájem překážely. „Já nevystupuji ve prospěch hnutí ANO. Já pracuji jako asistent pro pana Havlíčka, ne pro pana Babiše. Pomáhám mu s analýzami, s podklady, s věcmi, které jsou potřeba. A to je všechno, co víc k tomu dodat,“ řekl Seznam Zprávám v pondělí.

Členy Rady na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Působení v Radě je štědře ohodnoceno – podle závěrečného účtu za rok 2021 dostávali řadoví členové odměnu 90 800 korun měsíčně.

Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání

§ 7

(12) Členové Rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch

(13) Členové Rady … nesmějíposkytovat přímo nebo zprostředkovaně za úplatu poradenskou nebo obdobnou pomoc provozovatelům vysílání

§ 8

(3) Z rozhodování Rady jsou vyloučeni členové Rady, u nichž se zřetelem na jejich poměr k věci nebo k účastníkům řízení nebo jejich zástupcům jsou důvodné pochybnosti o jejich podjatosti. Člen Rady je povinen oznámit Radě skutečnosti nasvědčující svému vyloučení z projednávání a rozhodování věci, jakmile se o nich dozví. O námitce podjatosti rozhoduje Rada bez zbytečného odkladu.

Zákon je dostupný například zde: www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-231

Reklama

Doporučované