Hlavní obsah

Krize na Bulovce trvá. Podle lékařů nastal v nemocnici „naprostý chaos“

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Na Bulovce lékaři stále protestují proti krokům vedení nemocnice.

Reklama

Anesteziologové z pražské Bulovky nadále odmítají sloužit přesčasy. Tvrdí, že navzdory prohlášení nemocnice nedošlo k vyřešení sporu o primáře oddělení.

Článek

Situace v pražské Fakultní nemocnici Bulovka dává nahlédnout, co může čekat celé české zdravotnictví, pokud lékaři skutečně vypoví přesčasovou práci.

„Na pracovišti nastal naprostý chaos. I přes snahu pana ředitele ‚zajistit provoz‘ externími pracovníky vyplacením ekvivalentu pražského průměrného měsíčního platu za jednu službu a současně více než 10násobku naší standardní odměny za práci přesčas, nebylo komu naše pacienty předat,“ píší lékaři urgentního příjmu a ARO Bulovka.

V tomto sporu nejde v první řadě o nesouhlas s nekonečnými přesčasy, ale o změnu ve vedení oddělení, kdy se stal primářem Josef Škola.

Lékaři proti „neprůhlednému a bezdůvodnému výběrovému řízení“ protestovali a řediteli nemocnice Janu Kvačkovi poslali dopis, ve kterém uvedli, že nový primář podle nich nemá „morální kredit“, aby ho mohli vnímat jako respektovaného vedoucího pracovníka.

Zdálo se, že se nemocnici podařilo situaci vyřešit tím, že vyhlásila nové výběrové řízení. Podle čtvrtečního vyjádření lékařů ale krize trvá.

Tichá dohoda

Prohlášení lékaři zaslali ministrům zdravotnictví a práce a sociálních věcí, ale také ředitelům dalších pražských nemocnic.

Vzhledem k tomu, že na Bulovku míří nejvíce záchranek , v případě nedostatku lékařů se budou muset o pacienty postarat zbývající zdravotnická zařízení v hlavním městě.

„‚Řešením‘ vedení nemocnice byla 29. září tichá dohoda s jedním z lékařů našeho oddělení, který přijal funkci dočasného primáře, bez ohledu na názor kolektivu, nicméně tento krok byl následně oficiálními komunikačními kanály nemocnice prezentován jako ukončení celého sporu. Toto absolutně rozporujeme,“ uvádí lékaři.

Jako dočasný primář vede oddělení urgentního příjmu a ARO Pavel Jánský.

„Nejsem si jistý, jestli je prohlášení vůbec od našich anesteziologů. Poslaly ho celostátní odbory a není podepsané. Hlavně jsme se ale na posledním velkém jednání, kde byli i zástupci Ministerstva zdravotnictví a odborů, domlouvali, že žádná strana to nebude dále medializovat, protože se tak jen blokuje možné řešení,“ reagoval na dopis pro Seznam Zprávy ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Je proto přesvědčený, že většina lékařů nemá s aktuálním prohlášením nic společného. Nesouhlasí také s tvrzením, že se na začátku října propadlo oddělení do „chaosu“.

„Situace je prostě těžká v momentě, kdy významná část kolektivu ‚stávkuje‘. Nenazval bych to ale chaosem,“ dodává Kvaček.

Přesčasy už ne

Původně nespokojení uváděli, že přesčasy nebudou sloužit od začátku října. K tomuto kroku ale nakonec podle svého prohlášení přistoupili až tento týden.

„Přestože jsme další přesčasovou práci nastoupili, vedení nemocnice se distancovalo od hledání dalšího řešení. Stupňující se psychický nátlak ze strany vedení oddělení i nemocnice nyní však vedl k tomu, že od 10. října již někteří z nás přesčasovou práci skutečně nenastupují,“ dodávají v dopise.

Bulovka po ultimátu přistoupila k tomu, že změnila režim práce z jednosměnného na nepřetržitý. „U nás na Bulovce nemají zaměstnanci ve smlouvě, v jakém typu provozu pracují. Řídíme se tedy zákoníkem práce, který říká, že jak rozhodne zaměstnavatel, tak to platí,“ řekl koncem září v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel nemocnice Jan Kvaček.

Lékaři ovšem s takovým pohledem nesouhlasí. Podle nich jde o „direktivní úpravu pracovního režimu“ bez ohledu na jejich pracovní smlouvy. Stěžují si také, že došlo k pokusu o „vyhrožování z kanceláře právního oddělení nemocnice trestně-právní odpovědností lékařů při nepokračování v přesčasové práci nad rámec zákona“.

Krok nemocnice je v rozporu se zákoníkem práce také podle odborů. „Všichni ti lékaři mají ve svých pracovních smlouvách jednosměnný pracovní režim. Tu smlouvu nelze jednostranně měnit,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Co říká interní právní výklad nemocnice

„Závazky jednotlivých lékařů ARO a OUP konat práci přesčas (tedy v limitu 208 hod. za kalendářní pololetí) jsou smluvními závazky, sjednanými přímo v pracovním smlouvách, případně v dodatcích pracovních smluv. Takové smluvní závazky proto nelze v souladu se zákoníkem práce a občanským zákoníkem zrušit ze strany jednotlivých lékařů ‚ze dne na den‘, ale je pouze možno je vypovědět (a to písemně) s výpovědní dobou ke konci následujícího kalendářního čtvrtletí po čtvrtletí, kdy byla výpověď doručena zaměstnavateli podle § 1999 odst. 1 občanského zákoníku (k totožnému závěru dospěla mimo jiné i právní kancelář České lékařské komory, viz str. 7 aktuálního Tempus Medicorum ze září 2023).“

„Případné jednání lékařů ARO a OUP v rozporu s výše uvedenými pravidly shledává Právní oddělení FNB nejen za porušení zákoníku práce a souvisejících předpisů (tj. za deliktní jednání sankcionovatelné prostředky pracovního a občanského práva, včetně náhrady vzniklé škody), ale i za možné trestněprávně relevantní jednání např. s ohledem na vědomé ohrožení životů a zdraví pacientů.“

Reklama

Doporučované