Hlavní obsah

Kruhový objezd u Prašné brány vznikl nezákonně, jeho zrušení ale není jisté

Foto: Seznam Zprávy

Kruhový objezd u Obecního domu a Prašné brány.

Reklama

Městský soud v Praze ve čtvrtek zrušil tři dopravní opatření v centru hlavního města. Je mezi nimi i kruhový objezd u Prašné brány, který koncem jara kritizovala řada politiků i Pražanů.

Článek

Zrušení jízdních pruhů pro cyklisty a vytvoření kruhového objezdu u Prašné brány a Obecního domu bylo v rozporu se zákonem.

Městský soud v Praze je proto ve čtvrtek zrušil, vyplývá z rozsudku v databázi. Proti verdiktu lze do 14 dnů od doručení podat kasační stížnost.

„Těžiště naší argumentace bylo v tom, že úřad špatně zvolil nástroj,“ řekl Seznam Zprávám Tomáš Hnyk, který žalobu podal.

Sporná opatření byla stanovena formou takzvané přechodné úpravy místního provozu, podle soudu jde ale o úpravu trvalou, a proto městská část jednala nezákonně.

Městská část bude mít 90 dnů od nabytí právní moci na to, aby se s opatřením vypořádala. Zda mnohými kritizovaný kruhový objezd zmizí, není jasné. „Soud přihlédl k tomu, že v dalším řízení bude na odpůrci, pokud bude trvat na místní úpravě provozu ve stávajícím rozsahu, aby provedl podle § 77 odst. 5 zákona o pozemních komunikacích ve spojení s § 171 a násl. správního řádu řízení o vydání opatření obecné povahy,“ stojí v rozsudku.

To v praxi znamená, že by městská část musela zveřejnit návrh po dobu 15 dnů, ve lhůtě 30 dnů umožnit podání námitek a připomínek a s těmi se posléze vypořádat.

„Očekávám, že to stihnou legalizovat. Nemyslím si, že kruhový objezd zmizí. Od toho tady máme volby,“ podotkl Hnyk.

Porušení povinností

Jedním z problémů podle soudu je, že k přechodnému opatření obecné povahy nelze vznášet připomínky.

„Odpůrce porušil své povinnosti a postup při vydání předmětných opatření zejména tím, že zcela vyloučil možnost navrhovatele i ostatních osob využít svá práva v řádném procesu přijetí opatření obecné povahy stanovující úpravu na pozemních komunikacích prostřednictvím jejich námitek a připomínek,“ stojí v rozsudku.

Rozhodnutí je podle žalobce, který je zároveň členem strany Zelených za Prahu 8, motivované především politicky. „ODS, která odbor vede, protežuje auta a štvou je cyklopruhy. Šlo totiž také o protisměrný cyklopruh na Hybernské, který navazoval na ulici Na Příkopě, který byl zrušen,“ popsal Hnyk.

„Ten kruhový objezd je hnusný. Takhle město vypadat nemá. Zjistil jsem, že tato opatření přijali pomocí takzvaného přechodného opatření obecné povahy, což ale nemá být trvalá věc. K tomu totiž nejdou dávat připomínky. Takhle podle mě naše správa vypadat nemá,“ pokračoval v kritice.

Zmiňované dopravní úpravy začaly platit letos v květnu. Hnyk u soudu argumentoval, že snižují plynulost a bezpečnost provozu.

„Navrhovatel je dotčen na svých subjektivních právech především tím, že nově zavedenou úpravou provozu došlo ke zrušení jízdních pruhů pro cyklisty, a navrhovatel, který se po Praze každodenně pohybuje na kole, je při svých cestách více ohrožován motorovými vozidly,“ je uvedeno v rozsudku.

Seznam Zprávy oslovily zástupce Prahy 1, k rozsudku se ale zatím nikdo nevyjádřil. V květnu se ale městská část hájila, že jde o nejúčinnější a ověřené řešení, které utlumí dopravu v okolí.

„Uvědomujeme si, že čerstvě natřené značení vyvolalo hlasité reakce z více stran. Museli jsme postupovat podle příslušné vyhlášky a snažili jsme se v této citlivé lokalitě zvolit co nejméně invazivní řešení, jaké nám předpis umožňuje,“ napsala v květnu na svůj Twitter Praha citaci radního pro dopravu Richarda Bureše (ODS).

Opatření, která platila jen čtyři měsíce, se podle soudu zrušují s účinností 90 dnů od právní moci rozsudku. Městská část Praha 1 musí navíc uhradit náklady spojené se soudním řízením ve výši 23 228 korun.

Proti umístění kruhového objezdu u Prašné brány dlouhodobě vystupoval například náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě). „Takové řešení odpovídá spíš řešení křižovatky u nějakého supermarketu, nikoliv v nejcennějším centru města,“ vyjádřil se.

„Myslím si, že nyní bude prostor pro to, aby se to napravilo. Na radě města jsme schválili studii hradebního korza, která určuje, jakým způsobem se celý tento prostor má zrevitalizovat. Odhaduji, že to budeme muset řešit až s novým vedením Prahy 1, bude-li k tomu otevřené,“ dodal.

Reklama

Doporučované