Hlavní obsah

Kvíz: Kontroverze státních metálů. Kdo ho vrátil a kdo jej převzal v mikině?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Petr Pavel bude dnes poprvé předávat státní vyznamenání.

Reklama

Pro někoho je to monarchistický přežitek, pro jiné tradice demokratické společnosti. Udílení státních vyznamenání s sebou ale často nese i nejrůznější kontroverze. Jak dobře si je pamatujete? Připomeňte si události v našem kvízu.

Článek

Během 28. října si připomínáme vznik samostatného Československého státu. Kromě toho se ale také jedná o den, kdy čeští prezidenti tradičně udílejí státní vyznamenání. Stát jimi oceňuje osobnosti za výsledky jejich práce, zásluhy při budování demokracie či obraně země nebo výjimečné a hrdinské činy.

Současně se ale s udílením vyznamenání pojí i řada událostí, které ve své době plnily média. Víte, jaké kontroverze slavnostní ceremonii provázely v minulosti nebo kdo se své vyznamenání rozhodl posléze vrátit? Ověřte si své znalosti v našem kvízu. Správné odpovědi se zobrazí po vyhodnocení.

1. Začněme úplně od začátku. V jakém roce československý prezident udělil vyznamenání vůbec poprvé?
2. Tipnete si, který ze tří porevolučních prezidentů během funkčního období ocenil nejvíce osobností?
Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com
3. Bývalý prezident Miloš Zeman letos avizoval, že se slavnostní ceremonie nezúčastní. Není to ale poprvé, kdy bude na předávání chybět. Víte, kdy a za jakých okolností pozvánku v minulosti také odmítl?
4. Který typ vyznamenání udělují prezidenti nejméně často, jelikož jde zároveň o nejvyšší typ ocenění?
Foto: ČTK
5. Po sametové revoluci se vyznamenání začala opět udělovat až v roce 1995. Kromě režiséra Miloše Formana nebo gymnastky Věry Čáslavské byl toho roku vyznamenán i jeden z níže jmenovaných členů české armády. Víte kdo?
Foto: Profimedia.cz
6. Václav Klaus byl známý tím, že v roli prezidenta s vyznamenáními spíše šetřil. Nicméně stihl vyznamenat například řadu úspěšných sportovců. Mezi nimi i desetibojaře Romana Šebrleho, oštěpařku Barboru Špotákovou, hokejistu Jaromíra Jágra i slavného českého fotbalistu. Víte, o koho šlo?
7. S předáváním metálů se nicméně v historii často pojila i kontroverze. Během prvních oslav 28. října v roce 2013, při nichž stál v čele státu Miloš Zeman, se někdejší prezident rozhodl, že na ceremonii nepozve rektory dvou vysokých škol, což do té doby nebývalo zvykem. Jakou reakci dalších pozvaných tím tehdy vyvolal?
8. A mediální rozruch nastal i v roce 2014, kdy byl mezi vyznamenanými i jeden český režisér, mimo jiné autor dokumentu o Miloši Zemanovi, který na slavnostní ceremonii přišel ve sportovní mikině. Tušíte, o koho se jednalo?
Foto: Profimedia.cz
9. V reakci na některé kroky a výroky, které Miloš Zeman učinil nebo pronesl během času v prezidentském křesle, odmítlo několik osobností vyznamenání převzít dříve, než jim bylo uděleno. Tušíte, koho z níže jmenovaných se to týkalo?
10. Vedle několika odmítnutých vyznamenání zároveň došlo v období Zemanova prezidentství i k vrácení již udělené medaile. Kdo z držitelů ocenění se pro takový krok rozhodl?
11. V roce 2015 Zeman pro změnu stáhl již zaslanou pozvánku pro norskou velvyslankyni. Co bylo tehdy důvodem tohoto kroku?
12. Kdy došlo během oslav 28. října k udělení nejvyššího počtu vyznamenání?
13. V jaký den – kromě 28. října – se smí českým občanům vyznamenání propůjčovat nebo udělovat?
14. Kdo nemůže předkládat návrhy na státní vyznamenání?
15. Víte, které z bývalých prvních dam byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva?
16. Kde prezidenti vyznamenání obvykle předávají?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované