Hlavní obsah

Luxusní vila zastíní výhled na Prahu, za projektem stojí osvobozený Zádamský

Foto: www.investown.cz/nemovitosti/skydream-hrebenky-1-transe-e5

Pohled ze Strahova na jih Prahy, který již zahrnuje plánovanou nemovitost.

Reklama

Kousek od Strahovského stadionu se staví nemovitost, která promění dosavadní panoramatický výhled na Prahu. Za projektem stojí někdejší šéfové nechvalně proslulého „Zádamského gangu“. Stavba má veškerá nutná povolení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Roky seděli ve vazbě, žalobce pro ně požadoval i 15 let za mřížemi a psalo se o nich jako o „Zádamského gangu“. Místo vězení ale dostali milionové odškodné a během pandemie covidu prodali veřejnému sektoru roušky a respirátory za desítky milionů korun.

Teď lákají investory, aby vložili desítky milionů do jejich developerského projektu. „Celá Praha vám bude ležet u nohou,“ slibují na investičním portálu.

Řeč je o dvojici Milan Zádamský a Radek Handlíř. O Zádamském obžaloba tvrdila, že byl spolu se svým bratrem Petrem hlavou gangu, který v letech 1999 až 2007 vydíral podnikatele v západních Čechách, ničil jim provozovny, napadal hosty a hrozil likvidací dětí i celých rodin vydíraných.

Podle obžaloby gang nutil podnikatele platit za „ochranu“. Museli třeba zaměstnávat některé jeho členy jako vyhazovače nebo ve svých podnicích provozovat Zádamského výherní automaty. Jeden ze svědků popsal, že mu členové gangu hrozili pistolí, zlomili mu prst a zavřeli ho do klece se lvem.

Jenže soud nakonec v roce 2010 konstatoval, že pro prokázání těchto skutků neexistuje dostatek důkazů. Zádamský a dalších jedenáct členů jeho údajného gangu dostali za neoprávněnou vazbu dohromady více než dvanáct milionů korun, navíc s významnými úroky.

Jedním z těchto mužů je i Radek Handlíř, majitel 30 % akcií společnosti General Public s. r. o. Zbylých 70 % vlastní Milan Zádamský. Společně teď od investorů vybírají peníze na realitní projekt s názvem ‚Terasy na Hřebenkách‘ či ‚Skydream Hřebenky‘. Handlíř zároveň vystupuje jako manažer projektu.

Foto: Profimedia.cz

Členové takzvaného Zádamského gangu vedeného Milanem Zádamským (uprostřed) čekají v jednací síni pražského vrchního soudu, 24. 8. 2010.

Podle prezentace na investičním portálu České spořitelny se jedná o vilu se čtyřmi luxusními byty v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace. Dům má vyrůst na ‚posledním volném pozemku pod vrcholem strahovského kopce‘, doslova pár kroků od Petřínských sadů.

Majitelé či nájemci těchto luxusních bytů získají nádherný výhled na Prahu, který byl dosud dostupný každému - přímo z volného prostranství před Strahovským stadionem.

Foto: General Public Development

Na stavbu luxusní vily vybrali Zádamský s Handlířem desítky milionů od investorů.

Pozemek i s projektem podle svých slov koupili v roce 2022 a spolu s pozemkovými úpravami už za něj zaplatili 50 milionů korun.

„Vzhledem ke komplikovanému založení stavby se celkové investiční náklady na výstavbu zvýšily na cca 120 milionů korun. (Naše) společnost měla standardní financování v bankovním domě, nicméně tato financující instituce nebyla ochotna reflektovat navýšení investičních nákladů a úvěr nenavýšila. Vzhledem k tomu jsme oslovili společnost Investown, aby nám zajistila financování prostřednictvím crowdfundingového investování,“ popsal pro Seznam Zprávy Handlíř.

Pozemek pro stavbu vily vlastní zmíněná společnost General Public. Zádamský s Handlířem žádají investory prostřednictvím investičního portálu o desítky milionů korun na samotnou stavbu. V první tranši chtějí vybrat 40 milionů korun. A slibují za to investorům roční desetiprocentní zúročení.

„Stavba již byla zahájena v průběhu prázdnin 2023 s termínem dokončení 18 měsíců po zahájení stavby,“ říká Handlíř.

„Všechno se dá vysvětlit,“ říká manažer

Pověst „Zádamského gangu“ se s majiteli táhne dál, připouští Handlíř.

„Tohleto je nějaká historie, která se samozřejmě v médiích nijak neodmaže. Bylo by fajn se seznámit i s rozsudkem, který znamenal celkové zproštění obvinění, takže si myslím, že to nemá smysl vůbec spojovat. Samozřejmě to způsobuje komplikace, ale s tím nic nenaděláme,“ říká Handlíř.

Zádamský se v posledních letech pustil do podnikání v realitách, konkrétně bytové výstavby v domácích Karlových Varech, ale také v Loděnici u Berouna nebo v Českém Brodu. Handlíř přiznává, že když zájemci zjistí, kdo za projekty stojí, tak někteří z nich nakonec couvnou.

„Je to složitější na vysvětlování, ale když se člověk podívá na výsledky, na všechny projekty, které realizujeme, postavíme a rozprodáváme, že jsou lidé spokojení… Když je někdo rozumný, tak se to samozřejmě všechno dá vysvětlit. Ale samozřejmě na první pohled, když někdo dá jenom na to, co najde na internetu, tak asi otevřeně můžu říct, že to nějaké komplikace způsobuje. Ale my se s tím dokážeme nějak vypořádat,“ říká Handlíř.

Podnikavost ostatně prokázali i v době pandemie covidu, když koupili z Číny výrobní linku na roušky a respirátory, získali potřebný certifikát a pod značkou General Public Protection začali česká města, nemocnice a ministerstva zásobovat ochrannými prostředky. Mezi jejich zákazníky patří třeba Ministerstva vnitra, práce i obrany, Generální finanční ředitelství, Správa železnic, Horská služba, hasiči i celníci.

Podle veřejného registru smluv během dvou let Zádamský prodal státu roušky a respirátory nejméně za 66 milionů korun. A to podle jeho vyjádření tvořily zakázky pro veřejný sektor jen menšinu příjmů. Nyní se podle Handlíře věnují především realitám.

„V současné chvíli náš hlavní byznys je developerská činnost, nicméně jako divize General Public Protection nadále provozujeme byznys s rouškami a respirátory. Vyrábíme je, máme na to provoz u Karlových Varů. A samozřejmě čekáme. Jestli se na podzim zase rozjede nějaká vlna, tak budeme připravení, skladové zásoby máme,“ dodává Handlíř.

Reklama

Související témata:

Doporučované