Hlavní obsah

Marné čekání na dávky. „Nemá to kdo dělat a špatně nás platí,“ zní z úřadů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Fronty před úřadem práce. Na jaře se museli úředníci vypořádat s uprchlickou vlnou, teď jsou zavaleni žádostmi o dávky (ilustrační snímek).

Reklama

Žádostí o dávky je hodně a úředníků málo, navíc špatně placených. Stát nezvládá rychlejší odbavování příspěvků na bydlení. Mnozí žadatelé tak čekají dlouhé měsíce na peníze. Některým kvůli tomu hrozí i vystěhování.

Článek

Kvůli dlouhému čekání na výplatu příspěvku na bydlení si paní Jitka rozhodla oficiálně stěžovat. Nedostala peníze za říjnovou dávku.

Úřad reagoval dopisem na hlavičkovém papíře. V úvodu se omluvil a rovnou přiznal, že v říjnu teprve zpracovával žádosti podané v srpnu a vyplácel žádosti podané v polovině července.

„Dodržování zákonem stanovených lhůt není z důvodu značné personální poddimenzovanosti oddělení státní správy sociální podpory kontaktního pracoviště v současnosti bohužel reálné,“ vysvětlují úředníci, proč nestíhají zpracovat dávky.

Kvůli pozdnímu vyplácení dávek už ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka kritizoval generálního ředitele Úřadu práce Viktora Najmona. Ten oponoval, že úředníkům přibývají povinnosti a nejsou dobře zaplacení.

Lhůty budeme stíhat, až budou noví lidé

Dvoustránkový dopis zaslaný ženě čekající na dávku otevřeně popisuje situaci na úřadě. Nešetří přitom popisem atmosféry frustrovaných úředníků.

V dopise mimo jiné stojí, že roste objem agendy, ať už kvůli covidu nebo v důsledku uprchlické krize a rostoucích cen energií.

„Pokud se ke zmíněné situace přidají dlouhodobé nemoci a výpovědi stávajících zaměstnanců, je zpracování podaných žádostí v zákonem stanovených termínech nerealizovatelné,“ stojí v dopise, který má redakce k dispozici.

Foto: Seznam Zprávy

Žadatelka čekající na výplatu dávky dostala od úředníků otevřený popis situace na pracovišti.

Úředníci chápou, že se řada domácností dostává do těžké situace. Snaží se proto dávky vyřizovat i o víkendech.

„Včasné zpracování žádostí a výplata bude ovšem reálná teprve poté, co se podaří zlepšit situaci na pracovištích přijetím nových zaměstnanců, kteří ustojí platové podmínky, které je mimo jiné nutí žádat o příspěvek na bydlení, kteří ustojí slovní urážky a fyzické napadání ze strany klientů,“ uzavírají v odpovědi žadatelce.

Foto: Seznam Zprávy

Pokračování vysvětlení, proč úředníci nestíhají vyplatit dávky. Chybí lidé a práce je špatně placená.

Odpověď na stížnost je na řediteli

Generální ředitelství Úřadu práce se pak za formu, jakou se úředníci krajské pobočky rozhodli informovat o důvodech zpožděné výplaty, staví.

„Stylizace odpovědi je pak v gesci ředitele či ředitelky daného pracoviště nebo pobočky a koresponduje s aktuální situací, kterou vedení Úřadu práce ČR ve spolupráci s nadřízeným orgánem dlouhodobě řeší,“ reaguje mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Popisuje také, že nejsložitější situace je dlouhodobě v Praze. Celkově pak chybí zhruba 450 úředníků.

„Úřad práce ČR se potýká dlouhodobě s nedostatkem pracovníků, také z důvodů ne zcela atraktivního finančního ohodnocení ve srovnání s možným jiným uplatněním, kdy je potřeba zdůraznit, že se jedná o velmi kvalifikovanou práci s potřebou neustálého vzdělávání,“ říká Kateřina Beránková.

Mluvčí zároveň připouští i to, že je pravda, že část úředníků sama musí žádat o dávky.

„To v praxi znamená, že vzhledem ke zvyšujícím se cenám energií a vysoké inflaci je možné, že i zaměstnanci úřadu práce může po posouzení všech rozhodných skutečností vzniknout nárok na určitou nepojistnou sociální dávku. Sociální systém je určen pro všechny občany České republiky, kteří potřebují případnou finanční pomoc od státu,“ poznamenává mluvčí Úřadu práce.

Mezi opatření, která vedení Úřadu práce přijalo, je například i to, že méně vytížená pracoviště vypomáhají těm, co nestíhají. Nově tak vzniklo pracoviště v Liberci, jehož náplní je zpracovat on-line žádosti podané v Praze.

Mohla jsem se jenom smát, říká žena

„Já jsem se tomu smála. Už jsem ve fázi, kdy mi nic jiného nezbývá,“ říká paní Jitka z Prahy. Měsíčně by měla na příspěvcích pobírat devět tisíc korun.

„Naštěstí mám hodného majitele bytu, který pochopí, že když mi nepřijde příspěvek na bydlení, tak to zaplatím příště, a třeba dva nájmy najednou,“ říká žena a rovnou dodává, že to není samozřejmost, a sama se už začíná obávat, jak dlouho vydrží majitelova vstřícnost.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

„V takové situaci, kdy má majitel pochopení, je ale strašně málo žadatelů. Spousta lidem hrozí vystěhování,“ říká Jitka s tím, že je aktivní na sociálních sítích, kde s ostatními žadateli sdílí zkušenosti. „Pozoruji tam, jak maminky s úředníky válčí. Přitom jsou na tom často špatně a řeší, jestli zaplatí nájem nebo se nají,“ popisuje žadatelka o příspěvek na bydlení.

Ve výsledku si žena myslí, že vina jde ale za vládou, která na jedné straně lidi nabádá, aby se nebáli žádat o dávky, a na druhé straně nezvládá řešit situaci.

Reklama

Doporučované