Hlavní obsah

Budou chybět psychologové? Univerzita plánuje méně přijatých studentů

Foto: Unsplash

Psychologie patří mezi nejžádanější obory, většina škol totiž přijímá do bakalářského studia maximálně pětinu uchazečů. Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita Karlova snižuje předpokládaný počet uchazečů přijatých do bakalářského studia psychologie. Pro příští rok jich má být jen 35. Škola se hájí, že to ve skutečnosti podstatný rozdíl neznamená.

Článek

V předchozích letech se předpokládaný počet uchazečů přijatých na bakalářský obor psychologie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity pohyboval mezi 55 a 65. Pro příští akademický rok to má být ale jen 35 zájemců. A to v době, kdy veřejnost i odborníci upozorňují na nedostatek psychologů. Izolace v době covidu totiž zhoršila psychický stav především dětí a studentů, kteří byli dlouhou dobu v izolaci. Zástupce vedoucího pro studium Katedry psychologie Tomáš Nikolai však tvrdí, že počet přijatých uchazečů bude srovnatelný s minulými lety.

„Je to bráno jako minimální počet, ve skutečnosti budeme brát stejný počet reálných studentů jako v předchozích letech. Stává se, že se kumuluje víc lidí se stejným počtem bodů na posledních místech a ty musíme vzít všechny,“ říká Nikolai.

Podle vyjádření Filozofické fakulty pro Seznam Zprávy se v minulosti stávalo, že reálný počet přijatých překračoval množství předběžně přijatých uchazečů.

„Tím překračoval dlouhodobě personální i prostorové kapacity katedry. Příliš velké počty studentů znemožňují adekvátní podporu studentů a jejich odborného růstu,“ píše se ve vyjádření.

Malé přednáškové místnosti

Hlavním problémem je ale podle Nikolaie kapacita místností, ve kterých se studenti učí. Největší pojme okolo padesáti lidí. To potvrzuje i jedna ze studentek pražské psychologie. „Když přijdou všichni, kdo jsou na přednášku zapsaní, sedíme i na zemi nebo na chodbě.“

Přitom by se s vedením fakulty další prostory zřejmě domluvit daly. „Existuje centrální rozvrhování, každá katedra má přidělené nějaké místnosti, ale může požádat o jiné v rámci celé Filozofické fakulty, pokud se najdou v tom čase, ve kterém je potřebuje,“ vysvětluje proděkanka pro studium a přijímací řízení Andrea Hudáková.

Doplňuje, že není nutné, aby výuka probíhala jen v konkrétních místnostech, jež pod sebou daná katedra nebo ústav mají.

Ke snížení předpokládaného počtu přijatých uchazečů se Hudáková vyjadřuje opatrně: „Je potřeba brát v potaz mnoho věcí. Každý rok se PPP (počet předběžně přijatých, pozn. redakce) mění a reaguje to na různé aspekty.“

Jedním z nich je třeba aktuální personální situace. „Aby totiž mohla být výuka kvalifikovaná, je potřeba dostatečný počet docentů a profesorů, akreditace a další. Tohle vše je potřeba vzít v potaz,“ vysvětluje Hudáková.

Nepřipouští ale, že by nedávné personální změny na Katedře psychologie přímo souvisely se snížením předběžného počtu přijatých. „Pracoviště ale musí být v takovém stavu, aby bylo zodpovědné přijímat další studenty,“ uzavírá Hudáková.

Současná vedoucí katedry Lea Takács totiž v pozici končí se závěrem října a dál bude působit na pozici zástupce vedoucího. Uvolnění z funkce odůvodňuje běžícími výzkumnými projekty, na kterých se podílí.

Takács se na post dostala loni, a vystřídala tak končícího vedoucího Radvana Bahbouha. Ten ale po nástupu Takács na katedře skončil úplně, stejně jako několik dalších zaměstnanců.

V odchodu několika vyučujících a tehdejším nástupu nové vedoucí vidí spojitost studentky psychologie, které redakce oslovila. Jedna z nich navíc domněnku upřesňuje: „Problém je, že (Takács) nikdy pořádně nepracovala s lidmi a neumí s nimi komunikovat. Jde si za svým cílem a nehledí na představy a potřeby ostatních, především pak studentů,“ uvedla.

Takács podle svých slov po nástupu do funkce zvýšila požadavky na publikační aktivitu akademických pracovníků. Pro udržení akreditace totiž potřebuje katedra vykazovat i vědecko-výzkumnou činnost. Nároky na akademiky se tedy zvýšily nejen na úrovni katedry, ale i fakulty a univerzity. Právě z opatření rektora univerzity tyto změny plynou.

„V návaznosti na to se někteří kolegové rozhodli z katedry odejít. Nikdo na katedře nedostal výpověď. Některým kolegům s dlouhodobě neuspokojivými publikačními výsledky nebyly prodlouženy smlouvy,“ popisuje Takács.

Naopak na katedru podle ní přišli noví zaměstnanci se silným vědecko-výzkumným profilem a pedagogickými zkušenostmi.

Tomáš Nikolai z Katedry psychologie potvrdil, že v tuto chvíli dobírají lidi, kteří by byli zároveň ochotní učit i publikovat. „Také budeme ještě vypisovat další výběrová řízení,“ doplňuje.

Kde se dá studovat psychologie

Přetlak na obory nabízející studium psychologie je každoroční, a většina uchazečů se tak na žádanou školu nedostane. Psychologové přitom v praxi chybí. Na 10 000 obyvatel Česka připadá 9 psychologů. Klinických psychologů je pak ještě podstatně méně.

„Na 100 000 obyvatel je u nás 7 klinických psychologů, a to s významnými rozdíly mezi jednotlivými okresy. Například v Praze to je 19 klinických psychologů na 100 000 obyvatel oproti Hradci Králové, kde jsou tři,“ popisuje Jan Bažant z Asociace klinických psychologů.

Bakalářské psychologické obory nabízí Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Ostravská univerzita.

Například Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci do studijního programu bakalářské psychologie loni dostala 907 přihlášek a nakonec přijala 73 uchazečů. „Univerzita do budoucna neplánuje skokové snížení počtu přijatých studentů,“ uvádí k tomu proděkanka pro studium Eva Klimentová.

Podle odborné asistentky Heleny Pavličíkové Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích pravidelně přijímá do prvního ročníku bakalářského studia 30 až 35 studentů a podobně to bude i v příštím akademickém roce.

V Ostravě je pak předpokládaný počet přijatých určen na 70 lidí. Na Filozofickou fakultu v Brně přijali v loňském roce 110 uchazečů z 2 174. Na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity to pak bylo 85 uchazečů z 1 242. V Praze se jich na obor z 1 135 uchazečů dostalo 59.

Češi a duševní zdraví

Podle dat to sice vypadá, že Čechy trápí psychické problémy méně než okolní státy, ale realita může být odlišná. Jen 6 procent Čechů totiž řeší duševní problémy s odborníky. Na vině může být jak stigmatizace duševních potíží, tak nedůvěra v odborníky.

Pokud se ale člověk rozhodne své problémy řešit, nemusí se k potřebné pomoci dostat. Podle výzkumu připadá na 10 000 obyvatel Česka 9 psychologů. Čekací doba na dětského psychologa, případně psychiatra může být až 6 měsíců.

Reklama

Doporučované