Hlavní obsah

Ministerstvo k záběrům z jatek: Selhali „jen“ zaměstnanci, pomohly by kamery

Záběry zachycují vykládání zvířat na jatkách Český Dvůr na Vysočině v průběhu několika měsíců v letech 2022 a 2023. Video: Zvířata nejíme

 

Reklama

Státní veterinární správa vyhlásila v reakci na drastické záběry z Českého Dvora plošnou kontrolu jatek. Aktivisté ale požadují i změnu zákona.

Článek

Součástí novely veterinárního zákona, která se chystá na letošní podzim, by mohl být i povinný online přenos z transportu a porážení zvířat. Seznam Zprávám to sdělilo Ministerstvo zemědělství.

Reaguje tak záběry, které natočili a začátkem týdne zveřejnili aktivisté ze spolku Zvířata nejíme. Na videu je zachycena vykládka zvířat z transportu, kdy zaměstnanci zraněné, nemohoucí krávy tahají za uši či do nich píchají elektrickým poháněčem.

Chování pracovníků jatek Český Dvůr už šetří Státní veterinární správa (SVS), která oznámila, že provede plošnou kontrolu všech jatek v Česku.

„Ministerstvo zemědělství se bude danou problematikou zabývat na základě výsledků šetření a spolupráce s SVS. Již nyní je ale možné konstatovat, že jednání pracovníků jatek je v rozporu s platnými  právními předpisy a je odsouzeníhodné,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Vojtěch Bílý.

O kamerách můžeme jednat

Jednatel jatek Český dvůr řekl, že jde o selhání zaměstnanců, kteří přitom dostávají pravidelné školení.

Že nejde o systémové selhání, věří i ministerstvo. „V ČR je na jatkách stálý veterinární dozor, který dohlíží i na ochranu zvířat při porážení a funguje od příjmu zvířat, přes samotnou porážku až po vykrvení a rozbourání jatečného těla, proto věříme, že nejde o systémový nedostatek, ale o fatální selhání lidského faktoru,“ pokračoval Bílý.

Už současná legislativa podle něj klade velký důraz na ochranu zvířat proti týraní, přesto by se na podzim mohla pravidla pro provozovatele jatek zpřísnit.

„Ministerstvo zemědělství je připraveno diskutovat v rámci připravované novely veterinárního zákona další opatření, která budou minimalizovat rizika takových případů, jako je tento. Jedním z diskutovaných opatření bude také možnost  zavedení kamerového systému v rámci jatečních provozů,“ uvedl Bílý.

Aktivisté tvrdí, že by taková změna pomohla jak zvířatům, tak spotřebitelům. O to, aby přepravu zvířat na jatka, jejich ustájení a zpracování povinně hlídaly kamery, usilují dlouhodobě.

Pod petici, která takový zákon požaduje, nasbírali bezmála 30 tisíc podpisů. „Kamerové systémy by mohly odradit od špatného a násilného zacházení se zvířaty, podporovaly snahu dodržovat správné postupy a předešly situacím, kdy se ke konzumentům dostane maso z nemocného zvířete (viz situace v Polsku),“ píše se v petici.

Reklama

Doporučované