Hlavní obsah

Spolek tajně natočil zaměstnance jatek při krutém trýznění zvířat

Záběry ukazují kruté zacházení se zvířaty, která putují na porážku.Video: Zvířata nejíme

 

Reklama

aktualizováno •

Dosud neveřejné záběry ukazují chování zaměstnanců jatek při vykládání zvířat. Veterinární správa kvůli nim chystá kontrolu všech jatek v Česku.

Článek

Zaměstnanci jatek vykládají zvířata z transportu. Zraněné, nemohoucí krávy tahají za uši, píchají do nich elektrickým poháněčem. Zvířata ženou na porážku s pomocí obušků, kopanců a nadávek. „Uklouzla v koupelně, vo*e,“ komentuje jeden z nich ležící poraněnou krávu.

„Tyto záběry pochází z jatek Český Dvůr na Vysočině a byly pořízeny v období několika měsíců roku 2022 a 2023,“ popisuje Lukáš Vincour ze spolku Zvířata nejíme.

Spolek se snaží prosadit, aby vykládku zvířat, jejich ustájení a následnou porážku povinně monitorovaly kamery. Pod petici za zavedení kamerových systémů na všech jatkách v Česku nasbírali více než 27 tisíc podpisů.

„Při vykládání z transportních vozů zažívají zvířata ze strany zaměstnanců jatek nadávky, kopání, bití a drastické odvlečení nemohoucích jedinců do budovy jatek. Jatka se zároveň pyšní produkty označenými jako prémiové, stejně jako tím, že chovatelé dbají na kvalitu a welfare zvířat,“ říká Vincour.

Veterinární správa chystá plošnou kontrolu

Případem se bezprostředně po zveřejnění záběrů začala zabývat Státní veterinární správa.

„Rovněž prověří fungování veterinárního dozoru v tomto provozu, který je v kompetenci Krajské veterinární správy pro Kraj Vysočina. V návaznosti na případ bude opakovaně prověřeno také fungování ostatních porážek v celé ČR. SVS rovněž zvažuje podání trestního oznámení pro podezření na týrání zvířat,“ přibližuje další postup její mluvčí Petr Vorlíček.

Zákony mimo jiné omezují míru používání elektrických pohaněčů. Vláčení imobilních zvířat nebo kopání do nich, které video zachycuje, je také v rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům, upozorňuje mluvčí.

„Zveřejněné video zachycuje naprosto nepřípustné a neetické jednání obsluhy jatek v Českém Dvoře. Kromě prošetření stávajícího případu provede SVS mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR zaměřenou na dodržování welfare zvířat. Jsem přesvědčen, že se jedná o individuální pochybení, nikoli o systémový problém,“ uvádí ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterinární správa uvedla, že interně prověří práci inspektorů provádějících dozor na uvedených jatkách. Prověřeni budou také chovatelé, kteří dodali zvířata figurující na zveřejněných záběrech, a také jejich přepravci.

„Není to v pořádku, zaměstnance školíme“

Redakce kontaktovala jednatele společnosti Miroslava Kyncla, aby se ke scénám na videu vyjádřil. Ten připouští, že některé situace zachycené na záznamu nejsou v pořádku.

„Například ležící krávu musí zaměstnanci usmrtit v autě, stáhnout na vykrvovací žlab a tam ji vykrvit, na to jsou proškolení. Co se týče píchání bičíku, který dává elektrický impulz, tak ten, myslím, zakázaný není. Ale třeba to mlácení tyčí se nesmí stát, budu muset udělat další školení a samozřejmě budou postihy,“ říká pro Seznam Zprávy Kyncl.

Zároveň ale upozorňuje na to, že na jatka míří i kusy, které neskončí na talíři.

„Je potřeba říct, že na jatka se vozí i vyřazené, nemocné kusy. Jatka slouží i k porážení horšího dobytka, který se nehodí do chovu. Zvířata jsou pod veterinárním dohledem, veterinář hodnotí, které maso je vhodné pro lidskou spotřebu a které třeba jako krmivo do konzerv pro psy. Chápu, že se někdo rozhodne nejíst maso, ale těžko bychom asi naučili psy jíst rostlinnou stravu,“ poznamenává Kyncl.

Problém podle něj částečně spočívá i v tom, že firmy těžko shánějí kvalifikované pracovníky.

„Není to v pořádku, ti zaměstnanci by se nad tím měli zamyslet. Každý rok je školíme a oni musí vědět, jak správně s dobytkem zacházet. Zároveň je třeba říct, že na trhu práce vůbec nejsou kvalifikovaní zaměstnanci,“ dodává.

Autoři petice nabízejí inspiraci ve Francii nebo Velké Británii. Příklad dobré praxe ale vidí i v Česku.

„Vzorem může být například společnost Hollandia, která pod heslem ‚jsme průhlední‘ vysílá online každou z částí svých činností,“ píše se v petici.

Spolek v roce 2019 zveřejnil podobné záběry z jatek ve Všeticích. Státní veterinární správa na zjištění reagovala plošnými kontrolami. U některých zařízení kontrola odhalila úhyny při přepravě a ve stáji, opakované omračování zvířat, zranění při přepravě nebo nepřiměřené používání elektrického poháněče.

Členové spolku dlouhodobě mapují zacházení s hospodářskými zvířaty v Česku. V roce 2021 o něm vydali dokumentární film Svědectví.

O rok později spolek zveřejnil skryté záběry z jatek v Hraběticích. Podle mluvčího veterinární správy se tehdy osoby zachycené na videu jednoznačně dopustily porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, a to právě při jejich vykládání a následné manipulaci. Majitel krátce poté oznámil veterinární správě, že ukončuje provoz.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Státní veterinární správy.

Reklama

Doporučované