Hlavní obsah

Ministerstvo školství: Dětí ukrajinských uprchlíků v českých školách ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Do škol v českém regionálním školství chodí v letošním školním roce 1 860 705 dětí a žáků. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ministerstvo vyhodnotilo přednostně některé důležité údaje z pravidelného podzimního sběru dat, aby zjistilo, kolik je ukrajinských dětí a žáků v českých školách. Zkoumá, jak válka na Ukrajině dopadá na český vzdělávací systém.

Článek

Počet dětí ukrajinských uprchlíků v českých školách je nižší, než tomu bylo v loňském roce. K letošnímu 30. září jich bylo v mateřských, základních a středních školách v Česku 48 090, což je o 2195 méně než před rokem. Počet těchto dětí se snížil v základních i mateřských školách, naopak ve středních školách vzrostl. Přesto podíl ukrajinských uprchlíků představuje jedno procento všech žáků středních škol. Vyplývá to ze statistiky, kterou dnes zveřejnilo Ministerstvo školství (MŠMT).

Do škol v regionálním školství chodí v letošním školním roce 1 860 705 dětí a žáků, což je zhruba o 10 000 více než loni. Regionální školství zahrnuje především mateřské, základní a střední školy, patří sem ale i například konzervatoře. Zatímco v mateřských a základních školách se počet dětí, včetně těch ukrajinských, mírně snížil, na středních školách naopak vzrostl. Cizinci s ukrajinským státním občanstvím jsou stejně jako před rokem nejpočetnější skupinou cizinců v českých školách regionálního školství.

Většina ukrajinských dětí a žáků v regionálním školství jsou děti uprchlíků. V základních školách to bylo 77,5 procenta všech ukrajinských žáků, na konzervatořích 66 procent, v mateřských školách 54,3 procenta a ve středních školách 50,5 procent.

V mateřských školách ubylo meziročně 1207 dětí ukrajinských uprchlíků, aktuálně je jich 5697, tvoří tak 1,6 procenta dětí v mateřských školách. V základních školách je nyní 37 074 dětí ukrajinských uprchlíků, o 2404 méně než loni. Na prvním stupni je těchto dětí 20 850 a na druhém stupni 16 224, tvoří 3,7 procenta žáků základních škol.

Ve středních školách přibylo meziročně 1412 dětí ukrajinských uprchlíků, což je podle statistiky nárůst o 40,8 procenta v porovnání s loňským rokem. Nejvíce se jejich počty zvýšily v nematuritních oborech, konkrétně o 917 žáků na 2124 žáků. Přesto převažují žáci v maturitních oborech, kterých je 2745. Většina dětí ukrajinských uprchlíků chodí do veřejných regionálních škol.

Reklama

Doporučované