Hlavní obsah

Místopředseda NS: Není pravda, že by soudy bagatelizovaly sexuální trestné činy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Podle ústavy jsou soudci nezávislí, nelze je postihovat za právní názor. Ilustrační fotografie.

Není pravda, že by české soudy bagatelizovaly sexuální trestné činy, přístup domácí justice se nevymyká ani v evropském kontextu, uvedl místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk.

Článek

Znásilnění je jedním z nejhorších zločinů, které může spáchat jeden člověk na druhém, a každý medializovaný případ tak pochopitelně vyvolává debatu plnou emocí, měla by se však vést se znalostí konkrétního rozhodnutí, řekl ČTK místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Šuk. V aktuální kauze, kdy Krajský soud v Brně uložil otčímovi za mnohonásobné znásilnění podmíněný trest, doporučil vyčkat, až soud zveřejní odůvodnění, včetně argumentů, které vedly ke zmírnění výroku o trestu.

O konkrétní kauze a jejích okolnostech nechtěl Šuk spekulovat, a to i kvůli tomu, že NS o ní může rozhodovat, pokud ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podá stížnost pro porušení zákona nebo pokud nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podá dovolání.

„Obecně je ale třeba zdůraznit, že – oproti názoru šířenému v médiích a podporovanému žel i některými mediálně aktivními profesionály – není pravda, že by české soudy sexuální trestné činy bagatelizovaly. Znásilnění je podle rozsáhlé studie Právnické fakulty Univerzity Karlovy druhým nejpřísněji trestaným zločinem. Přístup české justice se v zásadě nijak nevymyká ani v evropském kontextu, a to i jde-li o tolik kritizované podmíněné tresty odnětí svobody,“ uvedl Šuk.

V obecné rovině místopředseda NS také uvedl, že „i když je jakékoliv sexuální násilí odporné, není řešením všechny jeho pachatele zavřít, až zčernají, a to přesto, že by takový přístup mohl být mediálně líbivý“. Justice by podle něj měla ve veřejné debatě znovu a znovu vysvětlovat, jaký je smysl a účel trestání a jednotlivých ukládaných trestů.

Na sociálních sítích se objevuje také volání po kárném řízení se soudci, kteří o podmíněném trestu rozhodli. Podle ústavy jsou však soudci nezávislí, což mimo jiné znamená, že je nelze postihovat za právní názor. „Tato ochrana neslouží primárně soudcům, ale lidem, o nichž rozhodujeme. Věřte mi, nikdo z nás nechce žít v zemi, kde soudce rozhoduje o jeho životě podle toho, co se zrovna líbí na sociálních sítích či v médiích, nebo podle toho, co si přejí ti, či oni politici, jen aby nebyl postižen,“ uvedl Šuk.

Doporučované