Hlavní obsah

Policie v Bostonu rozehnala propalestinskou demonstraci. Zatkla na sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Propalestinská demonstrace. Ilustrační foto.

Reklama

Policie v areálu univerzity v Bostonu zakročila proti propalestinským demonstrantům. Policisté zadrželi na sto lidí, škola se od akce distancovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie v areálu bostonské Severovýchodní univerzity v sobotu ráno místního času zadržela na propalestinské demonstraci asi 100 lidí a začala odklízet stanový tábor, který tam protestující postavili. Univerzita o tom informovala na síti X. Studentská demonstrace podle prohlášení univerzity v areálu začala před dvěma dny, ale na místo se podle školy infiltrovali „profesionální organizátoři“, kteří nemají na univerzitu žádné vazby.

V pátek v noci podle prohlášení školy na protestu zaznívaly antisemitské výroky. „Takovou nenávist na našem kampusu nemůžeme tolerovat,“ uvedla univerzita.

Zpravodajka stanice NPR Tori Bedfordová na síti X uvedla, že na demonstraci skutečně slyšela „zabijte Židy“. Zaznělo to ale podle ní od někoho, kdo držel izraelskou vlajku. „Zřejmě šlo o provokativní vtip v reakci na skupinu skandující propalestinská hesla,“ uvedla s tím, že neví, zda má univerzita na mysli právě tento případ. Zároveň sdílela video, na kterém je tento výrok slyšet.

Policie při odklízení stanového tábora podle školy zadržela asi 100 lidí. Studenti, kteří se prokázali platným průkazem univerzity, byli propuštěni a škola s nimi povede disciplinární řízení, nepodnikne však právní kroky. Strážníci naopak zatkli osoby, které se odmítly prokázat.

Americké univerzity jsou dějištěm protestů od samého začátku války v Pásmu Gazy loni v říjnu po teroristickém útoku hnutí Hamás na Izrael. V posledních dnech se však napětí vyostřilo, když vedení Kolumbijské univerzity v New Yorku zavolalo policii na své studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu. Podobné protestní tábory se začaly objevovat po celé zemi a protesty podle médií přitahují také aktivisty zvenčí, kteří vášně dál rozdmýchávají.

Demonstrace na univerzitách odrážejí silný nesouhlas mnoha mladých Američanů se způsobem, jakým Izrael vede v Pásmu Gazy ofenzivu proti hnutí Hamás. Protestující studenti požadují, aby školy přerušily obchodní vazby a investice, které jsou nějakým způsobem spojené s Izraelem, a volají po ukončení zabíjení palestinských civilistů.

Reklama

Doporučované