Hlavní obsah

Jurečkovi experti plánují, jak přimět mladé spořit na stáří

Foto: Shutterstock.com

Odborníci z poradního důchodového týmu řešili jak motivovat mladé, aby si šetřili na stáří. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Tým odborníků Ministerstva práce a sociálních věcí hledá odpověď na palčivou otázku. Jak více motivovat mladé lidi, aby využívali důchodové připojištění.

Článek

Zatímco česká politická scéna i veřejnost žije aktuální úpravou mimořádné červnové valorizace důchodů, která má zpomalit růst současných penzí, tak odborníci z poradního týmu ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se na své čtvrteční schůzce zaměřili na jiný palčivý problém.

Upozorňují na to, že třetí pilíř důchodového systému, který funguje jako dobrovolné připojištění na penzi, příliš nevyužívají mladí lidé.

„Stejně tak víme, že osoby samostatně výdělečně činné, které budou mít menší důchody z prvního pilíře, jsou připojištěny také v menší míře, takže je to také problém,“ vysvětloval po jednání Filip Pertold, zástupce výkonného ředitele think-tanku IDEA při CERGE EI, který v poradním týmu zasedá jako expert na důchodový systém.

Právě o tom, jak lidi namotivovat, aby si dobrovolně spořili, se mělo v týmu podle oslovených živě diskutovat.

„To považuji za velmi důležité. Spoléháme příliš na průběžný důchodový pilíř, ale nejdeme moc do úspor a zabezpečení se na stáří. V dlouhodobém horizontu o tom přemýšlí jen málokdo,“ říká Lenka Kohoutová, která v týmu zastupuje ministra financí. Dodává, že na schůzi se probíraly varianty a to, jaký by mohly mít efekt, ale nedošlo k tomu, že by poradní tým formuloval nějaké jednotné doporučení pro vládu.

„Piráti se dlouhodobě snaží o nízkonákladový veřejnoprávní fond, který by mohl být alternativou pro konzervativně investující občany. Mohl by díky nižším poplatkům umožnit vyšší výnosy. Tak jak to dělají fondy v Americe, ve Švédsku a podobně,“ nastínil svůj návrh pirátský expert na důchody Tomáš Martínek.

Zároveň ale upozornil, že největší prostor dostal návrh Ministerstva financí, který už prochází legislativním schvalováním a chce zavést investiční penzijní účet.

Ten samotné Ministerstvo financí představuje jako „produkt investičního nebo vkladového typu“, který umožní spořit si na stáří, a to „shromažďováním peněžních prostředků, případně i jejich investováním do akcií, dluhopisů, podílových listů“.

Při dodržení podmínek, jako je trvání alespoň pěti let a výběr nejdříve v šedesáti letech účastníka, by pak měl být daňově zvýhodněný.

Vybírat úspory postupně, ne naráz

Odborníci ale také diskutovali, jak účastníky třetího pilíře motivovat k tomu, aby své úspory nevybrali všechny naráz, ale rozložili je do splátek a k přilepšování si k důchodu.

„Je to i více filozofická debata, jestli si člověk může vybrat celou částku, nebo má být čerpaná jako určitá výplata k důchodu,“ říká například Lenka Kohoutová.

Podle Filipa Pertolda je pak otázka, jestli existují nějaké rozumné možnosti, jak k tomu může stát nasměrovat lidi, aby spíše využívali tuto variantu, a ne výběr celé částky najednou.

„Jinak to totiž nemá s penzijním spořením de facto nic moc společného, je to investiční nástroj,“ říká expert.

Reklama

Doporučované