Hlavní obsah

Moldavu čekají nové volby, část voličů opět vyškrtli

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Protesty před volební místností v Moldavě loni v září.

Reklama

V Moldavě na Teplicku, kde se budou 7. ledna opakovat volby do zastupitelstva, byla znovu vyškrtnuta část osob ze seznamu voličů. Šlo o 38 osob, které k obci údajně nemají žádný vztah. Na hlasování dohlédne krajský úřad.

Článek

V krušnohorské obci na hranicích s Německem nařídil ústecký krajský soud hlasování u voleb opakovat se zdůvodněním, že voliči vyškrtnutí ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise při komunálních volbách na konci září umožnil.

Obecní úřad podle sdělení na úřední desce zjistil, že ve stálém seznamu voličů jsou lidé, kteří nemají volební právo.

Ze seznamu úřad vyškrtl tentokrát 38 voličů.

Z usnesení soudu z loňského října vyplývá, že okrsková volební komise nemá právo hodnotit, kdo je skutečně občanem dané obce, nemůže přezkoumávat oprávněnost vyškrtnutí osob obecním úřadem ze seznamu voličů. Povinností okrskové komise je toto vyškrtnutí respektovat.

Předseda volební komise Oldřich Kozler, nominovaný SPD, před začátkem zářijových voleb uvedl, že rozhodnutí starostky nebude respektovat a nechá volit všechny voliče ze seznamu.

Na hlasování bude dohlížet krajský úřad. Mluvčí kraje Magdalena Fraňková řekla, že do Moldavy pojedou v sobotu zástupci krajského úřadu. Kontrolovat mohou procesní věci, jako je správně vyvěšená státní vlajka i samotné hlasování a sčítání hlasů ve volební místnosti.

Zrušené volby vyhrálo SPD

Komunální volby v Moldavě v Krušných horách na Teplicku vyhrálo při zářijovém hlasování hnutí SPD. Druhá skončila strana Otevřeně ke všem současné starostky Lenky Novákové. V devítičlenném zastupitelstvu připadly SPD tři mandáty, po dvou Otevřeně ke všem, Spolu a Rozvoj Moldavy a Nového Města.

Soud nařídil opakovat hlasování, neopakuje se tedy celý volební proces jako například registrační řízení. Opakované hlasování se koná v jednom dni. Hlasování začne v sobotu v 7:00 a skončí ve 22:00. 

Ve stejném dni 7. ledna se měly konat dodatečné volby v obci Brodec na Lounsku, kde žije 88 lidí, občané tam v září nehlasovali. Podruhé za sebou tam ale nikdo nesestavil kandidátní listinu.

V minulosti se v Ústeckém kraji opakovaly kvůli kupčení s hlasy volby v Bílině, Chomutově či Krupce.

Reklama

Doporučované