Hlavní obsah

Most musí zaplatit náklady za opakované senátní volby

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Náklady 2,2 milionu korun na senátní volby v Mostě, které se v roce 2017 opakovaly, musí Ministerstvu financí zaplatit město. Odvolací krajský soud v Ústí nad Labem dnes potvrdil rozhodnutí okresního soudu.

Článek

Volby se konaly dvakrát kvůli postupu bývalé tajemnice, která dostala od soudu podmínku, protože nepřihlédla k odvolání kandidatury Aleny Dernerové. Zástupce Ministerstva financí ani města Most se dnešního jednání nezúčastnili.

Magistrát se chce nejprve seznámit s rozsudkem a jeho odůvodněním. Soudce Jiří Vild na dotaz ČTK řekl, že po doručení vyrozumění všem účastníkům řízení nabyde rozsudek právní moci.

„S vyjádřením k věci Most počká na písemné vyhotovení rozhodnutí,“ řekla mluvčí města Klára Vydrová. Soudce podotkl, že si magistrát může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Advokát Mostu Tomáš Kindl v závěrečné řeči navrhl, aby odvolací soud žalobu státu zamítl, protože věc už byla promlčena, zmařeny byly původní volby v říjnu 2016, ale částka vyčíslená Ministerstvem financí se vztahuje k opakovaným volbám v lednu 2017.

Okresní soud žalobu Ministerstva financí vztáhl k opakovaným volbám a podle toho nárok za promlčený nepovažoval. Právní zástupce Ministerstva financí Jiří Straka navrhl, aby krajský soud zamítl odvolání a potvrdil rozhodnutí mosteckého soudu.

„Senát odvolacího soudu se v zásadě ztotožnil se závěry soudu prvního stupně. Bylo však potřeba jeho závěry argumentačně ještě doplnit,“ uvedl soudce s tím, že podstatné je, že i odvolací soud dospěl k názoru, že žalovaný nárok není promlčen. Škoda vznikla už v okamžiku, kdy Nejvyšší správní soud rozhodl o neplatnosti voleb, uvedl Vild.

Opakované volby se konaly samostatně, zatímco neplatné volby se konaly společně s volbami do krajského zastupitelstva. Vild řekl, že nelze říci, kolik neplatné volby stály, když se konaly současně s jinými. „Proto tím kvalifikovaným odhadem a skutečnou částkou na senátní volby je částka, která byla vynaložená na volby opakované,“ dodal soudce.

Stát částku původně požadoval zaplatit po úřednici, která ve volebním roce 2016 odmítla vyhovět žádosti zmocněnkyně a první místopředsedkyně tehdy rozpolceného hnutí Severočeši.cz Hany Jeníčkové na stažení kandidatury Aleny Dernerové. Následně Dernerová zvítězila. Nejvyšší správní soud ale po stížnostech volby zrušil a nařídil je opakovat. Dernerová vyhrála znovu, v opakovaných volbách kandidovala za nezávislé.

Reklama

Doporučované