Hlavní obsah

Mrzlo i na jihu Moravy, sadaři doufají, že meruňky zůstaly ušetřeny

Foto: Shutterstock.com

V ohrožení mrazy v noci na dnešek byly především meruňky, ostatní stromy ještě nerozkvetly. Ilustrační foto.

Reklama

Mrazy v noci na dnešek ohrozily především meruňky, ostatní stromy ještě nerozkvetly. Jak se teploty kolem nuly na pupenech a prvních květech podepsaly, ukážou definitivně až příští dny.

Článek

Jan Krejčiřík se ve Velkých Pavlovicích stará o 12 hektarů meruňkových sadů. Mrazy ale podle něj úrodu naštěstí příliš neponičily. „Částečné poškození ale na pupenech v sadech už je. Teď čekáme, jak je velké, to se ukáže zhruba za den až dva,“ uvedl.

Ochrana sadů před mrazy je velmi náročná. Především finančně. V sadech ve Velkých Pavlovicích se proto rozhodli do ní neinvestovat. „Sledovali jsme počasí a vyhodnocovali jsme ho. Ochrana je nákladná a teploty neměly být až tak nízké. Počítali jsme s tím, že k totální likvidaci by nemělo dojít,“ vysvětlil.

Zatím se zdá, že situaci odhadli. „Teď budeme čekat, co bude dál. Nic není jisté, teploty pod nulou bývají do půlky května,“ doplnil Krejčiřík.

Meruňky pěstují také v ovocných sadech ve Žlutavě na Zlínsku. Nyní jsou rozkvetlé asi tři hektary ranějších odrůd. „Skoro všechno je v plném květu. A rozkvetlé meruňky vydrží mráz jen krátkou dobu. Nejméně tu byly minus tři stupně. Mrzlo zhruba od půlnoci do rána,“ řekl majitel sadů Aleš Marčík.

Ještě ale neví, jestli mrazy v noci na pondělí ovocné stromy výrazně poškodily. „Zatím to nedokážeme říct. Až se oteplí, uvidíme na pestících, jestli jsou spálené, nebo ne,“ vysvětlil Marčík. „Ještě citlivější stromy jsou, když jsou na nich maličké zelené plody. Stačí ani ne minus jeden stupeň, a už zmrznou. Květ minus dva stupně ještě vydrží,“ dodal.

Loni mrzlo čtyři noci a všechny rané odrůdy pomrzly. Přesto ale Aleš Marčík letos zatím nepoužil žádnou z tepelných ochran stromů. Je podle něj příliš drahá. „Mráz se může opakovat, takže ty peníze vyhodíte. Většina ovocnářů tomu nechává volný průběh,“ myslí si.

Ostatní ovocné stromy by podle Marčíka mrazy neměly poškodit. „Teď začnou kvést hrušky, ty jsou ještě zavřené, takže mrazům by měly uniknout. Švestky i jabloně začnou také kvést později, ke konci dubna,“ uzavřel.

Na odhady škod je brzy i podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka. Nějaké dopady ale mrazivé počasí bude mít podle něj určitě.

Mrazy se v pěstitelských oblastech pohybovaly nejčastěji od minus dvou do minus čtyř. „Problém je, že působily většinou celou noc. Na většině míst, kde máme meteostanice, teploty klesaly pod bod mrazu už okolo osmé nebo deváté večer. A mrzlo do sedmé osmé ráno. To je negativní a určitě se to na meruňkách nějak promítne,“ popsal.

V severnějších částech Zlínského kraje mrazy velké škody nenapáchaly. „Meruňky u nás ještě nejsou úplně otevřené a rozkvetlé. Myslím si, že fatální škody tady nebudou,“ řekl majitel sadu ve Střílkách Rostislav Kubáček.

Ve Střílkách pěstují také švestky a jablka, kterých by se dotkly až případné pozdější mrazy. „Pokud bude teď chladnější období, kvetení švestek se podstatně oddálí. Jabloně kvetou ještě později. Takže nás mohou ohrozit až pozdější mrazíky,“ uvedl.

Věří ale, že velké mrazy už nepřijdou. „Ale to se stalo už několikrát, mysleli jsme si, že mrazík nemůže přijít, a on přišel,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované