Hlavní obsah

Urazil uprchlíky z Ukrajiny. Muž s nášivkou vagnerovců dostal podmínku

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace na Staroměstském náměstí pořádaná spolkem Plán ČR na 1. místě a Ladislavem Vrabelem. Na snímku Jakub Jašek, muž odsouzený podmínečným trestem za nošení nášivky vagnerovců a písmena Z.

Reklama

aktualizováno •

Na jarní protivládní demonstraci měl na rukávu logo ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny a na batohu svatojiřskou stuhu. Ve středu za to dostal u soudu podmínku.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal Jakuba Jaška, který na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v květnu 2023 nosil symboly ruské agrese. Na rukávu měl nášivku s logem vagnerovců a na batohu svatojiřskou stuhu.

Za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia mu soudkyně Eva Švíglerová uložila půlroční podmíněný trest odnětí svobody s odkladem 2,5 roku.

Svoboda projevu má své meze

„Pan obžalovaný si musí uvědomit, že svoboda projevu má v demokratické společnosti své meze. Ochranu svobody projevu nelze poskytovat projevům, které ospravedlňují násilí a které šíří násilí a nenávist,“ řekla soudkyně.

Jašek se k soudu nedostavil. „Obžalovaný odmítl vypovídat,“ konstatovala Švíglerová.

Soukromá žoldnéřská armáda, známá jako Vagnerova skupina, měla velký podíl na operacích ruské armády. Státní zástupce navíc připomněl, že Jašek měl na sobě i svatojiřskou stuhu - tradiční ruský symbol vojenské statečnosti, jehož použití se masivně rozšířilo po roce 2014, kdy vypukly boje na východě Ukrajiny se zapojením ruských vojáků.

Soudkyně při vyhlášení rozsudku popsala, že použití svatojiřské stuhy - dříve spojované s vítězstvím ve 2. světové válce - se dnes spojuje s ruskou agresí na Ukrajině. Svatojiřská stuha je přitom symbol mnohem častěji používaný na demonstracích, ale také třeba některými českými politiky.

„Takzvaná svatojiřská stuha, tedy oranžová stuha se třemi černými pruhy, která původně sloužila jako symbol vítězství Rudé armády nad fašismem ve druhé světové válce, se používá v rámci současného válečného konfliktu na Ukrajině jako symbol ospravedlňující ruskou agresi na Ukrajině,“ řekla soudkyně.

Státní zástupce před vynesením rozsudku řekl, že se v České republice pohybují desetitisíce Ukrajinců, kteří vnímají použití podobných symbolů jako ohrožení.

Jašek už byl jednou potrestán za nošení podobných symbolů, konkrétně nášivky Vagnerovců a písmena Z. A to na předchozí, březnové demonstraci. Za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia mu hrozilo až tříleté vězení. Obvodní soud mu na jaře uložil půlroční podmínkou s odkladem na dva roky, odvolací soud nicméně verdikt zrušil a případ vrátil policii k došetření.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření soudkyně a státního zástupce.

Reklama

Doporučované