Hlavní obsah

„Na batoh nemáme.“ Stovky rodičů řeší na začátku září problém

Foto: Shutterstock.com

Rodiče samoživitelé si v některých případech školní pomůcky nemůžou dovolit vůbec. (Ilustrační foto.)

Reklama

Se školním rokem přichází potřeba nakoupit dětem přezůvky, aktovky nebo sešity. Ceny však rostou a část rodičů nemá na tisícové výdaje finanční prostředky. Redakce Seznam Zpráv mluvila se samoživiteli, kterých se problém týká.

Článek

„V tuto chvíli mi finance nevystačí na to, aby dcera měla, co mají ostatní děti. Aby nemusela být něco míň, aby nebyla od ostatních dětí odstrčená, aby se jí nesmály,“ vypráví samoživitelka Martina, která v březnu přišla o práci a ztratila příjem. Své jméno si přála změnit, redakce však její totožnost zná.

Martina nyní pobírá podporu v nezaměstnanosti a příspěvek na bydlení. Podle svých slov jí tyto částky však pokrývají v podstatě pouze nájem. Od září začne pracovat. Protože je ale na svoji dceru sama a potřebuje ji zajistit, rozhodla se mít práce hned dvě.

„Bude to hlavně fyzicky náročné. Ráno dceru zavedu do školy a půjdu do práce, odpoledne budeme mít nějaký čas na úkoly a navečer půjdu ještě na brigádu, kde uklízím. Celý den se nezastavím a do toho ještě pomáhám nemocným rodičům,“ povídá Martina.

Kvůli pětiměsíčnímu výpadku pravidelného příjmu nedokázala dceři, která v září nastoupí do první třídy, zajistit základní pomůcky. Obrátila se proto na projekt nadace Sirius Patron dětí, který znevýhodněným rodinám pomáhá zveřejněním jejich příběhů a následným vybíráním peněz od lidí.

Chybí statisíce

Projekt letos podle jeho ředitelky Svatavy Poulson eviduje enormní zájem. „Momentálně máme přes 270 žádostí o pomůcky s více než 670 tisíci v plnění. Troufám si říct, že ve frontě je ještě dalších 150 a denně přicházejí další,“ vypočítává.

Podle ní však přijde ještě druhá vlna žádostí, a to s nástupem do škol, kdy rodiče dostanou seznamy věcí, které děti potřebují. Drtivá většina rodičů žádá o základní balíček školních potřeb v hodnotě dvou tisíc korun.

„Dostali jsme se do situace, kdy ty žádosti nestíhají pokrývat naši běžní dárci. A tím, že pomůcky děti většinou potřebují během prvních týdnů v září, tak jsme trochu v pasti s časem. Žádostmi jsme totálně zavalení,“ vysvětluje Poulson.

Žákům musí škola podle vyhlášky o základním vzdělávání poskytnout základní potřeby v hodnotě 500 korun. Jedná se ale jen o příspěvek pro prvňáky. Náklady spojené se začátkem školního roku se však u všech žáků můžou vyšplhat i k vyšším tisícům.

„Cítím se jako nedostačující rodič“

Děti ze znevýhodněných rodin tak často pomůcky zkrátka nemají, nebo jich nemají dostatek. V podobné situaci jsou i tři děti otce samoživitele Zdeňka. „Mají gumu a nějaké pero na psaní, minulý rok jsem jim kupoval tašky. Snažím se, aby měly aspoň ten základ,“ říká Zdeněk.

Skrze projekt Patron dětí žádá o základní set pomůcek do školy v hodnotě dvou tisíc pro svého nejmladšího syna, který jde do druhé třídy. Projekt prý využil už loni pro své starší děti, tehdy jim díky vybrané částce mohl nakoupit aktovky.

„Cítím se jako nedostačující rodič. Člověka mrzí, že dětem nedokáže zajistit vše, co je potřebné. Jsem z toho prostě smutný,“ říká.

Stejně situaci vnímá i samoživitelka Eva, která kvůli nemoci přišla o zdroj příjmu a dostala se do insolvence.

„Pracuji v charitě a i když mám nějaké zdravotní problémy, tak nechci jít na nemocenskou, protože bych zase spadla do dluhů. Třeba na batoh nemáme, peníze nám bohužel nezbyly,“ vypráví Eva.

Češi jsou štědří, ale…

Podle Svatavy Poulson z Patrona dětí je však čím dál náročnější peníze vybrat. Skupinu pravidelných dárců sice mají, ta se však zmenšuje, dárci navíc zasílají čím dál nižší částky.

„Češi jsou štědrý národ, je vidět, že se dokážou semknout, ale nárůst žádostí o pomoc je teď opravdu razantní a my nemáme adekvátní nárůst dárců na druhé straně,“ vysvětluje ředitelka.

Kromě Patrona dětí se mohou rodiče obrátit také například na organizaci Klub svobodných matek, která pomáhá rodičům samoživitelům.

Další možností, jak rodiče mohou získat finance na zajištění školních potřeb pro své děti, je opatření Ministerstva práce a sociálních věcí – dávky mimořádné okamžité pomoci.

„Dostáváme celou řadu dotazů, jak zabezpečit nákup pomůcek do škol. Jsme připraveni pomoci všem domácnostem, které nemohou své děti kvalitně zabezpečit. K tomu slouží mimořádná okamžitá pomoc,“ uvedl minulý týden na tiskové konferenci ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL).

O dávku si lidé, kteří na ni mají nárok, mohou zažádat, když potřebují zaplatit jednorázový výdaj při nenadálé životní události, jako je třeba požár, když jim hrozí újma na zdraví nebo právě v souvislosti se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte.

„Pokud dávku Úřad práce přizná, stanoví s ohledem na příjmy žadatele a společně posuzovaných osob výši dávky, a to až do úrovně konkrétního nákladu,“ vysvětlila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. Součet poskytnutých dávek přitom nesmí v rámci kalendářního roku překročit desetinásobek částky životního minima jednotlivce, tedy maximálně 48 600 korun.

Ani jeden z oslovených rodičů však na dávku nárok nemá, protože buď pracují, nebo v Česku ještě nemají nahlášené trvalé bydliště.

Reklama

Doporučované