Hlavní obsah

Na opraveném Máji má viset kříženec spitfiru a motýla. Památkáři jsou proti

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z prvotních návrhů, jak bude nově vypadat fasáda obchodního domu Máj.

Reklama

aktualizováno •

Na opravený obchodní dům Máj chce majitel zavěsit dvě obří plastiky – mají svítit a pohybovat se. Vypadat mají jako kombinace letounu a motýla. Plán se nelíbí památkářům. Autorem díla je sochař David Černý, ač to popíral.

Článek

Na fasádu rekonstruovaného obchodního domu Máj v centru Prahy chce investor pověsit dvě obří plastiky. Sestávat mají z trupu letadla a velkých motýlích křídel, která se budou pohybovat a svítit.

Jedna ze skulptur má směřovat do ulice Spálená, druhá do Národní. Trup letadla bude imitací britského armádního letounu spitfire včetně vrtule a charakteristického „čumáku“. Rozpětí motýlích křídel bude přes deset metrů.

Pohyb má připomínat pohyb Kafkovy hlavy u vedlejšího domu Quadrio, jejímž autorem je sochař David Černý. Ten ještě začátkem března popřel informace Seznam Zpráv, že je i autorem samotné plastiky.

Jasno do toho vnesla až 20. března mediální zástupkyně projektu Michaela Fialová Rozšafná. „Na fasádě budovy Máj Národní bude umělecké dílo od sochaře Davida Černého,“ uvedla v tiskové zprávě.

Majitelem Máje je realitní skupina Amadeus Real bratrů Václava a Martina Klánových. Ještě před několika lety firmu ovládal jejich otec, Václav Klán starší, stáhl se ale poté, co byl pravomocně odsouzený za pokus o podvod vůči státnímu podniku ČPP Transgas.

Anketa

Líbí se vám nová výzdoba Máje?
Ano, je to příjemné a moderní zpestření
44,2 %
Ne, na cennou stavbu to nepatří
55,8 %
Celkem hlasovalo 4422 čtenářů.

Investoři záměr „ozdobit“ Máj plastikami dosud drželi v tajnosti. „Amadeus Real Estate coby vlastník a investor rekonstrukce OD Máj zveřejní podrobnosti týkající se finální podoby interiérů i exteriérů domu, stejně jako podrobné zastoupení služeb a obchodů až v rámci plánovaného harmonogramu otevření, s nímž se počítá na květen 2024. Zatím nechceme žádné zákulisní informace komentovat,“ uvedl začátkem března Karel Samec, mediální zástupce Amadeus Real Estate.

K dispozici zatím nejsou žádné oficiální vizualizace. Seznam Zprávy ale měly možnost nahlédnout do několika návrhů - jeden z nich je na úvodní fotografii.

O projekt se ovšem vede spor. Zatímco pražský odbor památkové péče investorovy plány přijal jako dočasnou instalaci na jeden rok, proti je pražská pobočka Národního památkového ústavu.

„Máj doplňky nepotřebuje“

„Fasáda Máje je velmi cenným uměleckým dílem sama o sobě, je to čistá kvalitní kultivovaná architektura a žádné doplňky, které by jí ubíraly na charakteru, nepotřebuje,“ uvedla pro Seznam Zprávy Andrea Holasová, mluvčí pražského NPÚ.

„Každé okno, pás, obklad, panel byl řešen s rozmyslem a pevným tvůrčím záměrem dosáhnout kýženého výrazu. Právě proto byl OD Máj prohlášen za památku - kvůli jedinečnému řešení fasády spojující odkaz na funkcionalismus s prvky tehdy aktuálního brutalismu,“ dodala Holasová.

Podívejte se, jak se měnil Máj:

+2

Návrh se příliš nelíbí ani v Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Při doplnění takto významné budovy o soudobé umělecké prvky trvalého charakteru, které se vizuálně uplatní na neméně významném veřejném prostranství, považujeme za důležité respektování transparentních procesů při výběru díla,“ píše se ve stanovisku IPR.

Podle IPR by měla u takto významné stavby proběhnout například veřejná architektonicko-výtvarná soutěž.

„Uvedený postup je při takto zásadních uměleckých intervencích ve veřejném prostoru preferován z důvodu zkušeností, kdy realizace nových uměleckých děl ve veřejném prostoru bez širší odborné diskuze byla do dnešní doby spíše nekoncepční, bez vazby na městský celek a nízké umělecké kvality,“ píše se dále ve stanovisku.

Magistrát mlčí

Konečné razítko má pražský magistrát, který na dotazy Seznam Zpráv začátkem března uvedl, že řízení ještě nebylo ukončeno, a proto nebude projekt komentovat. Na stěny obchodního domu už přitom byly v těchto dnech v souladu s návrhem instalovány kotvy, které mají sochy držet. Ani to ovšem nechtěli zástupci magistrátu komentovat.

Pokud by Národní památkový ústav chtěl rozhodnutí magistrátu rozporovat, věc by rozhodlo až Ministerstvo kultury.

Kromě sporu o to, jestli podobné sochy na budovu patří, jde také o politickou otázku. Sochy mají připomínat československé vojáky, kteří za druhé světové války létali v britské armádě. Dále se podle informací Seznam Zpráv uvažuje o tom, že by se odhalení skulptur propojilo s výročím vstupu do NATO, případně s květnovou schůzkou ministrů zahraničí NATO v Praze.

Připomínka vstupu do NATO?

To ostatně zmiňuje i IPR ve svém stanovisku pro magistrát, v němž nakonec souhlasil s krátkodobým umístěním stavby: „Z nově doložených skutečností podaných v žádosti vyplývá, že umělecké dílo má být symbolickým propojením Prahy a Bruselu a připomenutím významného výročí 75 let vzniku NATO a 25 let od vstupu České republiky do NATO, proto souhlasíme s dočasným umístěním uměleckého díla na dobu maximálně šesti měsíců.“

Že se o těchto možnostech jedná, Seznam Zprávám sdělilo i několik zdrojů z ministerstev zahraničí a obrany. Oficiálně je ale zatím nikdo komentovat nechce.

„Na Ministerstvu zahraničí máme povědomí o řadě akcí u příležitosti výročí vstupu do NATO a na okraj neformální ministeriády NATO. Nicméně program zasedání ministrů je pevně daný a vámi zmíněná aktivita není jeho součástí,“ uvedl pouze mluvčí Ministerstva zahraničí Daniel Drake. Ministerstvo obrany na dotazy neodpovědělo.

Obchodní dům Máj

Obchodní dům na rohu Spálené a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílač Karel Hubáček.

Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 prohlásilo Ministerstvo kultury dům kulturní památkou.

AKTUALIZACE: Článek jsme aktualizovali o informaci, že autorem plastiky je David Černý.

Reklama

Doporučované