Hlavní obsah

Na Pálavu se rozšiřují šakali, zatím se ale neví, kolik jich tam je

Foto: Profimedia.cz

Mládě šakala.

Reklama

První pozorování šakala z Pálavy je z roku 2004, v poslední době jsou pozorování častější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Změny klimatu přivedly na Pálavu nového obyvatele - šakala obecného.

Jak píše agentura ČTK, v tamní chráněné krajinné oblasti v posledních letech stále častěji pozorují přítomnost této psovité šelmy, která se do České republiky kvůli oteplování dostává z Balkánu.

Zatím není zřejmé, kolik šakalů v kraji vína je, jde o náhodná pozorování, jak ČTK řekl zoolog Správy CHKO Pálava Pavel Dedek. Šakal se v Česku dostal i do jiných míst, stabilní populaci má například v přírodní rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku.

První pozorování šakala z Pálavy je podle zoologa z roku 2004. „V posledních letech jsou pozorování častější. Kolik jich na Pálavě žije, nevíme, údaje jsou zatím roztříštěné. Bohužel je to zvíře žijící docela skrytě a údaje o jeho výskytu jsou zatím sporadické, omezené na náhodná pozorování,“ uvedl Dedek. Doplnil, že zatím jde hlavně o údaje náhodných pozorovatelů, často řidičů, kteří v noci zaregistrují na silnici „divnou lišku“. Rozeznat se dá šakal ale i podle stop - typická jsou srostlá bříška předních prstů. Charakteristické je i jejich vytí.

Šakal se šíří přirozeně z Balkánu. Do ČR doputoval přes Maďarsko, kde už jde o poměrně běžný druh, a Slovensko. Udává se, že jednou z možných příčin současné expanze šakala do nových teritorií je změna klimatu a zkrácení doby s trvalou sněhovou pokrývkou v oblastech, které obsazuje. Roli hraje ale i proměna krajiny a její migrační prostupnost či absence konkurenčních druhů v lokalitě, například vlků.

V ČR jde stále ještě o nový druh. Na rozdíl třeba od norka amerického, mývala severního nebo psíka mývalovitého se šakal dostal na české území podle zoologa bez přímého přičinění člověka. „Jde o přirozenou migraci, a tak nelze šakaly považovat za ‚invazní druh‘. Hranice areálů rozšíření různých druhů se v průběhu času mění. Někdy druhy zcela přirozeně expandují, jindy ustupují,“ popsal Dedek.

Reklama

Doporučované