Hlavní obsah

Na prodej bude stovka budov po zrušených poštách. Ale přednost dostanou obce

Foto: mapy.cz

Pošta prodá část objektů, ve kterých zruší pobočky. Nabízí ale i ty, kde hodlá fungovat dál. Třeba v Chřibské na Děčínsku.

Reklama

Česká pošta prodá zhruba stovku nemovitostí, které už nebude potřebovat kvůli zrušeným pobočkám. Nejprve je nabídne obcím. Slibuje si od toho zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Článek

Z poboček plánovaných ke zrušení je podle mluvčího podniku Matyáše Vitíka zhruba sto v objektech vlastněných přímo Českou poštou. „Prodáme ty, pro které už nebudeme mít další využití. Primárně je nabídneme za odhadní cenu obcím,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Pokud obce nebudou mít zájem, pošta objekty nabídne formou e-aukce. „Nemovitost pak získá ten, kdo nabídne nejvyšší cenu,“ dodal Vitík. Minimální cena za objekt bude opět vycházet ze znaleckého posudku. Mezi takovými objekty připravovanými k prodeji, zatím pošta zveřejnila pobočku ve Svitavách.

Pošta prodává své nepotřebné objekty průběžně už řadu let. V nabídce na webových stránkách pošty i na realitních serverech je momentálně 12 nemovitostí. Mezi nimi i objekty, v nichž sídlí pobočky, které se rušit ani nebudou.

Příkladem je třeba dům v obci Chřibská na Děčínsku, v jehož přízemí sídlí aktivní pobočka. „Jedná se o aktivní pobočku pošty Chřibská. Provoz pobočky bude zachován formou dlouhodobé nájemní smlouvy,“ stojí v úvodu inzerátu. Kromě pobočky jsou v budově i tři nájemní byty.

Za budovu z roku 1907, kterou popisuje jako v dobrém stavu, chce pošta inkasovat minimálně 5,6 milionu korun. Pokud bude v e-aukci více zájemců, získá ji ten s nejvyšší nabídkou.

Zruší i vaši poštu?

Kompletní seznam rušených poboček České pošty si projděte v našem článku.

„Ačkoli se nám, pohledem Pražanů, může zdát cena uvedeného domu velmi nízká, už proto, že odpovídá ceně dvoupokojového bytu v panelovém domě na pražském sídlišti, tak s ohledem na lokalitu, kde se nachází, nízká není a myslím, že docela dobře odpovídá lokální situaci,“ zhodnotil pro Seznam Zprávy požadovanou cenu specialista na realitní data Milan Roček z projektu Dataligence.

Dodal, že Chřibská je menší obec na pokraji Šluknovského výběžku, kde jsou ceny nemovitostí dlouhodobě nižší než ve zbytku republiky. „Za posledních 6 let se v této obci prodalo 37 rodinných domů různé kvality a různé velikosti. V každém případě nejdražší z nich se prodala loni na začátku roku za 6,3 milionu a tato cena byla jediná vyšší než 5 milionů za posledních 6 let,“ vysvětlil.

Za 17 milionů korun by pošta ráda prodala i objekt, v němž sídlí její pobočka v jihomoravských Valticícíh. I v něm by měla pobočka zůstat v nájmu u nového majitele. Ten v domě v památkové zóně získá i jeden byt a rekreační prostory.

Nejdražším objektem, který je momentálně v nabídce, je nárožní památkově chráněný dům na Masarykově třídě v centru Opavy, za který by pošta chtěla vyinkasovat minimálně 32 milionů korun. Objekt je nevyužívaný, není v dobrém stavu a pobočka se v něm nenachází.

Vláda dnes definitivně schválila nařízení, jímž se snižuje minimální počet poboček, které musí pošta provozovat, a to z 3200 na 2900. Návrh nařízení jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje.

Pošta už dříve zveřejnila předběžný seznam 300 poboček ke zrušení. Zástupci podniku se ale ještě budou setkávat se starosty dotčených obcí, a tak je možné, že seznam dozná určitých změn. Celkový počet rušených pošt se ale měnit nemá. Pošty se budou rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je více než jedna pobočka. Průměrná docházková vzdálenost na poštu se má zvýšit ze stávajících dvou na tři kilometry.

Pošta si od rušení části poboček slibuje snížení ztráty. Ročně tak chce ušetřit okolo 700 milionů korun. Kvůli rušení poboček má podnik škrtnout asi 950 míst na přepážkách a snížit počet doručovatelů o 500. Část zaměstnanců z rušených míst bude moci v rámci firmy pokračovat na jiné pozici. Personálně posílit mají například pošty, které v obcích s rušenými pobočkami zůstanou otevřené. V současnosti podnik zaměstnává téměř 23 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované