Hlavní obsah

Náměstek Malý skončil v IKEM, rezignoval kvůli obvinění z vydírání

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jiří Malý na archivním snímku.

Reklama

Obvinění z vydírání čelí dva lidé, třetí je pak stíhán kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin.

Článek

Náměstek ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jiří Malý, který je podle médií obviněný z vydírání spolu s exředitelem IKEM Michalem Stiborkem, rezignoval.

Informaci České televize bez dalších podrobností potvrdil mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Vedením nemocnice je od začátku září pověřená vrchní ředitelka sekce ekonomiky a zdravotního pojištění ministerstva Helena Rögnerová. Ta v pondělí uvedla, že se chce během úterý se všemi informacemi seznámit a informovat ministra Vlastimila Válka (TOP 09), který doporučil Malého odvolat.

Jak informovaly Seznam Zprávy, obvinění se týkají nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuku. Naznačovali, že by na ně měli mít kompromitující materiály.

Až čtyři roky vězení

Podle policie hrozí obviněným v případě prokázání viny až čtyřleté vězení, dvěma pak také zákazy činnosti.

Obvinění z vydírání čelí dva lidé, třetí je pak stíhán kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin. Jde o šéfa oddělení IT v IKEM Petra Rašku. O jeho dalším setrvání v nemocnici zatím rozhodnuto nebylo.

Stiborek rezignoval v polovině srpna, Válek nejprve vedením pověřil náměstka Malého, který byl jeho statutárním zástupcem. Na konci srpna pak v IKEM zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), řešila možnou manipulaci s veřejnými zakázkami. Na začátku září byla vedením IKEM pověřená Rögnerová.

„Dokud nebude jasné, kdo je bez viny a kdo je viník, tak nemá cenu vypisovat výběrové řízení, protože vyšetřování probíhá zřejmě do velké hloubky a týká se řady lidí,“ řekl v pondělí novinářům Válek.

Kauza IKEM

  • Vedle šéfování státní nemocnice IKEM řídil Michal Stiborek byznys s úvěry s horentními úroky. Desítky milionů mu na to podle něj půjčil vymahač odsouzený za násilí. Stiborek přitom půjčoval přes dalšího muže, který je dnes ve vězení. Rozkryly to Seznam Zprávy v polovině srpna.
  • Stiborek při rozhovoru s reportéry nejprve lhal, následně úvěrový byznys přiznal. Odmítl ale upřesnit, jak získal více než padesátimilionový kapitál na úvěrování. Mluvil o půjčkách od přítele a rodiny.
  • IKEM je špičkové výzkumné středisko s ročním rozpočtem kolem pěti miliard. Některé lékařské kapacity se už od loňska bouřily proti manažerským metodám ředitele Stiborka.
  • Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nejprve Stiborka opakovaně hájil, nakonec ho ale dotlačil k rezignaci. Sám ministr byl pod tlakem premiéra Petra Fialy (ODS) i některých vlastních vlivných spolustraníků.

Reklama

Doporučované