Hlavní obsah

Pirkovi „hacknuli“ mobil. Stopy pak přivedly detektivy k náměstkovi IKEM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jiří Malý je stále náměstkem v IKEM. Na konci minulého týdne ho však obvinili kvůli vydírání.

Reklama

Další část vyděračské kauzy v IKEM. Na mobilní telefon ministra zdravotnictví přišla z anonymního čísla zpráva s konverzací, v níž si o něm psali kardiolog Pirk s kolegou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kardiochirurg Jan Pirk dostal letos v březnu nový služební telefon. Navenek nic zvláštního: přístroj měl už tři roky, a tak když mu asistentka IT oddělení řekla, že dostane jiný, mobil odevzdal – a šel na sál.

Jenže za dva týdny se dozvěděl, že jeho soukromá konverzace, v níž se s kolegou nepěkně vyjadřují o ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09), záhadně unikla – a to přímo k Válkovi.

Co a jak se v březnu stalo, teď odhalují dokumenty, v nichž vyšetřovatelé popisují svá podezření z nátlaku na lékaře v Institutu klinické a experimentální medicíny.

Jsou z něho obviněni bývalý ředitel IKEM Michal Stiborek a jeho náměstek Jiří Malý.

Vyšetřovatelé popsali, jak se do Pirkova mobilu dostali. Podle neveřejného usnesení o zahájení trestního stíhání se dopátrali až k tomu, že „ukradenou“ zprávu z Pirkova mobilu poslal ministru Válkovi právě obviněný náměstek Malý.

„Simka“ z Chodova pro náměstka

Důvod, proč byl mobil profesora Jana Pirka „hacknut“, byl podle policistů jednoduchý: respektovaný kardiochirurg patřil ke kritikům ředitele Stiborka, snažil se například zabránit, aby Stiborek v květnovém konkurzu vypsaném ministrem zdravotnictví obhájil funkci.

A uniklá zpráva, v níž Pirkův kolega Ivan Netuka (další z obětí údajného vydírání) píše nepěkně o Válkovi, měla způsobit, aby se ministr rozzlobil a aby Pirkovi s Netukou už dál nenaslouchal.

„Musel předpokládat, že poté, co ministr Válek zjistí, že se o něm profesor Netuka vyjadřuje hanlivými výrazy, dojde ke ztrátě důvěry a vážnému narušení jejich vzájemných vztahů,“ napsali detektivové do usnesení o zahájení trestního stíhání.

Dokument Generální inspekce bezpečnostních sborů, která případ vyšetřuje, dále popisuje, jak se vyšetřovatelé k náměstkovi Malému jako k odesilateli zprávy ministru Válkovi dopátrali.

Zprávu ministr dostal 24. března z neznámého čísla začínajícího 721. Válek vyšetřovatelům podle textu obvinění řekl, že se pokusil zavolat zpět, ale telefon byl vypnutý.

„Sám ministr Válek předmětnou SMS nijak moc neřešil, chodí mu hodně zvláštních SMS zpráv. Ani neví, zda se jednalo o pravou SMS zprávu, nebo byla nějak upravena někým jiným,“ přetlumočili ministrovu výpověď vyšetřovatelé.

Přes operátora pak detektivové zjistili, že číslo patří předplacené kartě a že tuto „simku“ někdo 24. března v 6:29 vložil do přístroje, který zároveň používá číslo registrované na IKEM. Vypátrali, že „simku“ kdosi koupil v obchodním centru na pražském Chodově a zaplatil ji kartou.

Podle čísla bankovního účtu se vyšetřovatelé dostali k Lence K. - asistentce náměstka Malého.

Malý v Brně, zpráva z Brna

Nakonec si detektivové vyžádali od operátora informace, podle kterých z této „simky“ odešla ministru Válkovi zpráva v lokality Brno-Bystrc. Ve stejné době se podle lokalizačních buněk pohyboval tamtéž i náměstek Malý.

Asistentka při výslechu přiznala, že ji Malý skutečně v březnu poslal koupit „nějakou obyčejnou předplacenou kartu“, v originálním obalu ji pak předala náměstkovi. „Neví, k čemu měla karta sloužit, jelikož jí to profesor Malý neřekl,“ poznamenali policisté v usnesení o zahájení trestního stíhání.

Asistentka zároveň potvrdila, že náměstek byl 24. března v Brně na odborné lékařské akci.

Jiří Malý, jak ukazuje policejní dokument, před vyšetřovateli o své roli v akci „zpráva pro Válka“ nechtěl vypovídat. Nereagoval ani na žádost redakce, která se ho v pondělí na zjištění detektivů chtěla zeptat.

Vyšetřovatelé kvůli úniku z Pirkova mobilu, jak už Seznam Zprávy v pondělí napsaly, obvinila vedle Michal Stiborka a Jiřího Malého také vedoucího IT v IKEM Petra Rašku.

Nepřipisují mu však podezření z vydírání, ale stíhají ho za to, že se podle nich neoprávněně vlámal do soukromí lékařů, na které Stiborek s Malým tlačili.

U výslechu odmítl i Petr Raška odpovídat na otázky. „Klient se v této rané fázi vyšetřování vyjadřovat do médií nemůže, nicméně věří, že bude brzy jakékoli podezření vyvráceno,“ reagoval pak jeho advokát Miroslav Krutina pro Seznam Zprávy.

Zničíme vás

Stiborek a Malý podle vyšetřovatelů tlačili na profesory Pirka a Netuku, kritiky jejich řízení nemocnice. Stiborek například na nahrávce pořízené tajně šéfem kardiochirurgické kliniky Netukou říká, že zná lidi, kteří „pracují fyzicky“.

Stiborek s Malým také podle kriminalistů hrozili Pirkovi a Netukovi, že zařídí zveřejnění falešných obvinění, která je profesně i společensky zničí. Přitom se měli ohánět kontakty na policisty - proto také případ vyšetřuje generální inspekce, pod níž spadají trestné činy uniformovaných složek.

„Byl dostatečně odůvodněn závěr, že se oba jmenovaní (Stiborek a Malý) společně s dalšími nezjištěnými osobami, mimo jiné i z řad příslušníků bezpečnostního sboru Policie ČR, mohli dopustit jednání spočívajícího ve vyhrožování fyzickou likvidací, kriminalizací a hrozbou trestního stíhání,“ uvedli vyšetřovatelé v usnesení o zahájení stíhání.

Inspekce zatím žádného policistu neobvinila.

Reklama

Doporučované