Hlavní obsah

Atmosféru v IKEM má zklidnit muž, který je podezřelý z vydírání

Foto: IKEM

Jiří Malý pracuje v IKEM celou svou lékařskou a manažerskou kariéru. Jako náměstek se stal po rezignaci Michala Stiborka dočasně šéfem celé nemocnice.

Reklama

Náměstek Jiří Malý, který je po rezignaci ředitele Michala Stiborka pověřen vedením IKEM, je také prověřován detektivy. Ač má uklidnit poměry po sporech vedení s lékaři, i on je podle zjištění Seznam Zpráv podezřelý z vydírání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kauza údajného vydírání v Institutu pro klinickou a experimentální medicínu má druhého hlavního podezřelého.

Vedle dnes už bývalého ředitele IKEM Michala Stiborka je jím podle informací Seznam Zpráv dlouholetý náměstek Jiří Malý.

Seznam Zprávy to ověřily z více důvěryhodných zdrojů obeznámených s případem či s vyšetřováním.

Právě náměstek Malý přitom nyní nemocnici řídí. Stiborek před 14 dny rezignoval, když Seznam Zprávy upozornily na jeho úvěrový byznys.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tehdy uvedl, že by éra Jiřího Malého měla mimo jiné uzavřít vnitřní spory v IKEM, na které upozornilo několik elitních lékařů této nemocnice. V úterý však policisté při zásahu spojeném s vyšetřováním případu IKEM prohledali krom Stiborkovy také kancelář Malého v pátém patře nemocnice.

Prozatímnímu šéfovi podle informací Seznam Zpráv zabavili také telefon a stáhli data z jeho počítače. Domovní prohlídku udělali také v Malého pražském bytě.

Detektivové pracují s verzí, že Michal Stiborek a Jiří Malý vytvářeli nátlak na některé špičkové lékaře – například na uznávaného kardiochirurga a senátora za TOP 09 Jana Pirka.

Jiří Malý na žádost o vyjádření k informacím redakce nereagoval. Jeho telefon zvedla ve středu ráno asistentka a řekla, že s náměstkem není možné mluvit - ale že mu vyřídí vzkaz.

Od té doby však už mobil nikdo nebral. Jiří Malý neodpověděl ani na zaslaný e-mail.

Mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová na dotaz, jestli může zprostředkovat Malého vyjádření (k domovním prohlídkám a tomu, že náměstka policisté podezírají), odpověděla v úterý před desátou večer: „Vzhledem k tomu, že podepsal mlčenlivost, nemůže se s vámi kontaktovat ani odpovídat na vaše dotazy.“

Kdo je Jiří Malý

Do IKEM nastoupil v roce 2000, během let se vypracoval na post zástupce přednosty kardiovaskulární chirurgie IKEM - byl jedním z žáků a předpokládaných následovníků Jana Pirka. Malý se však přesunul více do managementu nemocnice: Stal se náměstkem ředitele Michala Stiborka, ekonoma, který vyhrál ředitelský konkurz v roce 2018. Malého otec, nefrolog Jan Malý, vedl IKEM v letech 2007 až 2011.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Náměstek Jiří Malý – podle policie další z podezřelých z vydírání lékařů v IKEM.

Detektivové mají nahrávky

Osmačtyřicetiletý kardiochirurg Malý byl donedávna ve špičkové pražské nemocnici IKEM pravou rukou ředitele Stiborka.

Podle dalších informací Seznam Zpráv potvrzených opět z několika důvěryhodných zdrojů pracují kriminalisté s tím, že nátlakové akce měli Michal Stiborek a Jiří Malý vést nejen proti Janu Pirkovi, který o nátlaku veřejně promluvil.

V úterý v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, že ředitel Stiborek se ho snažil znemožnit pomocí padělaných dokumentů naznačujících, že se jako lékař nelegálně obohatil. „Týkaly se nějakých mých osobních financí. Ale měly i souvislost s mojí prací lékaře v IKEM,“ řekl Jan Pirk a připustil, že Stiborek nebyl jediný, kdo na něj tlačil. „Ústně to bylo i odjinud.“

Atakům však podle nových informací čelili i další dva lékaři: přednosta kardiochirurgické kliniky Ivan Netuka nebo světově uznávaný expert a šéf transplantační chirurgie v IKEM Jiří Froněk.

„V tuto chvíli nemohu poskytnout dodatečný komentář nad rámec vyjádření profesora Pirka, jsem ve věci zavázán mlčenlivostí,“ nepopřel ve středu Netuka, že v případu vystupuje jako jeden z důležitých svědků.

Podle zjištění Seznam Zpráv navíc v případu nejde jen o tvrzení lékařských kapacit na jedné straně a managementu nemocnice na té druhé. Vyšetřovatelé mají k dispozici i nahrávky z  rozhovorů, které považují za důležité důkazy o nátlaku.

IKEM spadá pod Ministerstvo zdravotnictví, náměstek Malý však zatím ministru Válkovi podle tvrzení ministerstva nesdělil, že u něj policisté dělali prohlídku a zabavovali důkazy.

„Pan ministr od něj takovou informaci nedostal,“ potvrdil ministrův mluvčí Ondřej Jakob.

Vlastimil Válek přitom v polovině srpna po rezignaci Stiborka uváděl, že tím problémy v IKEM končí. „Očekávám, že nyní se IKEM po tomto turbulentním týdnu vrátí k tomu, co je mimo jiné jeho základním smyslem – péči o pacienty a excelentnímu výzkumu,“ řekl.

Ani s vypsáním výběrového řízení na řádného ředitele dosud ministr nespěchal. „Nechci se dostat do situace, že (…) opakovaně neúspěšní kandidáti budou jediní, z koho budu vybírat,“ vysvětloval ministr.

Jeho mluvčí uvedl, že pokud se ministerstvo - ať už z nemocnice nebo od vyšetřovatelů - dozví něco závažného, bude konat. Sám Válek zdůrazňoval, že přístup ke zjištěním vyšetřovatelů nemá a je závislý na veřejných zdrojích.

Oběti měly být tři

Zatím není zřejmé, jak konkrétně se měly údajná vydírání a nátlaky odehrávat. A ani co bylo jejich důvodem. Tedy proč by ředitel Stiborek s náměstkem Malým měli „jít“ po Pirkovi a spol.

Jedno vysvětlení se nabízí: Ředitel Stiborek obhájil letos v květnu drtivým vítězstvím v konkurzu ředitelský post – několik měsíců předtím si Pirk, Netuka a Froněk stěžovali u ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na Stiborkovo chování: Jak Seznam Zprávy popsaly v červenci, těžce nesli vyhrocená obvinění ze špatného hospodaření nebo zanedbání lékařské péče – později se ukázalo, že jsou lichá.

Ostatně lékař a senátor Pirk už minulý týden naznačil, že v souvislosti s vystupováním proti řediteli Stiborkovi zažil něco nepříjemného. „Bylo mi naznačeno, abych si to dobře rozmyslel,“ popsal bez podrobností minulý týden v rozhovoru Ptám se já na Seznam Zprávách.

Nepral ředitel peníze?

Úterním zásahem rozjeli vyšetřovatelé hned dvě kauzy související s IKEM.

Kromě podezření na vydírání, jež prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (je totiž možné, že se na nátlaku podílel policista), se kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu věnují výsledku pátrání Seznam Zpráv kolem roky utajovaného soukromého byznysu bývalého ředitele Stiborka.

Stiborek, ekonom, který v IKEM působil v různých funkcích od roku 2011, půjčoval ve velkém peníze na vysoké úroky. Minimálně v jednom případě je soud označil za nemorální. Seznam Zprávy zmapovaly případy lidí, kterým po půjčce od Stiborkovy firmy exekutor vydražil byty.

Stiborek navíc spolupracoval s lidmi odsouzenými za trestné činy. Dva takoví pro něj zajišťovali nové klienty a hladký běh půjčkového byznysu.

Na tuto část se zaměřila Národní centrála proti organizovanému zločinu, její příslušníci byli v úterý na mnohahodinové domovní prohlídce u Stiborka a jeho spolupracovníka Pavla Raaba, vymahače, který byl jedním z jeho partnerů v úvěrovém byznysu.

Seznam Zprávy měly možnost pročíst dokument, v němž detektivové upřesňují, že prověřují, jestli nešlo o nedovolené podnikání – Stiborek totiž na půjčování peněz neměl licenci od České národní banky.

Policisté navíc zjišťují, zda přes půjčky „nevypral“ černé peníze z možných úplatků v IKEM, nemocnici s pětimiliardovým rozpočtem.

Jaroslav Holan, další Stiborkův spolupracovník, totiž Seznam Zprávám už dříve řekl, že některé půjčky byly fiktivní.

Nejasnosti panují také kolem původu více než padesáti milionů korun, které Stiborek použil jako kapitál na rozjetí podnikání s půjčkami. Takové peníze si ve státní nemocnici totiž vydělat nemohl.

Pro Seznam Zprávy však ještě před rezignací vysvětloval, že použil úspory, podpořila ho rodina a půjčil mu rovněž už zmíněný spolupracovník Raab.

Stiborek tvrdil, že činnost firmy na půjčky utlumil už před několika lety – půjčky podle něj nabízela od roku 2016 do roku 2020. A že to byla soukromá aktivita, jež neměla nic společného s šéfováním nejuznávanější české nemocnici (Stiborek vyhrál první konkurz na ředitele v roce 2018).

„A nejde o nic, co by bylo jakkoli nelegální. Nejde a nikdy nešlo o střet zájmů s výkonem mé práce pro IKEM,“ vysvětloval.

Reklama

Doporučované