Hlavní obsah

Není to dobrý signál pro lidi, říká žalobkyně k rozsudku v kauze Slunečnice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nepravomocný verdikt okresního soudu omilostnil dvě pečovatelky z ostravského domova pro seniory Slunečnice. Podle odborníků tyto kauzy urychlují zlepšování poměrů v sociálních službách.

Článek

Jeden z nejsledovanějších případů špatné péče v domovech pro seniory má za sebou první nepravomocný verdikt. Ostravský okresní soud ve středu zprostil obžaloby ošetřovatelky Šárku Š. a Moniku H. Navzdory obsáhlému důkaznímu materiálu se podle justice týrání nemohoucích klientek nepodařilo prokázat.

„Víme, že se tam něco dělo (…) ale případné rozhořčení veřejnosti nelze spláchnout exemplárním odsouzením dvou pracovnic, jak by si možná někteří přáli,“ řekla mimo jiné soudkyně Gabriela Maria Ožanová.

Středeční verdikt překvapil státní zástupkyni Jiřinu Navrátilovou. „Pro veřejnost to není dobrý signál. Jsem přesvědčená, že osobnosti obviněných mají znaky agresivity, hrubosti a je třeba, aby žádné agresivní jednání nebylo v domovech důchodců tolerováno,“ sdělila. Žalobkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Podle aktérů a odborníků se však i díky podobným případům kvalita péče zlepšuje.

Na případ v roce 2019 upozornily sérií reportáží Seznam Zprávy. Podle Navrátilové bylo prokázání týrání „velmi těžké“. „A to nejen kvůli tomu, že klientky často trpěly onemocněním, zapomínaly. Celá kauza byla ovlivněná covidem. V první fázi nebylo možné s klientkami hovořit, což situaci nesmírně ovlivnilo a rodiny klientek po tu dobu neměly dostatečný přístup do domova,“ uvedla.

Soud se neztotožnil s výpovědí korunní svědkyně Gabriely Lhoťanové. Ta loni v květnu zemřela. „Dopadlo to, jak se dalo čekat, ale děkuji za čas i snahu, kterou jste tomu věnovali. Věřím, že alespoň něco se v těchto zařízeních změnilo,“ napsal manžel korunní svědkyně Pavel Lhoťan.

Potvrzuje to předseda Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký. Zmínil přitom alarmující poměry zlínského domova pro seniory Hvězda (loni v červnu na ně upozornily Seznam Zprávy) či vraždu sedmatřicetileté Doroty Š. v jindřichohradeckém domově pro lidi s mentálním postižením.

„Všechny tyto mediální případy výrazně akcelerovaly aktivity a činnost, které běží poslední tři roky,“ řekl ke zlepšování kvality péče.

Podle něj přibylo kontrol, zlepšila se prevence ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí i ze strany krajů. „Když už se něco objeví –⁠ jak jsme viděli třeba v případu zlínské Hvězdy –⁠ tak v právní rovině řešení nějakou dobu trvá,“ zmínil i negativní aspekty.

„Co se týče Slunečnice, je ulevující, že nedošlo k trestnému činu, ale to neznamená, že nedošlo k pochybením a zneužití přístupu pečujících. Bohužel to není jediné zařízení,“ doplnil.

V případě Slunečnice podle okresního soudu mohlo „selhat vedení“, když nezajistilo dostatek personálu pro kvalitní fungování oddělení. „Vše šetřila policie a rozhodují nezávislé soudy. K tomu, jak rozhodují, se nemohu vyjadřovat,“ vzkázal v SMS bývalý ředitel Slunečnice Radek Baran.

Nová ředitelka ve Slunečnici

Loni tam pozici šéfa skončil po více než 20 letech. Domov zřizovaný městem od loňského září nově vede Kateřina Dostálová. „Že soud neshledal trestný čin, je pro mě v tomto smyslu úleva, nicméně je to varování pro poskytovatele služeb, že není možné taková témata zanedbávat nebo si jich nevšímat. Práci musíme dělat dobře a srdcem pro klienty,“ sdělila pro Seznam Zprávy.

Podle ní se daří doplňovat stav zaměstnanců a situace se ustálila i na mediálně propíraném oddělení. „Péče je stabilní na všech patrech domova se zvláštním režimem, běží dobře,“ řekla.

Dodala, že se klienti nemusejí ničeho obávat. „Děláme pravidelné kontroly. Máme nastavené procesy interní a externí zpětné vazby i schránky důvěry. Lidé se za mnou můžou zastavit, mám dveře otevřené. A budu ráda i za zpětnou vazbu, když se něco daří,“ řekla ředitelka.

Excesy v domovech pro seniory a dalších sociálních službách se dlouhodobě zabývá také ombudsman. „Z individuálních podnětů i našich systematických návštěv vyplývá, že péče v mnoha případech dostatečně nereflektuje individuální potřeby klientů,“ řekla mluvčí Markéta Bočková.

Veřejný ochránce práv závěrem loňska ukončil sérii návštěv v domovech pro seniory a domovů se zvláštním režimem poskytujících péči lidem se syndromem demence. Právníci Kanceláře ombudsmana spolu například se zdravotníky byli v 11 zařízeních z 10 krajů. Ve dvou z nich konstatovali špatné zacházení. „Šlo o porušování práv ve vícero oblastech poskytované péče,“ uvedla Bočková. V jednom z případů spočívaly nedostatky v zásazích do lidské důstojnosti i v neodborné a rizikové péči, která u některých klientů trvala i několik let.

Klienti v takových zařízeních jsou často křehcí a nároční na péči. „Proto je důležité při péči o ně věnovat náležitou pozornost takovým věcem, jako je například dostatečné ošetření úrazů a proleženin nebo dopomoc v oblasti stravování, která by předcházela dehydrataci a podvýživě. Zanedbání totiž vede ke zhoršení zdravotního stavu a ztrátě schopností. Může mít i fatální důsledky, ať už v podobě imobilizace klienta nebo i jeho smrti,“ řekla mluvčí.

„V těchto zařízeních pracuje nějaké procento patologických osobností i psychopatů a nikdy se to úplně nepodaří vymýtit. Měli bychom tomu předcházet i vyššími kvalifikačními předpoklady na tuto práci,“ dodal Horecký.

Lepší prevenci i větší škálu postihů má umožnit také chystaná novela zákona o sociálních službách.

Reklama

Doporučované