Hlavní obsah

Nejpřesnější nová data: V Česku je 338 736 uprchlíků s dočasnou ochranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Borys Fjodorovyč Semjonov. Ukrajinský uprchlík, který v roce 1945 osvobozoval Prahu.

Reklama

Zhruba 320 tisíc válečných uprchlíků si zažádalo o prodloužení pobytu v Česku, dalších bezmála 19 tisíc v letošním roce nově přibylo.

Článek

Celkově Česká republika dosud udělila válečným uprchlíkům z Ukrajiny bezmála 600 tisíc statusů dočasné ochrany.

Jde ovšem o kumulativní počet všech udělených oprávnění od začátku války na Ukrajině v roce 2022. Podle nejčerstvějších dat se nyní v republice aktuálně nachází 338 736 lidí s udělenou dočasnou ochranou.

Kolem 320 tisíc osob si zažádalo o prodloužení dočasné ochrany o další rok do března 2025, zbylých necelých 19 tisíc představuje osoby, kterým byla přidělena dočasná ochrana v letošním roce.

V průměru je stále každý týden udělováno zhruba 1300 nových dočasných ochran.

Podle Pavly Novotné z Ministerstva vnitra data ukazují, že 70 procent osob je v produktivním věku, převažují ženy. Děti představují 26 procent a senioři čtyři procenta.

Ministerstvo vnitra zaznamenalo, že zhruba 55 tisíc osob si dočasnou ochranu v letošním roce neprodloužilo a ta jim proto zanikla.

„Domníváme se, že stejně jako v minulém roce to bude z větší části odchod na Ukrajinu, ale není to podložené žádnými daty,“ uvedla Novotná.

Nejvíc lidí se nachází ve velkých městech. V přepočtu na počet obyvatel je nejvyšší podíl v obci Hodonín v okrese Blansko.

„Nedochází k nějakému zásadnímu srocování, ke koncentraci. Pokrytí je opravdu plošné,“ okomentovala data Novotná.

Váleční uprchlíci s dočasnou ochranou museli do 15. března online zažádat o registraci k prodloužení dočasné ochrany, následně mají čas do konce září se dostavit na pracoviště Ministerstva vnitra.

Reklama

Doporučované