Hlavní obsah

Neúspěšný kandidát na šéfa ČT podal žalobu. „Jsme ve válce,“ říká

Foto: archiv Ondřeje Vrbíka, Seznam Zprávy

Ondřej Vrbík neúspěšně kandidoval na post ředitele České televize.

Reklama

aktualizováno •

Architekt Ondřej Vrbík, který neuspěl jako kandidát na šéfa České televize, nesouhlasí se způsobem výběru generálního ředitele. Kvůli údajné diskriminaci podal žalobu k obvodnímu soudu v Praze.

Článek

Výběrové řízení na post generálního ředitele České televize bude řešit justice. Neúspěšný zájemce o tuto pozici Ondřej Vrbík ve středu podal žalobu k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Podle architekta na volné noze bylo výběrové řízení diskriminační a kandidáty předem rozdělilo do dvou kategorií.

Vrbík o tom informoval Seznam Zprávy a redakce má část žaloby k dispozici. Architekt chce také usilovat o vypsání nového výběrového řízení.

Ředitele vybírá Rada České televize, Vrbík ale žalobu podal na Českou televizi. „Četl jsem si příslušné paragrafy. Měl jsem za to, že rada spadá pod televizi. Chybička se možná vloudila, kdyžtak mě soud upozorní. Není problém to přepsat správně,“ řekl.

Česká televize i proto komentovala žalobu jen stručně. „Vámi zmiňovaná žaloba nám zatím nebyla doručena, proto se k ní nemůžeme blíže vyjádřit. Nicméně volba generálního ředitele je zcela v gesci Rady ČT,“ sdělila pro Seznam Zprávy mluvčí televize Karolína Blinková.

Vrbík zmínil hned několik důvodů, proč průběh konkurzu považuje za nezákonný. „Byl jsem diskriminován. Všichni kandidáti odevzdali potřebné podklady jako životopis, koncepce, beztrestnost. Jak je možné, že druhý den v tisku u některých vyšly detailní medailonky a u některých jen jméno? Udělali z nás kandidáty dvou kategorií. Podrobně to píšu v žalobě,“ uvedl.

„Není to post za zásluhy“

Tvrdí, že je kandidátem bez vazeb na politiky a podnikatele a proces výběru prý nebyl čistý. „Jedná se o extrémně důležitý post, zvlášť v době války na Ukrajině. V Česku už nyní probíhá informační válka. Jejím velitelem není prezident, ani premiér, ale právě šéf České televize,“ podotkl bez důkazů.

Současný ředitel Petr Dvořák je ve funkci od roku 2011. „Pokud zůstane, doba bude ještě delší. To přece nelze. Pokud bude znovuzvolen, považuju to za tragédii. Viděl jsem jak ho při konkurzu plácají po ramenou. Není to přece post za zásluhy,“ tvrdil.

O post ředitele se ucházelo 13 zájemců, pět z nich nesplnilo náležitosti. V květnu do užšího výběru postoupila trojice kandidátů: v prvním kole stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela.

Do užšího výběru kromě Vrbíka nepostoupili bývalý zahraniční zpravodaj ČT Jiří František Potužník a živnostník Ondřej Cón.

Volba generálního ředitele se uskuteční 7. června po osobních prezentacích kandidátských projektů před radními. V tajném hlasování musí budoucí generální ředitel získat od radních alespoň deset hlasů z patnácti.

Aktualizace: Doplnili jsme reakci ČT.

Reklama

Doporučované