Hlavní obsah

Stany, koleje i ubytovna. Vytváří se nouzové kapacity pro uprchlíky

Foto: Albert Málek

Před prvním červencovým víkendem roste obava, aby se nevrátila stanová městečka. Změní se pravidla nouzového ubytování.

Reklama

aktualizováno •

Od soboty začnou platit přísnější pravidla proplácení nouzového ubytování. Panují obavy, že až desítky tisíc válečných uprchlíků můžou přijít o své dočasné české domovy. Hledají se proto záložní kapacity.

Článek

Pracuje se na krizovém plánu, jak zvládnout náběh souboru opatření lex Ukrajina V, který od července mimo jiné významně zpřísní proplácení nouzového ubytování válečným uprchlíkům.

Černým scénářem je, že tento víkend rázem přijdou o bydlení až desítky tisíc lidí. Stejně tak ale může být průběh pozvolnější a daleko méně dramatický.

Například Klára Šimáčková Laurenčíková, zmocněnkyně pro lidská práva a národní koordinátorka pro adaptaci a integraci uprchlíků z Ukrajiny, chce být raději připravená. Hledá proto volné kapacity třeba na vysokoškolských kolejích.

„Ve spolupráci s panem ministrem Bekem jsem prosila rektory vysokých škol, jestli by mohli pro náběh zákonné úpravy a letní měsíce počítat i s nějakou možností, že bychom potřebovali využít ubytovací kapacity vysokých škol,“ uvedla už minulý týden pro Seznam Zprávy.

Redakcí oslovené vysoké školy ovšem naznačují, že kdyby došlo na nejhorší, nemají moc dodatečných nouzových lůžek.

„Byli jsme kontaktováni, ale nemáme volné kapacity. Trvale ubytováváme asi 50 uprchlíků z Ukrajiny. Vlastně od počátku konfliktu,“ reaguje Karla Mráčková, mluvčí České zemědělské univerzity.

ČVUT pak líčí, že na svém vrcholu ubytovávalo 350 uprchlíků, aktuálně pak stále téměř 200, a naopak počítá s tím, že část lidí si začne ubytování hradit sama.

Hlavní změny pro uprchlíky od 1. července

Příspěvek pro solidární domácnosti

Od července přestanou dostávat peníze lidé, kteří ubytovávají Ukrajince. Nově budou něco navíc dostávat lidé s dočasnou ochranou v rámci humanitární dávky. Pro plnou výši dávky bude nutné, aby se majitel nemovitosti zaregistroval do evidence bytů a smluv.

Pokud bude uprchlík bydlet v zaevidovaném bytě, dostane příspěvek tři tisíce korun, bez evidence jen 2400 korun.

Úřady ale nově u domácností zkoumají i příjmy, které se od nároků na dávku odečítají.

Humanitární dávka

Nově se od července budou rozlišovat nezranitelné osoby a zranitelné osoby. Těmi jsou děti do 18 let. Studenti do 26 let. Osoby pečující o děti do šesti let. Těhotné ženy. Osoby starší 65 let. Osoby se zdravotním postižením a osoby pečující o osoby se zdravotním postižením.

Po šesti měsících od udělení dočasné ochrany bude dospělé osobě proplácená podpora 3130 korun, zranitelné osobě 4860 korun.

Podrobněji i s kalkulačkou na stránkách MPSV.

Nouzové ubytování

Lidem s dočasnou ochranou, kteří jsou v Česku déle jak 150 dní a nespadají mezi zranitelné skupiny, přestane stát od července proplácet nouzové ubytování.

Univerzita Karlova je schopna ubytovat nejvýše 20 uprchlíků, a to z kategorie zranitelných osob. „Vzhledem k probíhajícím nástupům na koleje a velkému zájmu o ubytování ze strany jak českých, tak zahraničních studentů další volnou ubytovací kapacitu na kolejích nemáme,“ reaguje tiskové oddělení univerzity s tím, že na kolejích už našlo střechu nad hlavou 251 lidí s dočasnou ochranou.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) proto akci pro Seznam Zprávy popsalo jako „utváření si jasnějšího obrazu o případných volných kapacitách“.

Čekáme na opatření, zní z Moravskoslezského kraje

Obavy před víkendem zaznívají i z některých krajů. Například mluvčí Plzeňského kraje, Eva Mertlová, popsala, že u tamního Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) plánují o víkendu raději postavit do zálohy stan.

Hejtman Jan Krkoška (ANO) vysvětluje, že mají za povinnost najít ubytování pro zranitelné osoby. „Jak ovšem pomoci těm, kteří jsou tu déle a ocitnou se bez domova, zatím nevíme a s napětím čekáme na konkrétní pokyny a opatření, se kterými přijdou ministerstva,“ reaguje.

Mluvčí Jihomoravské kraje Alena Knotková říká, že by v jejich kraji podle informací, které mají, nemělo nastat žádné bezdomovectví. „Podle toho, jak jsou u nás zaevidovaní, tak naši úředníci tvrdí, že by to nastat nemělo,“ hlásí.

Hlavní město pak zatím pouze oznámilo, že pro uprchlíky bude nově k dispozici ubytovna v Nuslích s kapacitou přibližně 60 osob.

Návody, jak postupovat, vytvořilo jak Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak i Úřad vlády:

Foto: MPSV.cz

Infobrožura Ministerstva práce a sociálních věcí s návodem, jak mají uprchlíci bez bydlení postupovat.

Seznam Zprávy přitom už minulý týden upozornily na dokument Ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého hrozí, že o své bydlení přijde až 50 tisíc lidí, a hrozí vnitřní migrační vlna zejména do velkých měst a Prahy.

Pohotovostní režim

Mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá ovšem mluví o tom, že už se uprchlíci přestěhovávali v posledních měsících, a to od poskytovatelů, kteří od července už dál nebudou mít zájem ubytovávat lidi s dočasnou ochranou.

„Odpovědné orgány Ministerstva vnitra včetně hasičů a policie jsou v pohotovostním režimu a připraveny reagovat dle vývoje po 1. červenci, ať již formou posílení činnosti, či užší spoluprací s dalšími odpovědnými orgány – kraji, které zajišťují dostatečné ubytovací kapacity, a úřady práce v souvislosti s uznáním zranitelnosti,“ říká Malá.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pak během čtvrteční tiskové konference, která se věnovala náběhu lex Ukrajina V a ubytování pro lidi z Ukrajiny, uvedl, že i během víkendu bude jeho rezort v pohotovosti.

„Já osobně i kolegové z vedení ministerstva budeme v sobotu fakticky v práci. V 11 hodin máme poradu. Vyhodnotíme si informace z pátku a informace z terénu během sobotního dopoledne. Jsme dohodnuti na velmi kooperativní spolupráci s vládní zmocněnkyní a koordinátorkou, s kolegy z vnitra, abychom byli schopni reagovat pružně na situaci,“ zmínil.

V pohotovostním režimu přes víkend mají být i krajské úřady práce. Vládní zmocněnkyně Klára Šimáčková Laurenčíková pak doplnila radu pro ty, kteří přijdou o bydlení a nejsou mezi zranitelnými skupinami.

„Je důležité se obrátit na Centrum na podporu integrace cizinců, případně na obec. Všichni budou mít databáze alternativních ubytovacích kapacit, budou schopni navést, případně je možné, že budou ubytování shánět,“ uvedla vládní zmocněnkyně s tím, že během víkendu budou v pohotovostním režimu i telefonní poradní linky.

Problém s ubytováním uprchlíků řeší hned několik linek

Veškeré informace jsou k nalezení stále k nalezení na stránkách ministerstva práce: https://www.mpsv.cz/pomoc-ukrajine Konkrétní linky vždy s proklikem:

Zmatek jako na začátku

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek popisuje, že situace je v posledních dnech před náběhem klíčových změn nepřehledná.

„Schůzky probíhají, mám pocit, denně, třeba i na úrovni Prahy. Ale že bychom viděli, že tady je 200 nebo 500 míst k dispozici, to nevidíme. Schůzek je k tomu spousta, ale je to zmatek,“ připouští. Situace mu prý připomíná loňský začátek uprchlické krize, kdy se vláda snažila delegovat zodpovědnost na kraje a obce, ty zase očekávaly koordinaci celorepublikovou.

„Všichni čekají na to, co se stane, jestli si lidé neporadí i bez větší pomoci. Mně to přijde jako pozvánka do nelegálního zaměstnání. Většina těch, kteří budou mít velké problémy, to vyřeší nelegální prací, aby dosáhli na příjem, který jim umožní zůstat tam, kde jsou,“ předestírá jedno z možných řešení.

Podle něj ale ani nelegální práce není řešením. Stejně tak zmiňuje obavy, aby situace nevyústila v obnovení stanového městečka v hlavním městě.

Obavy před nadcházejícím víkendem mají i dobrovolníci, kteří se snaží pomoci uprchlíkům zorientovat se na pražském hlavním nádraží. „Jsme si vědomi toho, že je pravděpodobné, že kolem nádraží se bude pohybovat větší množství lidí a nebudou mít kam jít,“ podotýká Veronika Dvorská z iniciativy Hlavák.

Upozorňuje, že už teď narážejí na problém, že nemají lidi bez ubytování kam poslat. „Co se týče noclehu, už teď vnímáme, že jsou kapacity v Praze strašně omezené. Stává se nám, že není snadné najít azylový dům, kde by byly volné kapacity. Naše možnosti jsou dost omezené,“ zoufá si.

Reklama

Doporučované