Hlavní obsah

Do pohybu se dají desítky tisíc Ukrajinců v Česku, varuje resort po změně dávek

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Státem hrazené nouzové ubytování dozná od července zásadních změn. Může to způsobit vnitřní migraci uprchlíků. (Ilustrační snímek)

Reklama

Od července se mění podmínky podpory ubytování pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Dokument z dílny Ministerstva práce varuje před možnou vnitřní migrací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zmobilizovat krizové ubytovací kapacity a případně rozšířit možnosti dopravy zpět na Ukrajinu. To jsou dvě úvodní rady pro nadcházející týdny z dokumentu, který analyzuje možnou situaci po 1. červenci. Tedy od chvíle, kdy začne platit další soubor opatření Lex Ukrajina upravující mimo jiné podmínky proplácení ubytování lidem s dočasnou ochranou.

Dokument, který vypracovalo Ministerstvo práce, varuje především před rizikem, že se kvůli změnám dají do pohybu po republice desítky tisíc válečných uprchlíků, kteří mohou přijít o dočasné bydlení.

„Hrozí masivní bytová nouze, stahování uprchlíků bez bydlení do center, zejména Prahy, hromadné odjezdy zpět na Ukrajinu. Dopady situace mohou nést obce,“ zdůrazňuje dokument, který vznikl jako podklad pro červnové jednání vládní koalice.

Počet válečných uprchlíků, které se mohou dát do pohybu, vyčísluje od 38 tisíc až k 50 tisícům.

„Ne všichni budou schopni najít si nové ubytování i proto, že trh s bydlením je mnohde zcela našponovaný: nabídek je málo, ceny nájmů i ubytoven jsou pro uprchlíky velmi vysoké. Části uprchlíků zároveň klesnou příjmy z dávky,“ dokresluje dokument podstatu problému.

Hlavní změny pro uprchlíky od 1. července

Příspěvek pro solidární domácnosti

Od července přestanou dostávat peníze lidé, kteří ubytovávají Ukrajince. Nově budou něco navíc dostávat lidé s dočasnou ochranou v rámci humanitární dávky. Pro plnou výši dávky bude nutné, aby se majitel nemovitosti zaregistroval do evidence bytů a smluv.

Pokud bude uprchlík bydlet v zaevidovaném bytě, dostane příspěvek tři tisíce korun, bez evidence jen 2400 korun.

Úřady ale nově u domácností zkoumají i příjmy, které se od nároků na dávku odečítají.

Humanitární dávka

Nově se od července budou rozlišovat nezranitelné osoby a zranitelné osoby. Těmi jsou děti do 18 let. Studenti do 26 let. Osoby pečující o děti do šesti let. Těhotné ženy. Osoby starší 65 let. Osoby se zdravotním postižením a osoby pečující o osoby se zdravotním postižením.

Po šesti měsících od udělení dočasné ochrany bude dospělé osobě proplácená podpora 3130 korun, zranitelné osobě 4860 korun.

Podrobněji i s kalkulačkou na stránkách MPSV.

Nouzové ubytování

Lidem s dočasnou ochranou, kteří jsou v Česku déle jak 150 dní a nespadají mezi zranitelné skupiny, přestane stát od července proplácet nouzové ubytování.

Obavy z toho, že mohou mít velké počty válečných uprchlíků problémy s hledáním ubytování, potvrdili pro Seznam Zprávy zástupci neziskových organizací, ale i vládní zmocněnkyně pro lidská práva a národní koordinátorka pro adaptaci a integraci uprchlíků z Ukrajiny Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Přiznávám, že se na období po 1. červenci dívám s obavami a se starostí. Snažíme se v mantinelech schváleného zákona dělat vše, co umíme, proto, aby ty posuny byly co nejmenší,“ říká národní koordinátorka.

V záloze jsou kapacity vysokých škol

Vlna uprchlíků by podle dokumentu mířila především do hlavního města. Podle Magdy Faltové, ředitelky Sdružení pro integraci a migraci je zejména pražské hlavní nádraží přirozeným migračním hubem.

„Očekáváme to. Spousta lidí prošla hlavním nádražím, jsou tam pořád dobrovolníci, kteří nabízejí podporu. Zamířit tam je přirozenou tendencí v krizích,“ říká ředitelka.

Vysvětluje přitom, že je velmi těžké odhadnout, co změna státem podporovaného bydlení pro válečné uprchlíky způsobí.

„Máme obavy, zároveň jsou to všechno odhady, realita je i pro nás neznámá. Myslíme si, že problém bude mít spíše nastupující tendenci v tom smyslu, že někteří lidé mají ještě nějaké finance, takže budou mít na první nájmy,“ říká Magda Faltová. A dodává, že se obává návratu stanových městeček.

„Snažíme se, aby se to takto nevyvíjelo. Ale je důležité pro všechny případy uvažovat i o mimořádných ubytovacích kapacitách. Ve spolupráci s panem ministrem školství Bekem (STAN) jsem prosila rektory vysokých škol, jestli by mohli pro náběh zákonné úpravy a letní měsíce počítat i s nějakou možností, že bychom potřebovali využít ubytovací kapacity vysokých škol,“ reaguje na obavy Klára Šimáčková Laurenčíková.

Redakce Seznam Zpráv oslovila i pražský magistrát, ten do zveřejnění článku nestihl zareagovat.

Problém smíšených rodin

Vedoucí výzkumnice z Konsorcia nevládních organizací pracující s migranty Blanka Tollarová upozorňuje, že do komplikované situace se budou dostávat takzvané smíšené uprchlické rodiny.

Jedná se o rodiny, kde část členů patří mezi takzvaně zranitelné skupiny a mají i od července dál nárok na státem hrazené nouzové ubytování a část naopak o nárok s červencem přijde.

Na to upozorňuje i výše zmíněný dokument z dílny MPSV. „Hrozí trhání rodin kvůli bydlení: v populaci je cca 60 % rodin složených zároveň ze zranitelných i nezranitelných osob. Pokud ubytovatel s nezranitelnou osobou neuzavře smlouvu, kterou uprchlík uplatní, bude se rodina muset buď rozdělit, nebo přestěhovat.

Magda Faltová pak zmiňuje i to, že do tohoto týdne nebylo zcela jasné, jak vysoká bude finanční podpora od července. „Informace nejsou dostatečně v předstihu, aby lidé mohli dělat nějaké informované rozhodnutí o bydlení,“ říká.

Národní koordinátorka naopak mluví o tom, že informace v posledních měsících proudily v mnoha vlnách. „Snažím se intenzivně pracovat na tom, aby ubytovatelé měli informace o tom, co se chystá, jaké změny nastanou. Ministerstvo práce už před několika týdny poslalo dopis vlastníkům bytů, kteří čerpají solidární příspěvek, jaké změny nastanou,“ říká Klára Šimáčková Laurenčíková.

Problém s ubytováním uprchlíků řeší hned několik linek

Veškeré informace jsou k nalezení stále k nalezení na stránkách ministerstva práce: https://www.mpsv.cz/pomoc-ukrajine Konkrétní linky vždy s proklikem:

Reklama

Doporučované