Hlavní obsah

Částka vládu vyděsila. Proč Ukrajinci nebudou čerpat stejné dávky jako Češi

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Uprchlíci čekají ve frontě před úřadem práce v Holešovicích (ilustrační snímek).

Reklama

Kdybychom vpustili válečné uprchlíky do českého sociálního systému, vyšlo by to státní pokladnu na 19,5 miliardy ročně. Více než dvojnásobek oproti vyplácení uprchlických dávek. Vyplývá to z analýzy, kterou Seznam Zprávy získaly.

Článek

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středu odvolal původní plán, že by s letošním rokem skončily speciální humanitární dávky pro válečné uprchlíky z Ukrajiny a od příštího roku by začali čerpat stejné dávky jako čeští občané.

„Přehodnotili jsme to. Neumožníme od 1. ledna vstup do českého sociálního systému. Budeme chtít pokračovat v principu, který je v rámci podpory na ubytování a humanitární dávky nastavený dneska,“ uvedl Marian Jurečka pro ČTK.

Odůvodnil to tím, že změna by se procesně a administrativně nezvládla. „Dívali jsme se na vyhodnocení dopadů na počty lidí, dopadů na fungování úřadů včetně dopadů na výdajové stránce rozpočtu,“ zmínil ministr, že vliv sehrály i finance.

Redakce Seznam Zpráv má k dispozici interní dokument, který vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí jako podkladový materiál pro koaliční jednání.

Z něj jasně vyplývá, že výdaje na podporu válečných uprchlíků by se více než zdvojnásobily, kdyby vstoupili do českého sociálního systému.

Dokument srovnává situaci, kdy by uprchlíci přešli na český systém dávek, se stavem, který nastane od července – omezí se proplácení nouzového ubytování a skončí podpora domácnostem, které ubytovávají Ukrajince.

„Náklady (stávajícího) systému po 1. 7. jsou zhruba devět miliard ročně, při vstupu do (českých) dávek jde o 19,5 miliardy ročně,“ stojí v dokumentu, který i detailně rozpočítává, kam by peníze šly.

Foto: Seznam Zprávy

Tabulka z dokumentu MPSV ukazuje předpokládané výdaje státu, pokud by uprchlíci pobírali české dávky.

Pokud by Česko pustilo ukrajinské válečné uprchlíky do tuzemského sociálního systému, měli by nárok na rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek a doplatek na bydlení, ale i na dávky pěstounské péče nebo na příspěvek na péči nebo na sociální služby.

Podle dokumentu by pak nejvíce peněz šlo na příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí, na který by dosáhlo 55 556 domácností, kterým by Česko vyplatilo 10,5 miliardy korun.

Na sociální služby pro pět tisíc osob s dočasnou ochranou by pak stát vydal další tři miliardy korun.

Váleční uprchlíci z Ukrajiny v číslech

Českem prošlo podle dat zveřejněných v dubnu Ministerstvem vnitra od začátku války na Ukrajině přes 504 tisíc uprchlíků. Právě tolikrát totiž Česko udělilo dočasnou ochranu.

Začátkem dubna podle dat setrvávalo v republice asi 326 tisíc uprchlíků s aktivní dočasnou ochranou.

Konsorcium nestátních neziskových organizací pracujících s migranty pracuje s aktuálnějšími daty z poloviny května. Jako zdroj uvádí Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V Česku má být bezmála 338 tisíc uprchlíků. V Polsku přes 1,6 milionu, v Německu téměř 1,1 milionu, v Rakousku 97 tisíc a na Slovensku asi 117 tisíc.

Reklama

Doporučované