Hlavní obsah

Ukrajinci budou žádat o stejné dávky jako Češi, ohlásil Jurečka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce od příštího roku vpustit uprchlíky do českého sociálního systému. (Ilustrační snímek)

Reklama

Ministr práce a sociálních věcí počítá s tím, že od příštího roku by se měli váleční uprchlíci zapojit do českého sociálního systému. Skončit by tak měla například humanitární dávka.

Článek

Konec speciálních dávek pro válečné uprchlíky a jejich přechod do českého sociálního sytému má přesné datum. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) počítá, že k tomu dojde k 1. lednu 2024.

„Chtěl bych, aby tito lidé byli účastníky standardního sociálního systému. Dvojkolejnost, kterou máme, není dobrá,“ uvedl ministr na středeční tiskové konferenci, která se mimo jiné věnovala novému lex Ukrajina, který upravuje pravidla pro uprchlíky.

Ministr dodal, že bylo nutné vytvořit speciální dávky pro válečné uprchlíky mimo český sociální systém, aby státní aparát byl schopný ustát administrativní nápor. Od příštího roku by ale měla začít platit stejná pravidla ohledně nároku na státní podporu pro všechny.

Ukrajinští uprchlíci mohou aktuálně čerpat humanitární dávku, která je u dlouhodobých příjemců navázaná na životní minimum. Dospělí tak mohou získat 4620 korun měsíčně a nezletilí 3320 korun.

Zároveň ale mohou uprchlíci zprostředkovaně čerpat i podporu na bydlení, a to buď v podobě nouzového bezplatného ubytování, nebo podporou sdíleného bydlení s českými domácnostmi. Podporu bezplatného nouzového bydlení se stát chystá vypnout ke konci června. Nadále chce kompenzovat bydlení jen ohroženým skupinám – rodičům s malými dětmi, lidem se zdravotním postižením nebo seniorům.

Podle aktuálních statistik v prosinci pobíralo humanitární dávku 96 tisíc uprchlíků. Ministerstvo práce také eviduje za stejný měsíc přes 20 tisíc vyplacených solidárních příspěvků.

Klíčem je digitalizace

Právě na dávkách pro uprchlíky, ale i na jednorázovém pětitisícovém příspěvku na dítě se ukázalo, že úřady práce dokážou zvládnout nápor žádostí, pokud jsou převážně digitální.

Konkrétně u uprchlíků digitální forma komunikace převládla a chválí si to i ministr Jurečka. „Do dubna jsme zažívali nárůst papírové administrativy, a když jsme upravili podmínky a doladili digitální proces humanitární dávky, tak jsme se dostali do bodu, kdy v průběhu září bylo více jak 90 procent žádostí digitálních,“ vyzdvihuje Marian Jurečka s tím, že to nešetří čas jen klientovi, ale i pracovníkům Úřadu práce.

Ministr proto chce, aby do konce roku bylo možné o všechny dávky zažádat on-line, a stejně tak aby klient v on-line prostředí viděl stav, v jakém jeho žádost je.

„Plánujeme změny, abychom od 1. ledna 2024 daleko větší množství českých občanů odbavovali digitálně,“ říká Jurečka.

Reklama

Doporučované