Hlavní obsah

Nový pražský arcibiskup může přijít „zdola“. Hodnostáři papeže nenadchli

Foto: Česká biskupská konference, Seznam Zprávy

Ze současného biskupského sboru nový pražský arcibiskup pravděpodobně nevzejde. Na snímku čeští biskupové na setkání s papežem Františkem.

Reklama

S původně navrženou trojicí kandidátů nebyl papež František úplně spokojen. Nový pražský arcibiskup se tak hledá i mimo okruh dosavadních biskupů.

Článek

Výběr nového pražského arcibiskupa se opozdil. Původně se očekávalo, že kardinál Dominik Duka předá tuto významnou funkci v české katolické církvi nástupci během druhé poloviny loňského roku.

Proč se výběr arcibiskupa protáhl a kdo je aktuálně mezi kandidáty, nelze oficiální cestou zjistit. Průběh volby je tajný. Lidé, kteří se na výběru podílejí, jsou vázáni přísnou mlčenlivostí.

Několik zdrojů z církve, které jsou obeznámeny s procesem hledání adeptů na pražský arcibiskupský stolec, se nicméně v odpovědích pro Seznam Zprávy shodlo na tom, že od podzimu došlo k důležité změně - papež František si nevybral ze tří původních kandidátů a ve druhém kole chce hledat spíše mezi kněžími než mezi dosavadními biskupy.

„Svatý stolec odmítl všechny tři kandidáty na pražského arcibiskupa a chce tři nové návrhy. A nemusejí nebo nemají to být biskupové,“ uvedl jeden ze zdrojů, který si nepřál být jmenován.

V únoru loňského roku Seznam Zprávy zjistily, že do první trojice kandidátů s velkou pravděpodobností patřili plzeňský biskup Tomáš Holub, královéhradecký biskup Jan Vokál a arciopat pražského břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek. Tato jména měl po poradě s desítkami konzultantů vybrat papežský vyslanec v Praze, apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo. Následně je předal do Vatikánu k finálnímu výběru.

Jméno nového arcibiskupa však stále nepřicházelo. Nepadlo ani po listopadové výroční návštěvě českých biskupů u Františka. Šlo přitom o příhodnou událost, společná biskupská audience u papeže se koná jednou za pět let.

Během prosince se pak začala v české církvi šířit zpráva, že papež nebyl s první várkou kandidátů úplně spokojen a chce vybírat z jiných. Před koncem roku tuto informaci zveřejnil Deník N.

Co se Františkovi na původních „finalistech“ nelíbilo, není známo. Proti biskupu Holubovi může hovořit jeho relativně nízký věk 54 let. Horní věková hranice pro biskupskou funkci je 75 let, což znamená, že Holub by mohl být ve funkci přes dvacet let. Na druhou stranu není vyloučeno, že právě nižší věk může Řím vnímat jako plus. Objevila se také spekulace, že břevnovský arciopat Siostrzonek se sám kandidatury vzdal.

Napodruhé by volba mohla padnout na některého z nižších církevních hodnostářů nebo teologů. Mezi kandidáty, o kterých se v této souvislosti v církvi hovoří, se objevuje například jméno tajemníka České biskupské konference Stanislava Přibyla, generálního vikáře pražské arcidiecéze Jana Balíka nebo rektora Arcibiskupského semináře Jana Kotase. „Jsou to ale všechno spekulace, kromě Říma a nuncia nikdo nic s určitostí neví,“ poznamenal jeden ze zdrojů.

Nuncius Balvo na dotaz redakce zdůraznil, že proces jmenování pražského arcibiskupa probíhá podle směrnic vatikánské Kongregace pro biskupy.

„Jak je tomu kdekoli jinde na světě, do konzultací je zapojena řada osob, včetně biskupů, kněží, řeholníků, řeholnic a laiků, a jakožto možní kandidáti mohou být navržena mnohá jména. Jak lze očekávat, proces probíhá diskrétně, nejinak je tomu v případě výběru jakéhokoli biskupa,“ uvedl Balvo v odpovědi, kterou poslal až s týdenním odstupem 11. prosince.

Web Aktuálně.cz tento týden napsal, že se jmenování nového arcibiskupa blíží a že ve hře jsou stále biskupové Vokál a Holub a kromě nich ještě jedna osoba mimo okruh dosavadních katolických hierarchů.

Podle zdrojů Seznam Zpráv však zmiňovaná dvojice biskupů mezi kandidáty už nefiguruje a rozhodnutí o novém arcibiskupovi by mohlo padnout až později, například v období Velikonoc, tedy kolem poloviny dubna.

Výběr nového arcibiskupa poutá v posledních týdnech rostoucí pozornost i proto, že kardinál Duka už několik let přesluhuje. Věkový limit 75 let dosáhl v dubnu 2018, na žádost papeže však ve funkci arcibiskupa zůstal.

Poznámka 11.1.2022, 11:15 Doplnili jsme vyjádření papežského nuncia.

Reklama

Doporučované