Hlavní obsah

O centimetry. Od ledna riskantní předjíždění cyklistů může vyjít draho

Foto: Shutterstock.com

Od 1. ledna platí přesnější pravidla pro předjíždění cyklistů. I video může být důkaz, jenž může stát řidiče mnoho. (ilustrační foto)

Reklama

Jen několik centimetrů dělilo cyklistu od karosérie, když se řidič rozhodl k riskantnímu předjíždění. Od ledna platí pravidlo 1,5 metru a za natočený manévr by řidič mohl dostat až roční zákaz řízení.

Článek

Spěchající řidič kousek za Prahou na rovince u Klecan nebral minulou sobotu ohledy na cyklisty. Přestože v protisměru projížděly čtyři vozy a poté bylo volno pro předjíždění, rozhodl se pro nebezpečný manévr a vjel mezi cyklistu a auta v protisměru.

Vše zaznamenala kamera, kterou měl cyklista na přilbě. Jak redakci popisuje, pořídil si ji pro důkazy v případě nehody. „Takto bezohledně jezdí dost velká část řidičů a mnozí, protože na kole nejezdí, si neumí představit, jak cyklista takovou situaci vnímá,“ vysvětluje Jiří Hotový, proč se rozhodl video zveřejnit.

Video zachycující nebezpečné předjíždění cyklisty z 18. prosince.Video: Archiv Jiřího Hotového, Seznam Zprávy

„Věřím tomu, že mnozí se zamyslí a pochopí, že pro pár vteřin je zbytečné takto ohrozit něčí život a zkazit si ten svůj,“ dodává cyklista a děkuje protijedoucímu šoférovi zelené dodávky, který uhnul až na samotný kraj komunikace, aby ho spěchající řidič minul.

„Jak je vidět, tak silnice má vyjeté hluboké koleje, takže dostat se na kraj vozovky není pro nikoho žádný med. Proto řidiči zelené dodávky za tento manévr ještě jednou děkuji,“ vzkazuje Jiří Hotový.

Vysvětluje, že sám je zvyklý na podobné situace, přesto je na videu kromě vzduchového víru, který začne s kolem lomcovat, patrná i bezprostřední slovní reakce cyklisty, jenž po průjezdu vozu leknutím zakleje. „Cyklista totiž situaci za sebou nevidí, takže neví, že někdo se rozhodne nacpat mezi něj a protijedoucí auta,“ říká Jiří Hotový.

„Nedovedu si představit, kdybych takto jel třeba s rodinou,“ popisuje autor videa.

Ohrožení, které se bude trestat

Právě v reakci na podobně riskantní předjíždění cyklistů během letošního roku zákonodárci přišli s hojně diskutovanou změnou a novým pravidlem, které bude účinné od 1. ledna: Řidiči budou muset dodržovat stanovenou vzdálenost 1,5 metru při objíždění cyklisty. Při rychlosti do 30 kilometrů za hodinu pak bude stačit metr.

Pravidlo bezpečného předjíždění platilo i dřív, přesně stanovená bezpečná vzdálenost na objíždění by měla pomoci při vyšetřování těchto přestupků.

Podle právníka a jednoho ze spoluautorů této právní úpravy Tomáše Kindla řidiči při takto riskantním předjíždění hrozí sankce i na základě takto natočeného videa.

„Kamerový záznam lze použít jako důkazní prostředek. Praktickým problémem však může být identifikace řidiče. V ideálním případě přestupek při své kontrolní činnosti zaznamená přímo policie, která může řidiče identifikovat na místě,“ říká Tomáš Kindl.

Správní orgán, který by podobný riskantní manévr posuzoval, musí vyhodnotit, jestli došlo k ohrožení cyklisty. „Pak je to zakázané předjíždění a tam je poměrně přísný postih. Je tam pokuta od pěti do deseti tisíc korun, sedm bodů a zákaz řízení na šest měsíců až rok,“ vysvětluje Tomáš Kindl.

Zároveň ale upozorňuje, že v hraničních případech, kdy nebude dodržena vzdálenost 1,5 metru a zároveň cyklista nebyl ohrožen, je sankce výrazně nižší. „Pokud nedojde k ohrožení, je to přestupek s blokovou pokutou do dvou tisíc korun,“ dodává spoluautor novely.

Reklama

Doporučované