Hlavní obsah

Obrazem: Takhle se operují nádory

Odstraňuje nádory i radí mladším kolegům při operačních výkonech a ošetření pacientů s akutními problémy. Společně s Ellen Konečnou vás Seznam Zprávy provedou dnem lékaře na chirurgické klinice.

Reklama

Článek

První zákrok, který lékařku společně s operačním týmem čeká, je odstranění zhoubného nádoru nadledviny. V rámci druhého zákroku pak budou lékaři u pacienta operovat zhoubný nádor tlustého střeva.

Součástí jejího pracovního harmonogramu jsou ale i rady mladším kolegům na chirurgické ambulanci, kam pacienti přichází se širokým spektrem zdravotních obtíží.

„Chirurgie není o fyzické síle, ale její náročnost spočívá v kombinaci fyzické práce s nutností maximální koncentrace a znalosti operačních postupů,“ říká lékařka Ellen Konečná z I. chirurgické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Konečná se chirurgii věnuje už 21 let a své volby ani s odstupem nelituje.

Lékař, který se rozhodne věnovat se této oblasti medicíny, musí být podle ní schopný se absolutně koncentrovat a také se umět rychle rozhodovat. „Ta práce mě pořád baví a výhodou je, že se nestane nikdy rutinou, protože každý pacient je jiný, každá operace je v podstatě jiná a vždycky se může stát něco, co vás překvapí,“ uzavírá Konečná.

+15

Reklama

Doporučované