Hlavní obsah

Obří hala plná uprchlíků. V novém centru pomoci se čeká dlouhé hodiny

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Do centra pomoci od rána přicházejí desítky lidí.

Reklama

Na brněnské výstaviště od rána přichází desítky uprchlíků z Ukrajiny. Dnes tam začalo fungovat asistenční centrum pomoci, ve kterém se příchozí mohou zaregistrovat u cizinecké policie, vyřídit si vízum a najít ubytování.

Článek

Tetiana Raková pochází z Mariupolu. V době, kdy začal konflikt, pracovala jako novinářka v Kyjevě. „První den mi v pět ráno volala kolegyně a říkala mi, že Rusové útočí blízko Kyjeva. Takže jsem okamžitě odjela, vzala jsem si s sebou jen jednu tašku s tím nejdůležitějším,“ popsala.

Cesta na slovenské hranice jí zabrala třicet dva hodin. „Bylo to strašné, snažili jsme se odjet z Kyjeva, ale nebylo to možné. Místo, na kterém jsme čekali, začali ostřelovat asi dvacet minut poté, co jsme odjeli. Takže je zázrak, že nás to minulo,“ uvedla. V centru pomoci se šla zaregistrovat u cizinecké policie, poté plánuje jet za přáteli z Česka, kteří jí nabídli ubytování.

+6

Každý, kdo do centra přijde, dostane vše, co do začátku potřebuje. „Připravujeme také spolupráci s humanitárními organizacemi, aby tady dostali i nějaké základní balíčky s potravinami, hygienickými potřebami nebo léky,“ řekl dnes hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Dnes budou na hlavní příjezdy ve směru na Brno umisťovány informační směrovací cedule v ukrajinštině, které budou příchozím ukazovat cestu k centru. Na asistenční centrum odkazuje také policejní linka 158.

Po příjezdu do centra si mohou ukrajinští občané odpočinout a vyřídit potřebné dokumenty. „Mají povinnost se nahlásit do tří dnů na oddělení pobytových agend a následně si do devadesáti dnů vyřídit vízum,“ vysvětlil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil. Díky vízu lidé dostanou automaticky zdravotní pojištění a také možnost registrace na úřadu práce. Proto je pro ně vhodné, aby si ho vyřídili hned.

S odjezdem neváhali ani chvilku

V centru se ale první den tvořily dlouhé fronty. „Jsme tu od rána, vypadá to, že budeme čekat celý den,“ uvedla Oksana Marková, která žije v Česku a z Ukrajiny přijela část její rodiny se třemi malými dětmi. „Když mi volali, že začala válka, neváhali ani chvilku a rozhodli se odjet. Malé je šest let a ještě tomu všemu nerozumí, ale starší děti už chápou, co to je válka,“ dodala.

Příchozí si v centru mohou vyřídit také ubytování. „Krizový štáb má nachystaných přes pět a půl tisíce ubytovacích kapacit. Ty poskytují hasičům a neustále je aktualizují a doplňují. Hasiči potom budou lidi umisťovat do jednotlivých ubytování,“ řekl Grolich. Upozornil ale na to, že je potřeba, aby do centra pomoci přicházeli i lidé, kteří mají v Česku domluvené ubytování například u rodin, a to z důvodu vyřízení registrace a víz.

Asistenční centra pomoci vznikají po celé České republice. Podle ředitele jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána bude centrum v Brně fungovat několik týdnů až tři měsíce.

Reklama

Doporučované