Hlavní obsah

„Omlouvám se za urážky…“ Babiš dostal od soudu text, který musí podepsat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš se musí omluvit Janě Filipové.

Reklama

Od čtvrtka běží šéfovi hnutí ANO měsíc na to, aby se účastnici demonstrace proti jeho vládě omluvil. Krajský soud dopsal rozsudek ve sporu mezi Janou Filipovou a expremiérem Andrejem Babišem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalému premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi začala běžet měsíční lhůta, během které se musí – podle rozhodnutí soudu – omluvit Janě Filipové.

Důvodem je, že pražská krajská soudkyně Hana Lojkásková dokončila písemné znění rozsudku a Okresní soud Praha-západ ho ve čtvrtek rozeslal, jak potvrdil jeho mluvčí Dominik Duchoň.

Babišův advokát Jiří Urbánek pro Seznam Zprávy uvedl, že mu již byl tento rozsudek také doručen. Nechtěl ale odpovědět na otázku, kdy a zda se expremiér omluví.

„K věci se nebudu dále vyjadřovat,“ uvedl Urbánek. Jana Filipová pro Seznam Zprávy v pátek řekla, že jí zatím omluvný dopis od Andreje Babiše nepřišel.

Text omluvy, kterou má Andrej Babiš poslat Janě Filipové

„Omluva Janě Filipové.

Vážená paní Filipová, dne 12. července 2018 jsem v pořadu Televizní noviny vysílaném na programu TV Nova na otázku, zda věřím slovům Pavla Růžičky, že jsou demonstranti zaplacení, i přesto, že svá tvrzení nemůže podpořit žádnými důkazy, odpověděl, že jsem o zaplacení demonstrantům přesvědčený, neboť se jedná stále o ty samé lidi, kteří proti mně protestují již rok a půl, a že si neumím představit, že by někdo demonstroval 16 hodin v kuse a 16 hodin v kuse řval, jen tak, že se nudí.

Dále jsem své výroky potvrdil v pořadu 168 hodin vysílaném dne 9. září 2018 na programu České televize, kdy jsem o zaplacení demonstrantům za účast na demonstraci řekl, že toto opírám o vyjádření Pavla Růžičky.

Dále jsem v pořadu Duel Jaromíra Soukupa vysílaném dne 30. srpna 2018 na programu TV Barrandov označil demonstrující jako politické odpůrce na objednávku.

Označení demonstrantů za zaplacené a objednané jsou dehonestující a urážlivá a za tato tvrzení se tímto omlouvám.“

Podle verdiktu se Babiš musí Janě Filipové omluvit za to, že na adresu svých kritiků v létě 2018 řekl, že jsou za účast na demonstracích zaplaceni.

Filipové, která se jedné demonstrace proti Babišově vládě účastnila, se jeho slova dotkla, podala žalobu. Nyní jí tak má bývalý premiér do měsíce poslat dopis, v němž se za svá slova omluví.

Proti verdiktu je možné podat ještě dovolání k Nejvyššímu soudu. Avšak tento krok nemá odkladný účinek. Babiš i Urbánek nevyloučili, že dovolání podají, protože s rozhodnutím expremiér nesouhlasí.

Babišův spor s ženou z české vesnice

„Můj táta si dodnes myslí, že jsem hloupá, že jsem si pro ty peníze nešla.“ Příběh demonstrantky Jany Filipové v pořadu Terén Kristiny Cirokové ze září 2020.

Spor mezi Babišem a Filipovou přitom řešilo několik soudních instancí. Okresní soud Praha-západ rozhodl, že se Babiš má omluvit, odvolací soud žalobu zamítl.

Během jednání se však ukázalo, že Babiš měl informace o placení demonstrantů jen z doslechu. Sám uvedl, že vycházel jenom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, zaslechl po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Babiše zkritizoval Nejvyšší soud

Nijak si to neověřil, a přece na adresu kritiků zmíněný výrok veřejně pronesl, a to opakovaně. Nejvyšší soud ho za to zkritizoval.

„Nemá-li ústavní činitel svá tvrzení faktů důkladně prověřena co do pravdivosti, není oprávněn je zveřejnit,“ uvedl soudce Petr Vojtek.

Případ se tak po zásahu Nejvyššího soudu vrátil zpět k projednání. A pražská krajská soudkyně Lojkásková podruhé řekla, že se Babiš musí Filipové omluvit. Podle svých slov neměla jinou možnost.

„Vzhledem ke kategorickému závěru dovolacího soudu o skutkovém stavu věci, který je zcela odlišný od skutkového stavu zjištěného odvolacím soudem jeho vlastním dokazováním, a na to navazujícímu právnímu hodnocení, z nichž vyplývá pro odvolací soud závazný názor, že žaloba je důvodná, neměl odvolací soud jinou možnost než napadený rozsudek potvrdit,“ napsala Lojkásková do rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Expremiérovi se však nelíbí, že podle Nejvyššího soudu se výroky Babiše týkají všech demonstrantů. Advokát Urbánek tvrdí, že slova o zaplacených demonstrantech mířila jen na část lidí, kteří proti bývalému premiérovi protestovali asi rok a půl.

Reklama

Doporučované