Hlavní obsah

„Opusťte pozemek,“ odmítli organizátoři objasnit, co předcházelo pádu vyhlídky

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Muž autem zablokoval v pátek dopoledne příjezd k dětskému táboru.

Reklama

Dětský tábor je po pádu dětí z vyhlídkové věže v Markvarticích na Děčínsku prázdný. Organizátoři ho předčasně ukončili. S novináři se o incidentu, který naštěstí skončil bez těžkých zranění, nechtěli bavit.

Článek

Ranč Radana, kam přijely děti na letní soustředění, se nachází v severní části Českého středohoří, nedaleko České Kamenice. Areálu dominuje zachovalá roubenka, v ohradách jsou vidět koně a mezi domy se pohybuje několik dospělých osob.

K událostem čtvrtečního večera se ale nikdo z nich vracet nechce.

Muž, který vykročí z areálu, rázně ukazuje, aby reportér rychle zmizel. „Otočte se a odjeďte, jste na soukromém pozemku. Na shledanou,“ opakuje a odmítá odpovědět na jakýkoliv dotaz. Upozornění, že by se nesmělo na místo vjíždět nebo že jde o soukromý pozemek, podél cesty k ranči nebylo.

Poté, co reportér odjel o kus dál, zahradil muž cestu vlastním vozem. Po chvíli však musel odjet, protože místo opouštěli nejspíš rodiče jednoho z dětí. Muž a žena nakládali do auta s pražskou SPZ kufry, ale ani oni se s novináři bavit nechtěli.

Zda během večerní výpravy na vyhlídku dohlížel na děti někdo z dospělých, neobjasnila ani majitelka ranče Petra Svejkovská. „Děkuji, nebudu se vám vyjadřovat. Na shledanou,“ reagovala poté, co jí reportér Seznam Zpráv zavolal, a zavěsila.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Dětský tábor na Ranči Radana.

Od ranče je to na vyhlídkovou plošinu Triangl ve výšce 464 metrů nad mořem necelé tři kilometry. Děti se k ní ve čtvrtek večer vydaly spolu s praktikantem na stezku odvahy, uvedl místostarosta obce Markvartice Libor Kunt.

Na místě stále pevně stojí konstrukce vyhlídky, ale plošina, která se pod dětmi propadla, leží poničená na zemi. Některé kusy dřeva vypadají na pohled ztrouchnivěle. Pozemek, na němž vyhlídka stojí, patří obci, věž provozuje spolek.

Prohlédněte si vyhlídku, ze které se zřítily děti na letním táboře:

+8

„Příčin pádu asi bude víc, ale nejsem vyšetřovatel. Co vím, tak došlo k násobnému přetížení plošiny. Svoji roli ale zřejmě sehrálo i to, že část, to, co drželo plošinu, ta kulatina, tak tam došlo nejspíš k vyhnití. Zvenku to na první pohled nebylo vidět,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda spolku Triangl Markvartice Radomír Tulko s tím, že teď myslí hlavně na zraněné děti, aby neměly zdravotní problémy.

V nejbližší době vyhlídku zrušíme.
Radomír Tulko, předseda spolku Triangl Markvartice

Předseda spolku také oznámil, že vyhlídka půjde po události k zemi. Tvrdí, že se ale dosud pravidelně kontrolovala. „Kolega tam v pondělí byl a ničeho si nevšiml. Jednou za 14 dní tam jezdí někdo pro pytle s odpadky a dělá vizuální kontrolu, jestli není něco poškozeného od vandalů. Když jsme zjistili závadu, tak jsme to odstraňovali. Koncem roku jsme měnili nahoře zábradlí a v minulém roce jednu z těch nosných klád.“

Kontroly nechystáme

Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli incidentu žádnou speciální kontrolní akci týkající se vyhlídek či rozhleden nechystá. Uvedlo však, že podobná poškození eviduje, aby jim šlo u výstavby dalších staveb předcházet.

„Z hlediska výskytu závažných havárií vede Ministerstvo pro místní rozvoj systém stavebně technické prevence, v němž sleduje a analyzuje závažné nebo opakující se vady ve výstavbě, kterým je třeba ve veřejném zájmu předcházet, a navrhuje opatření k zabránění jejich opakování,“ uvedla mluvčí úřadu Veronika Hešíková.

Podle místostarosty obce Markvartice Libora Kunteho děti vyhlídku přetížily, když nahoru vylezlo nejméně 15 lidí.

„Vyhlídka měla svůj provozní řád, který hovoří jasně o možnosti vstupu na vyhlídku pouze pro čtyři osoby. To je věc, která byla porušena. Děti byly staré od 8 do 14 let,“ řekl Seznam Zprávám místostarosta.

V současné době jsou ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.
Eliška Kubíčková, krajská policejní mluvčí

Policie zatím žádnou z předpokládaných příčin neštěstí nepotvrdila. „Děčínští kriminalisté ještě ve večerních hodinách provedli ohledání místa. V současné době jsou ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla krajská policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Lidé bydlící v okolí ranče nechtěli mluvit na jméno kvůli citlivosti případu i kvůli tomu, že lidi z tábora znají. Shodují se ale, že aktivity na ranči pořádají slušní lidé a že na táborech nikdy nebyly problémy.

„Pořádají se tam klasické dětské tábory, které jsou zaměřené na koně. Znám je,“ uvedla jen stručně žena, která na koni projížděla kolem reportéra.

Zraněné děti putovaly do nemocnic v Praze, v Ústí nad Labem a Děčíně. Jsou mimo ohrožení života.

S přispěním Terezy Gajdošíkové.

Reklama

Doporučované