Hlavní obsah

Do Česka dorazil africký fén, silnější než loni

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

V Česku v těchto dnech vystoupaly teploty až ke dvaceti stupňům Celsia. Ilustrační foto.

Reklama

Meteorologické stanice v Česku hlásí v těchto dnech desítky teplotních rekordů, v Olomouckém kraji naměřili dokonce 19,6 stupně Celsia. Od úterý se začne ochlazovat.

Článek

Za nezvykle teplým počasím, které provází přelom roku, stojí extrémně teplý vzduch ze severozápadu Afriky, jenž proudí do Evropy. Už třetí den v řadě kvůli němu hlásí stanice po celém Česku desítky teplotních rekordů.

Také pondělí začalo nezvykle vysokými teplotami. Na šestnácti stanicích naměřili historické lednové rekordy, v Hejnicích to bylo 13,5 stupně. Podle meteorologů se pozvolna začne ochlazovat už od úterý, s výraznějším propadem teplot počítají až o víkendu.

V Javorníku v Olomouckém kraji v pondělí dokonce naměřili 19,6 stupně Celsia. Je to nejvyšší dosud naměřená lednová teplota v Česku.

Teplotní extrémy na přelomu roku zavinilo proudění ze severní Afriky. „Příčinou je horký vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry, který proudí nad většinou Evropy od jihozápadu. Dosáhl až k Baltu, třeba ve Varšavě byly také velmi vysoké teploty,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: ČHMÚ, Seznam Zprávy

Historický lednový rekord 19,6 stupně Celsia z Javorníku. Teplota (v grafu červeně) reaguje na zvyšování rychlosti větru (hnědá a zelená barva).

Připomněl, že i loni na silvestra teploty kvůli horké vlně z Afriky vystoupaly k patnácti stupňům. „Letošní případ je výjimečný těmi vysokými teplotami, ale nelze říct, že to je každoroční trend. Když je vhodná konstelace, může se to stát,“ dodal.

Rekord padl nad ránem

Historický lednový rekord 19,6 stupně Celsia naměřili meteorologové v Javorníku nezvykle ve čtyři hodiny ráno. Nové maximum překonalo dosavadní rekord 18,8 stupně z Vaňova v Ústí nad Labem z 29. ledna 2002.

Mejstřík za tím vidí kombinaci příhodného místa a situace. „Je to dané lokalitou Javornicka v závětří Jeseníků. Když vítr proudí přes hory, hned za nimi se dobře promíchá. Teplejší vzduch z vyšších vrstev atmosféry se tak dostává i do těch nižších. Nehrála ani tak roli denní doba, ale síla větru. Když je vítr příhodný, teplý vzduch se rychle rozfouká a rozšíří. A je jedno, jestli je to brzo ráno, nebo někdy přes den. Závětrné lokality při určitém směru větru takto fungují,“ upřesnil Mejstřík.

Rekordy pro Nový rok v pondělí zaznamenalo zhruba 80 procent ze 162 stanic s alespoň třicetiletou řadou měření.

Jak Seznam Zprávy napsaly v nedávné analýze, podle klimatologů se zima v Česku zkracuje a ubývá také dní se souvislou sněhovou pokrývkou. „Za posledních 60 let se nám zima oteplila o 2,2 stupně Celsia, ale měsíce prosinec a leden dokonce o 2,6 stupně,“ vysvětlil Pavel Zahradníček, klimatolog a meteorolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, který mimo jiné sleduje teplotní proměny v uplynulých dekádách a zpracovává klimatické modely.

Ochlazovat se znovu začne v úterý, i tak se budou teploty držet až sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem. „I v pondělí někde teploty vystoupají k osmnácti stupňům. Od úterý se proudění vzduchu změní, bude přicházet od západu a severozápadu. Denní maxima dosáhnou ke čtrnácti stupňům. Pořád to bude nad lednovým průměrem, ale ne už tak extrémně,“ řekl meteorolog. Bod mrazu budou teploty atakovat až o víkendu.

Vzpomínka na jiný extrém: uhelné prázdniny

Meteorologové však neočekávají podobný extrém jako na přelomu let 1978 a 1979. Po Vánocích v Československu tehdy také panovalo nezvykle teplé počasí. Na silvestra přišlo prudké ochlazení.

Třeba v Praze bylo ještě ve dvě hodiny odpoledne přes 11 stupňů Celsia. V devět večer, tedy jen o sedm hodin později, teploměr ukázal minus 10,5 stupně. Třeba ve Frenštátě pod Radhoštěm teploty klesly za 24 hodin o třicet stupňů Celsia.

Silné mrazy pak provázely celý leden 1979, kvůli nedostatku uhlí přišla energetická krize. Posouvala se pracovní doba, zůstala zavřená divadla či galerie. Školy od 8. do 29. ledna vyhlásily uhelné prázdniny.

Podle Mejstříka nic podobného letos nehrozí. „Tehdy se výrazně studený vzduch hromadil severně od našich hranic po několik dní. Došlo ke skokové změně počasí. Takhle výjimečná změna počasí se nechystá,“ dodal Mejstřík.

Reklama

Doporučované