Hlavní obsah

Pětinásobný vrah zůstane v cele. Stížnost k propuštění mu zamítli

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

O stížnosti Oto Biedermana rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci.

Reklama

Oto Biederman se chtěl dostat na svobodu po 20 letech ve vězení. Žádost o podmíněné propuštění zamítl i odvolací soud.

Článek

Pětinásobnému vrahovi Oto Biedermanovi, jenž byl v roce 1999 odsouzen na doživotí, nevyšel pokus dostat se po více než 20 letech na svobodu.

Odvolací soud zamítl jeho stížnost, kterou podal, když mu jablonecká soudkyně Alena Štěpánová na začátku června zamítla žádost o podmínečné propuštění z výkonu trestu.

Vyplývá to z justiční databáze. V ní je uvedeno, že bylo rozhodnutí soudu prvního stupně potvrzeno.

„O stížnosti odsouzeného bylo naším soudem rozhodnuto a spis byl již vrácen Okresnímu soudu v Jablonci nad Nisou,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem – pobočka v Liberci Karolina Francová.

Podle ní ale nelze rozhodnutí blíže komentovat, protože ještě nebylo doručeno jednotlivým účastníků. Což potvrdil i Biedermanův advokát Roman Lamka, který řekl, že detaily odvolacího verdiktu nezná. „Rozhodnutí soudu mě ani mému klientovi nebylo dosud doručeno,“ prohlásil Lamka.

Soudkyně Štěpánová, která u prvoinstančního soudu Biedermanův případ řešila, v zamítavém rozsudku uvedla, že vrah splnil jen jednu ze tří podmínek nezbytných pro to, aby se mohl z vězení podmíněně dostat. A to tu, že strávil za mřížemi více než dvacet let.

Během jednání však zmínila, že Biederman má za mřížemi problémy s chováním. Navíc podle ní nemá dostatečně zajištěno, co bude dělat, když bude propuštěn.

Biederman si během jednání stěžoval na svůj zhoršující se zdravotní stav a mimo jiné zmínil, že by chtěl žít u své matky.

Vraždy Oto Biedermana

  • Zabil vrátného obchodního domu v centru Prahy, odkud si poté odnesl s komplici tři miliony korun. Biederman z toho získal 200 tisíc.
  • V červnu 1995 zabil svého kamaráda, který byl majitelem malé výrobny rukavic. Tomu se stalo osudným, že se Biedermanovi svěřil, že připravuje veliký obchod v USA a v trezoru má 1,5 milionu dolarů. Podnikatele vrah vylákal, ať se s ním a jeho známými jde pobavit do nočního klubu. Jenže tam už s nimi nedojel. Odvezli ho na opuštěné parkoviště, kde Biederman svého kamaráda střelil do srdce. Později vzali z domu podnikatele trezor. Když ho však rozřezali, žádné peníze v něm nebyly.
  • Jen několik dní poté pak Biederman s komplicem zabil pracovníka benzinové stanice v pražské čtvrti Vysočany. Sebrali mu třicet tisíc korun, které ještě ten večer utratili v erotickém klubu.
  • Obětí Biedermana se stal rovněž jeho dřívější spolupachatel. Ten zdědil lukrativní pozemky v Praze a jeden z členů jejich skupiny je chtěl získat. Biederman tak muže pozval k sobě domů, kde ho samopalem zastřelil a jeho tělo poté zakopal. Pozemky ale skupina stejně nezískala, protože v době zabití nebyly ještě na oběť přepsány.
  • Biedermana a spol. nakonec policie dopadla, když v hotelu ve Valašském Meziříčí zabili podnikatele. Ten byl zabit, protože dlužil dva miliony korun podnikatelům z Litvínova.

Posudek na zdraví vraha

O podmíněné propuštění žádal Oto Biederman už v lednu 2020. Rozhodnutí se protahovalo kvůli řadě posudků, které si soud nechal na něho zpracovat.

Poslední z nich dokončil soudní znalec Karel Humhal letos v březnu a poté ho odeslal soudu v Jablonci. V jeho závěru odpověděl soudu na řadu otázek, jež se týkaly zejména toho, zda může pětinásobný vrah po propuštění na svobodu pokračovat v páchání trestné činnosti.

Znalec obecně popsal, že Biedermanova motivace k páchání zločinu by se mohla vzhledem k věku a dlouhému pobytu za mřížemi snížit.

„U posuzovaného odsouzeného lze diskutovat o poklesu intenzity puzení k páchání trestné činnosti dané věkem a délkou výkonu trestu,“ napsal Humhal do dokumentu, s nímž se mohly Seznam Zprávy seznámit.

Reklama

Doporučované