Hlavní obsah

„Přihlásilo se jen 11 dětí.“ Z lyžařského výcviku se stal pro rodiny luxus

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lyžování není levná zábava, a tak školy omezují nabídku lyžařských výcviků.

Reklama

Tradiční lyžařské výcviky už si některé rodiny nemohou dovolit. Někde tak pomáhají finančně školy nebo obce. I tak musí ale část škol lyžařské kurzy rušit.

Článek

Nejprve každoroční lyžařské výcviky přerušil covid. Teď na Základní škole T. G. Masaryka ve Štětí na Litoměřicku jeho přípravu vzdali znovu. Nenašlo se dost zájemců. Tentokrát ale kvůli dopadu zdražování na rodiny.

„Dříve jsme je pořádali, ze strany rodičů o to ale nebyl letos zájem. Pro rodiny je to zkrátka moc drahé,“ vysvětluje ředitelka školy Gabriela Hrušková. Výcvik by vyšel asi na pět tisíc korun.

Celkově jde o sumu nad 10 tisíc

Týden na horách s permanentkou na sjezdovku už totiž dávno není lidovou zábavou, na kterou má každý. Cena stoupá k vyšším tisícům korun. Když k tomu připočteme nákup části vybavení nebo nového oblečení, pro jedno dítě částka snadno přesáhne deset tisíc korun. Na některých školách tak vyráží jen část žáků.

„Nám se na lyžařský výcvik přihlásilo jen 11 dětí. Podobný problém už máme i se školami v přírodě. Na ně jezdí tak polovina dětí,“ dodává Hrušková.

Přitom na základních i středních školách často lyžařský výcvik nedělají pro jednotlivé třídy, ale dávají dohromady podobně jako ve Štětí všechny děti z druhého stupně nebo celé školy. Ani tak se často nedaří dostatek zájemců najít.

„Vyjíždíme každoročně v prvním ročníku, i když ne všichni žáci se účastní. Pak kapacitu doplňujeme žáky z dalších tříd,“ popisuje ředitel SOŠ a SOU Milevsko Václav Kašpar.

Na tamní střední škole se lyžařského výcviku účastní asi polovina prváků. Pravidelně jezdí už několik let na šumavský Špičák. Každého žáka to vyjde asi na osm tisíc korun.

„Děti se nehlásí právě i z ekonomických důvodů,“ doplňuje Kašpar.

Pomůže spolek

Na dalších školách je ale tradice lyžařských výcviků stále živá. A na zájezdy jezdí téměř všechny děti.

„Zrovna lyžařský výcvik probíhá a děti posílají nádherné fotky. Máme o něj velký zájem a účastní se celé třídy,“ má radost ředitelka Mendelova gymnázia v Opavě Monika Klapková.

Anketa

Jsou pro vás náklady na školní aktivity dětí ještě únosné?
Ano
23,3 %
Ano, ale musíme se uskromnit jinde
22,9 %
Ne
53,8 %
Celkem hlasovalo 18519 čtenářů.

Za ubytování, stravu a dopravu platí žáci 5500 korun a skipas na Pradědu vyjde na 1650 korun. Ještě levnější mají žáci výcvik na nižším gymnáziu díky podpoře města, které nabízí příspěvek dva tisíce korun. Letos mají nově možnost získat podporu ve stejné výši také všichni klienti Všeobecné zdravotní pojišťovny.

I kdyby dostatek prostředků rodina nenašla, na opavském gymnáziu kvůli tomu žák doma nezůstane. Při škole totiž funguje spolek G.H.O.St., který finančně nebo materiálně podporuje sociálně strádající mládež. Třeba právě formou příspěvku na lyžařský kurz, aby mohla jet skutečně celá třída.

„Ročně podpoříme přes 10 studentů,“ říká Klapková, která ho v roce 2007 spoluzakládala a dnes je také jeho předsedkyní.

Jedině díky dotacím

Neobvyklá příležitost se loni naskytla také žákům z ústeckých Předlic. Tamní základní škola dostává totiž od předloňského září mimořádnou podporu z Národního plánu obnovy. Stejně jako další asi čtyři stovky vybraných škol s vyšším počtem sociálně znevýhodněných žáků.

A tak děti mohly vyrazit vůbec poprvé na lyžařský výcvik. Do té doby ho škola ani nezkoušela organizovat, protože zájem mezi rodinami nebyl. Finanční možnosti také ne. Letos se kurz opakuje a užít si ho mohou díky speciální podpoře další děti.

„Podívají se do míst, kam se možná už nikdy nedostanou. Stmelí se kolektiv, vymaní se aspoň na chvilku z té vyloučené lokality a vidí něco jiného. Zimní sporty jsou jim jinak kvůli jejich finanční náročnosti nedostupné,“ vidí velký smysl v podpoře sportování mládeže ředitel ZŠ a MŠ Předlice Martin Košnar.

Lyžařské kurzy byly v minulosti povinné pro žáky na základní i střední škole. Dnes si ho mohou školy zařadit do svého vzdělávacího programu. V takovém případě se s ním v rámci výuky počítá.

„Máme lyžařský výcvik jako povinnou součást výuky, ale umíme je žákům zařídit levně, protože jsme na Valašsku a jezdí se na Bečvu. Na týden to vyjde včetně skipasu na 3500 korun,“ říká ředitelka Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí Jindra Mikuláštíková.

Stejně jako na opavském Mendelově gymnázium i zdejší žáci mohou navíc žádat školu o podporu, pokud si rodina nemůže výcvik dovolit.

V době rychlého zdražování je to u části dětí jediný způsob, jak zajistit, aby se lyžařského výcviku vůbec mohly účastnit. Ne každá škola ale takovou možnost nabízí.

Reklama

Doporučované