Hlavní obsah

Voda chemicky páchla, řekl inspektor. Po otravě Bečvy řešil klíčové výpustě

Foto: Zdeněk Němec, MAFRA, Profimedia.cz

V případu otrávené Bečvy soud nařídil jednání až do konce letošního roku.

Reklama

aktualizováno •

U soudu ve Vsetíně pokračuje projednávání případu masivního úniku jedů do řeky Bečvy. Svědci se neshodují ani na tom, jaká byla po havárii situace na údajném místě znečištění.

Článek

K havárii došlo 20. září 2020. Dosavadní výpovědi u soudu svědčí o tom, že Česká inspekce životního prostředí hledala zdroj znečištění teprve v pondělí. Její pracovníci neměli detailní přehled o výpustích a v ten den neodebrali vzorky u všech podezřelých odtoků odpadních vod.

Ve středu to potvrdil mimo jiné bývalý pracovník inspekce Zdeněk Tesař. Společně s kolegou z brněnského inspektorátu Vítem Špačkem den po havárii prohledávali klíčovou oblast, kde pravděpodobně jedy otrávily řeku.

„Neznali jsme přesný počet výpustí. Ani příslušný vodoprávní úřad nedisponuje uceleným seznamem. Také proto se mnou jel kolega, který znal oblast i největší znečišťovatele,“ popsal u soudu.

Vyplývá to i ze svědectví Jana Stachovce, který tehdy v Energoaqua pracoval sedm měsíců jako manažer vodního hospodářství a měl na starost pět různých středisek.

Ve středu u soudu popsal setkání s inspektory. Ti podle něj do firmy zavolali, že čekají u jejich výpusti. „Odpověděli jsme, že to určitě ne, protože u naší výpusti stojíme my a nikde je nevidíme,“ vypověděl Stachovec.

Po krátkém nedorozumění se prý s inspektory sešli u správné výpusti nedaleko Juřinského mostu ve Valašském Meziříčí, cesta k ní ale byla zarostlá.

„Nebyla tam žádná cestička. Nabídl jsem se, že cestu k výpusti prošlapu já. Bylo tam velmi málo místa,“ uvedl s tím, že si nevšiml ničeho podivného. „Viděl jsem běžně vytékající vodu a kameny porostlé řasami. Nic nenasvědčovalo tomu, že by odtamtud vytékala jedovatá chemická látka,“ sdělil soudkyni.

Zpěněná voda

Při konfrontaci státního zástupce s fotografiemi, z nichž je patrná pěna, překvapený nebyl. „Takto voda vytékající z čističek běžně pění,“ řekl.

Svědectví inspektora Tesaře se výrazně liší. „Voda byla napěněná. Byly tam velké shluky bublin, sraženiny. Viděl jsem bílý šlem, způsobený usazeninami. Voda zapáchala vyloženě chemicky z toho potrubí. Byly to chemické vody,“ popsal. Zda voda zapáchala po konkrétní látce, nebyl schopen specifikovat.

Stejné bílé sraženiny prý viděl i v areálu firmy Energoaqua. Řekl, že při prvotní návštěvě firmy však neviděl nic, co by naznačovalo problémy v provozu.

Obžaloba kvůli Bečvě

Podle obžaloby Bečvu kontaminovaly jedovaté kyanidy a šestimocný chrom. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, rybáři odlovili okolo 40 tun uhynulých ryb.

Kromě čistírny odpadních vod z Rožnova pod Radhoštěm čelí obžalobě z poškození životního prostředí a neoprávněného nakládání s živočichy také jednatel firmy Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítají.

Výsledky po třech týdnech

Inspektoři podle Stachovce odebrali vodu do litrových lahví a jeden ze vzorků dostala Energoaqua ke křížovému rozboru.

Výsledky prý dostali zhruba po třech týdnech. „Bylo nám totiž řečeno, že analýza byla pozastavena Policií ČR,“ řekl. „Byly naměřeny nadlimitní hodnoty kyanidu.“

Vyšetřování ukázalo, že limity byly překročeny jen mírně, a podle expertů, kteří verzi obžaloby zpochybňují, nemohlo takové množství stačit k otravě řeky.

Odběr u Dezy nebyl

Inspektor také potvrdil - jako už dřív jeho kolega Špaček -, že aktéři v pondělí ještě před kontrolou Energoaquy prohlédli i výpusť odpadních vod společnosti Deza, zaparkované ve svěřenském fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Už od vodoprávního úřadu z Meziříčí jsme věděli, že havárii v Deze vylučují. Zvažovali jsme tam odběr, ale podle pohybu ryb v odvodňovacím kanále jsme to neudělali. Bylo to také po konzultaci s ostatními úředníky,“ řekl Tesař.

Místa kontroly podle něj vyplynula z diskuze aktérů. Řešily se prý tři možnosti: Liss, Energoaqua a Deza.

Úředníci se potkali podle Tesaře v pondělí před polednem ve Lhotce nad Bečvou. Na nedalekém vlakovém nádraží pokračovaly stavební práce. Dělníci tam den před havárií 19. září vykopali jámu. Podle svědectví aktérů byla v pondělí zaplněná spodní vodou. „Po diskuzi jsme usoudili, že tato voda nemůže být zdrojem úhynu,“ řekl Tesař, který už na inspekci nepracuje.

Popsal také, že měli ve služebním autě asi 5 vzorkovnic. „Je mylná představa, že chodíme se 20 vzorkovnicemi na zádech,“ sdělil.

Zaměstnanec firmy Energoaqua Stachovec odmítl, že by za ekologickou katastrofu mohl jeho zaměstnavatel. Nic prý nenasvědčovalo tomu, že „by čistírna o víkendu měla nestandardní provoz“.

On sám se o otravě Bečvy dozvěděl od kolegy v pondělí ráno. „Říkal mi, že se to stalo v Olomouckém kraji. Prý nemusíme mít obavy, že havárii mohla způsobit naše čistírna odpadních vod,“ uvedl.

„Od prvního kontaktu inspektorů jsme se pravidelně scházeli jak s vedoucím, tak s technologem a diskutovali jsme různé možnosti. Následně jsme prověřovali provozní data a laboratorní rozbory,“ pokračoval s tím, že se na nic problematického nepřišlo.

Zaměstnanci také prověřili záznamy o přijatých kontejnerech s kyanidovými vodami, které čistírna přijímala od společnosti Liss, jež sídlí v továrním areálu.

„Zjistili jsme, že v kyanidových jímkách se nacházely dvě plné jímky, jedna byla z půlky, takže tam nic nechybělo. Na provoze, kde byly naposledy přečerpány přečištěné odpadní vody kyanidové, se výška hladiny v nádrži nepohnula. Takže jsme vyhodnotili situaci, že havárie, co se týče kyanidových odpadních vod, nemohla být způsobena na provoze,“ dodal.

Únik kyanidu odmítli i další pracovníci, kteří už vypovídali. Část expertů a rybáři zpochybňují, že mohla Energoaqua havárii zavinit. Tvrdí, že je nemožné, aby ryby začaly hynout až 3,5 kilometru od údajného zdroje znečištění.

AKTUALIZACE: Rozšířili jsme o výpověď bývalého inspektora.

Reklama

Doporučované