Hlavní obsah

Policie řeší už stovku vyjádření o střelbě na fakultě, první míří k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Střelba na filozofické fakultě si vyžádala 14 mrtvých.

Reklama

Policisté k dnešnímu dni řešili už téměř sto případů vyhrožování či šíření poplašné zprávy související s předvánoční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Většina případů se týká lidí, kteří skutek vyšinutého střelce schvalují, vyhrožují jeho napodobením nebo šíří dezinformace, jejichž klasifikace může odpovídat šíření poplašné zprávy.

„V 59 případech z toho byly zahájeny úkony v trestním řízení. Nejčastěji jde o schvalování trestného činu (29×), nebezpečné vyhrožování (12×), násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci (9×) nebo šíření poplašné zprávy. V pěti případech pak bylo ukončeno v rámci zkráceného přípravného řízení,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Jeden z těchto případů se týká devatenáctiletého mladíka ze Sokolova, který několik hodin po tragédii vyvěsil na sociální síť fotografii airsoftové zbraně doplněnou anglickou frází, která v překladu znamená „teď je řada na mně“.

„Po několika hodinách kriminalisté mladíka, který mezitím fotografii ze sociální sítě smazal a na stejný účet doplnil omluvu, že se jednalo o ‚hloupou srandu‘, zadrželi. Po provedených úkonech sokolovští kriminalisté devatenáctiletému mladíkovi sdělili podezření ze spáchání přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci,“ uvedl mluvčí krajské policie Karlovarského kraje Jakub Kopřiva. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Řadu dalších skutků, které se odehrávají především v internetovém prostředí, policisté prověřují. „Podání jsme dostali celou řadu. Musíme je všechny prověřit a následně rozhodnout, jestli jsou trestně právně relevantní nebo ne,“ dodal Bocán.

Dezinformace - útok byl zinscenovaný CIA

Několik podání, včetně trestního oznámení, lidé poslali třeba na dezinformátora Pavla Zítka a jeho kolegy, kteří v živém vysílání na Zítkových sociálních sítích označovali událost za „zinscenovaný příběh“. Zítko v přímém přenosu označil studenty, kteří se před šíleným střelcem ukrývali na římse fakulty, za „podivné, kteří vypadali jako z cirkusu“.

Zda patří Zítko a lidé kolem něj mezi prověřované, nebo obviněné, policie na dotaz Seznam Zpráv neupřesnila.

Dezinformace různého druhu se kolem případu střelby začaly šířit už od počátku a postupně se s vývojem případu rozvíjely i ony.

Dezinformace - snahy pošpinit Ukrajinu

„Ihned nastoupily trollí továrny, které do komentářů házely výsměšné smajlíky a komentáře, že Praha má, co si zasloužila. Přidali se naši ‚vlastenci‘, kteří hlásali, že v Česku je to už jako v USA. Později přešli na to, že vraždil Ukrajinec. Poté, co to bylo rychle vyvráceno, psali, že se radikalizoval ukrajinským režimem a že měl zbraně z Ukrajiny,“ popsal vývoj situace analytik specializující se na dezinformace Roman Máca.

Další známá dezinformátorka a samozvaná doněcká konzulka Nela Lisková pak v již smazaném příspěvku přišla s teorií, že útok na fakultě je prací CIA a že vrahem z Klánovic není policií potvrzený český student, ale mstící se Ukrajinec. Připomeňme, že za lživé příspěvky a vyhrožování pirátské političce Olze Richterové jí před rokem nařídil soud zaplatit 50 tisíc korun.

Informace o Ukrajinci vraždícím v Klánovicích se po sociálních sítích šířila už od vraždy, ke které došlo týden před střelbou v centru Prahy.

Policie střelce z fakulty označila za pravděpodobného vraha muže a kojence z Klánovic ještě týž večer. Uvedli, že při vyšetřování vraždy v Klánovicích byl v širším okruhu podezřelých. Den poté balistická zkouška potvrdila, že muž a kojenec byli zavražděni zbraní, která se našla u střelce. Po Vánocích pak doplnili, že se v jeho domě našel dopis, v němž se k dvojnásobné vraždě i přiznal.

Dezinformace - způsob, jak odzbrojit český lid

Tragédii na univerzitě využili někteří dezinformátoři také ke kritice současné vlády a teoriím o tom, že si tím připravuje cestu k radikálnímu omezení držení zbraní.

„Zapojili se také lidé, kteří věří třeba na chemtrails, a přišli s tím, že jde o podvod s cílem odzbrojit český lid. Brali to jako další prostředek na útoky na vládu, policii, BIS,“ dodal Máca.

Poslanec SPD ze střelby nepřímo obvinil fakultu. Distancovala se i jeho strana

Komunikace na hraně dezinformací se dopustil i poslanec SPD Jiří Kobza, který vraha označil za „špičkový produkt inkluzivního progresivistického školství“. Příspěvek poté smazal. Od jeho názoru se později distancovala i jeho domovská SPD.

Podle rektorů českých vysokých škol překročilo jeho vyjádření „hranice morálky, slušnosti, ale i lidskosti“.

Podle Romana Máci se policii i ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) podařilo dezinformace toho nejtvrdšího zrna vcelku dobře vykomunikovat. „Myslím, že se jim podařilo zabránit tomu, aby se k tvrdému jádru, které věří konspiracím, přidali další lidé,“ uvedl analytik.

Střelba na filozofické fakultě si ve čtvrtek 21. prosince vyžádala 14 mrtvých pedagogů a studentů. Obětí vraha, který po svém řádění spáchal sebevraždu, se stali i jeho otec a náhodně vybraný muž a jeho dvouměsíční dcera, které zavraždil o několik dnů dříve v Klánovickém lese.

Reklama

Doporučované