Hlavní obsah

Policie šetří podivná úmrtí pacientů. „Křivé nařčení,“ brání se nemocnice

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Soukromé zařízení Chronicare Mund má v Brně dvě pracoviště, jedno z nich je v Řečkovicích.

Reklama

Policisté podezřívají neznámého pachatele z vraždy více pacientů v soukromé brněnské nemocnici. Vedení to odmítá jako křivé nařčení.

Článek

Čtyřpatrová budova, na první pohled moderně zařízená. Jedno z pracovišť soukromého zdravotnického zařízení Chronicare Mund leží v klidné části brněnských Řečkovic na okraji města.

Policie prověřuje podezření, že uvnitř došlo k vícenásobné vraždě pacientů. Vyplývá to z říjnového verdiktu Ústavního soudu, na který v pondělí upozornila Česká tisková kancelář. Soudci se zabývali stížností soukromé nemocnice ohledně poskytování informací o pacientech, ale odmítli ji.

„Šetřením vyšlo najevo, že u stěžovatelky měl být přibližně od dubna 2021 úmyslně usmrcen neupřesněný počet (vyšší než 5) chronických pacientů způsobem popsaným v návrhu,“ píše se ve verdiktu Ústavního soudu. Zmiňovaný návrh však není veřejný.

Vedení nemocnice jakékoli protiprávní jednání důrazně odmítá. „Můžeme s naprostou jistotou konstatovat, že žádné obvinění tohoto typu se nezakládá na pravdě,“ říká jednatel společnosti Petr Foukal.

A vysvětluje, že je pro něj problematické se vyjadřovat k oznámením třetích osob: „Nemáte možnost se s nimi přímo seznámit, nahlédnout do spisu, což limituje možnost aktivní obrany proti takovým nařčením.“

Podle Ústavního soudu ale „dosavadní zjištění, obsah spisového materiálu, podaná vysvětlení svědků i navazující šetření svědčí o důvodnosti podezření“.

„Veřejné tajemství“

Seznam Zprávy hovořily s jedním z bývalých pracovníků kliniky, podle kterého se odpojování pacientů občas řešilo mezi personálem celé kliniky. Nicméně bylo to na úrovni rozhovorů v kuřárně, žádný konkrétní důkaz o tom nemá.

„Všechno vyvrcholilo až tehdy, když tam přišli policisté. Vzali veškeré dokumenty, aby sestry nemohly nic skartovat,“ popisuje s tím, že si přesný termín policejního zásahu nepamatuje. Muž si nepřál zveřejnit své jméno, redakce jeho totožnost zná.

Ve verdiktu Ústavního soudu je skutečně zmínka, že policisté zajistili dokumentaci ze zařízení.

Vyjádření nemocnice

„Jakkoliv je obecně problematické se vyjadřovat k situaci, kdy policie prověřuje oznámení třetích osob, s nimiž nemáte možnost se přímo seznámit, nahlédnout do spisu apod., což limituje možnost aktivní obrany proti takovým nařčením, můžeme s naprostou jistotou konstatovat, že žádné obvinění tohoto typu se nezakládá na pravdě.

Pokud jakákoliv osoba takové oznámení učinila, považujeme jej za křivé nařčení a účelový útok na naši společnost, která se jinak těší v oboru dobré pověsti a vykazuje nadprůměrné léčebné výsledky. Proto ještě jednou zdůrazňujeme, že jsme se nedopustili žádného protiprávního jednání na pacientu či pacientech, ani v souvislosti s péčí o ně.

Policii poskytujeme veškerou součinnost, aby byla věc co nejdříve řádně prověřena a veškerá podezření proti nám byla rozptýlena a věc samotná jako nedůvodná a účelová byla odložena.

Nezávisle na prověřování ze strany policie jsme ve věci provedli důkladné vnitřní šetření. Jeho závěry, vyvracející a zpochybňující podezření, jsme předali policii.

Jak jistě pochopíte, k detailům věci se vyjádřit nemůžeme, neboť jako poskytovatel zdravotní péče jsme vázáni povinností mlčenlivosti.“

Petr Foukal, jednatel společnosti

Ve dvou brněnských zařízeních Chronicare se léčí desítky pacientů. Vyžadují následnou i dlouhodobou intenzivní péči. Často jsou to lidé po vážných úrazech, kteří potřebují umělou plicní ventilaci a další formy podpory dýchání.

„Naše péče není jen o odborné práci lékařů, sester, fyzioterapeutů a ošetřovatelského personálu, ale také o lidském přístupu ke každému pacientovi, s respektem k jeho individuálním potřebám,“ píše nemocnice na svých oficiálních internetových stránkách.

„Pacienti si nestěžují“

Ve středu dopoledne je v areálu bývalých vojenských kasáren v Řečkovicích klid. U nemocnice postávají desítky zaparkovaných aut a také soukromá sanitka. „Pravidelně vozíme místní pacienty na různá vyšetření do Úrazové nemocnice nebo do fakultky v Bohunicích. Jsme tu prakticky každý den,“ povídá řidič sanitky. Jméno uvést nechce.

O případu se dozvěděl den předtím z médií. „Předtím jsem o tom nic neslyšel,“ říká, zatímco potahuje z cigarety, a dodává, že v poslední době si ale sám říkal, že byly v areálu častěji vidět pohřební vozy.

Redakce se vedení ptala i na to, jak častá úmrtí v jejich zařízení jsou. „Jak jistě pochopíte, k detailům věci se vyjádřit nemůžeme, neboť jako poskytovatel zdravotní péče jsme vázáni povinností mlčenlivosti,“ reaguje obecně Foukal.

Řidič sanitky s pacienty často hovoří. „Když je vezeme domů po hospitalizaci, tak si nestěžují. Po této stránce bylo vše v pořádku. Nic podezřelého,“ popisuje.

Jednatel privátní přepravní služby Sanitka.org Tomáš Janeček komentuje spolupráci se soukromou nemocnicí stručně. „S uvedeným zařízením nemáme žádný smluvní vztah. Jejich pacienty naše firma převáží vždy na základě telefonického požadavku, stejně jako pacienty jiných zdravotnických zařízení,“ říká.

Za automatickými dveřmi je okénko s recepcí. „Nezlobte se, nemám kompetence cokoli komentovat,“ říká recepční a odkazuje na vedení.

K případům se nechtějí vyjadřovat ani zaměstnanci na druhé brněnské pobočce v Polní ulici. Po dotazu na vyšetřování jedna z pracovnic rázným gestem redaktorce zabouchne dveře před očima.

„Děláme to, co máme dělat jako zdravotníci,“ kroutí odmítavě hlavou vrchní sestra Ilona Benešová s tím, že ani ona k celé věci nesmí nic říct.

Dobré hodnocení

Je vidět do čistých, moderně zařízených chodeb. Soukromá nemocnice má na webech solidní hodnocení i vesměs pozitivní recenze. „Jménem celé rodiny bych chtěla poděkovat celému oddělení JIP, hlavně panu primáři (…) za péči, kterou jste poskytli mému bratrovi. Jste skvělí,“ napsala třeba Marta T.

Příbuzní pacientů, kteří ve středu přicházejí na odpolední návštěvy, jsou z informací překvapení. „Přístup je tady vynikající. Manžel dorazil před třemi týdny, má alzheimera, je ležák. Takže si neřekne. Ale působí to tady na nás mnohem líp než v předešlém zařízení,“ říká paní Marie.

Podobně to vnímá žena ve středním věku, která z návštěvy odchází s dcerou. „Náš příbuzný tu leží teprve od včerejška, ale udělalo to na mě dojem. Přístup personálu je vynikající,“ reaguje žena.

Soukromá zdravotnická zařízení na základě zákona kontroluje krajský úřad. „Dne 31. ledna 2022 přišel ke správnímu orgánu podnět na poskytovatele Chronicare Mund s.r.o. Kontrola bez oznámení předem proběhla na místě dne 24. března 2022,“ objasňuje mluvčí úřadu Alena Knotková.

Úřad výsledek veřejně nesmí sdělovat, loni v dubnu jej předal policii a poté informoval i nemocnici. Stejně tak nemůže říct, zda podnět přišel od jednotlivce, nebo instituce.

Podezření z podvodu

Podle bývalého zaměstnance kliniky bylo ale problémů v zařízení více. Například že se o pacientech uvádělo, že jsou v horším stavu, aby nemocnice získala více peněz od pojišťovny. Ani k tomuto tvrzení ale muž konkrétní důkaz nemá.

Podezřením z podvodu v souvislosti s proplácením péče o chronické pacienty se ale zabývá i policie. Podle Ústavního soudu se vyšetřování týkalo období nejméně od roku 2018.

„Protože stěžovatelka má vést zdravotní dokumentaci o skutečném zdravotním stavu pacientů a vyúčtovaných nákladech na ně a dále s ohledem na hrozící nebezpečí, že dokumentace (část) může být zničena či pozměněna, byla zajištěna,“ konstatovali ústavní soudci.

Nemocnice se všem nařčením brání. „Pokud jakákoliv osoba takové oznámení učinila, považujeme jej za křivé nařčení a účelový útok na naši společnost, která se jinak těší v oboru dobré pověsti a vykazuje nadprůměrné léčebné výsledky. Proto ještě jednou zdůrazňujeme, že jsme se nedopustili žádného protiprávního jednání na pacientu či pacientech, ani v souvislosti s péčí o ně,“ namítá Foukal.

Podle prezidenta Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče ČR Roberta Huneše je v soukromých zařízeních obecně větší nebezpečí podobných případů.

„To, že stát obchodním společnostem umožňuje pohyb ve sféře, která je odkázána na dotace a zdravotní pojištění, je chyba,“ kritizuje.

„Míra rizika u neziskovek, že budou lumpačit, je z právní povahy věci mnohem nižší než u obchodních společností. Je jen otázkou času, kdy na světlo boží vystoupí to, co je skryté pod povrchem – že pro některé je důležitější zisk než blaho klientů,“ naznačuje. Zároveň zdůrazňuje, že o případu v Brně nemá dostatek informací.

Reklama

Doporučované