Hlavní obsah

Policie zadržela a obvinila muže, který podle ní zapálil České Švýcarsko

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár hasiči likvidovali několik týdnů.

Reklama

aktualizováno •

Požár vypukl loni koncem července, uhasit se ho podařilo po necelých třech týdnech. Do likvidace se zapojilo na 6000 hasičů.

Článek

Ústečtí kriminalisté v pátek oznámili, že zadrželi a obvinili 36letého muže, který podle nich založil loňský požár v Národním parku České Švýcarsko. Soud ho následně poslal do vazby.

Policejní mluvčí Kamil Marek uvedl, že podezřelý měl letos v dubnu v okrese Děčín založit několik dalších požárů.

„V jejich důsledku došlo k vyhoření rekreační chaty v obci Krásná Lípa, zahoření a poškození rozhledny Vlčí hora, ke škodám na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk,“ vypočítal.

Na konci dubna přinesl server CNN Prima News přinesl informaci, že se policii přihlásil muž, který údajně založil několik požárů včetně toho největšího přímo v Národním parku České Švýcarsko.

Mluvčí krajské policie Kamil Marek ale pro Seznam Zprávy na otázku, zda policie obvinila právě tohoto muže. „Šlo o spolupráci krajských kriminalistů a rumburských policistů. Ti zjistili, o koho se jedná. Není to tak, že by někdo přišel a přiznal se, tak to určitě není,“ odpověděl.

Tři týdny, 6000 hasičů

Požár u Hřenska vypukl loni v noci na 24. července a rychle se rozšířil. Celkem zasáhl přes 1000 hektarů, přičemž jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů.

Policie vše vyšetřuje jako obecné ohrožení. Ze stejného důvodu stíhá i zadrženého muže. Tomu - v případě prokázání viny soudem - hrozí až 15 let za mřížemi.

Hasiči zasahovali v okolí Pravčické brány i minulý týden. „Podle informací od našich strážců došlo k tomu, že si němečtí návštěvníci koupili pyrotechniku ve Hřensku a vyrazili směrem k Pravčické bráně. A tam ji asi odpalovali a podařilo se jim to zapálit. Pokud mám správné informace, pánové už jsou v péči policie,“ řekl tehdy Seznam Zprávám mluvčí parku Tomáš Salov. Oheň se podařilo uhasit po pár hodinách.

Takto loni požár zachytili hasiči:

+30

Reklama

Doporučované