Hlavní obsah

Výstřel ve školce. Besedy se zbraněmi budou dál. Policistovi hrozí postih

Foto: Shutterstock.com

Kvůli výstřelu v přerovské školce čeká mnoho policistů proškolení v manipulaci se zbraní. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Policistu, kterému po besedě v přerovské mateřské školce nečekaně vystřelila zbraň, zřejmě čeká služební postih. Podle expertů i Ministerstva školství ale není potřeba zavádět nová bezpečnostní pravidla.

Článek

Olomoucké krajské policejní ředitelství zřejmě udělí postih policistovi, který včera v mateřské školce omylem vystřelil z pistole.

„Z prvotního šetření odboru vnitřní kontroly vyplývá, že policista manipuloval se zbraní v závěru besedy a k náhodnému výstřelu nedošlo v bezprostřední blízkosti dětí, ale v odděleném prostoru místnosti. Nikdo nebyl zraněn ani ohrožen na životě. Šetření pracovníků odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje ještě nebylo ukončeno, proto je předčasné vyjadřovat se k postihu policisty, s největší pravděpodobností se však bude jednat o kázeňský přestupek,“ vyjádřila se k incidentu mluvčí policie Jitka Dolejšová.

Dodala, že policie rovněž přikročí k opětovnému proškolení policistů v manipulaci se zbraní.

Oslovení experti považují incident za nešťastnou náhodu, systémové změny v přístupu ke zbraním na školách podle nich ale nejsou nutné.

„Příslušník policie je ozbrojená složka a nošení zbraně u sebe je z tohoto pohledu legitimní,“ uvedl pro Seznam Zprávy Libor Sladký, ředitel Asociace bezpečná škola. Dodal, že pravidla, která by policistům nošení zbraní do škol zakazovala, neexistují.

To potvrdila i policie, která zbraň považuje za součást stejnokroje.

Pokud si školky nebo školy zbraně na své půdě nepřejí, musí to podle Sladkého dát policii vědět předem.

„Pokud nějaká mateřská školka bude z tohoto příběhu do budoucna nějakým způsobem vystrašená, tak určitě má možnost vyslovit přání, aby ten, kdo ji navštíví, v tomto případě policie, aby přišel beze zbraně,“ vysvětlil Sladký. Dodal, že mnoho pedagogů ale takové riziko pochopitelně nenapadne.

Případem se zabývá i Ministerstvo školství, žádné speciální kroky ale neplánuje.

„Dle informací z médií se tímto incidentem již zabývá policie, která bude šetřit, za jakých okolností k této nešťastné události došlo. Věříme, že policie na základě výsledků zajistí, aby se podobná událost již nemohla opakovat,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Důvěra k policistům

Policie tvrdí, že cílem besedy bylo budovat důvěru dětí ke mužům zákona. Podle odborníků pak mají podobné akce hlavně preventivní funkci.

„Obvykle se do škol chodí s nějakým programem kvůli prevenci, aby se děti dozvěděly, jak se mají chovat nebo čeho se mají vyvarovat. Myslím, že tady byl záměr naprosto stejný. Můžeme si jenom říkat, jestli ukazovat rozborku – sborku v mateřské školce, je to pravé,“ vyjádřila se k výstřelu v přerovské školce preventistka Eva Carbolová ze sdružení pro prevenci kriminality Prak.

Dodala, že děti v předškolním věku by měla policie vzdělávat spíš v oblastech etiky a lidských vztahů, případně učit dopravní předpisy.

Redakce požádala o vyjádření i ředitelku školky, ta však odmítla situaci komentovat.

Do řešení situace se zapojilo také vedení města.

„Dneska psal pan primátor řediteli policie v Přerově, že chce vědět, jak to bylo vyřešeno, jak bude postupováno a jaká opatření policie dál zaujme,“ uvedla mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření mluvčí přerovského magistrátu.

Reklama

Doporučované